19. velj 2011.

Zavadi pa vladaj MMO, kolumna

PC Gaming Alijansa javlja da je stopa piraterije na računarima u padu poslednjih godina. Zašto? Najviše zbog popularnosti digitalne distribucije (Steam, Impulse, Gamersgate, D2D, Gog, itd), online dodataka koji dolaze uz originalne igre (profili na internetu, achievementi, lakoća igranja sa prijateljima i slično), te zbog sve veće popularnosti MMO ostvarenja. Zaista, nema ko se nije oprobao u pravljenju MMO igara. Blizzard i dalje vodi, NC Soft je na večnom drugom mestu, EA se nada da će promeniti sve kad objavi SW:Tor... Square Enix je čak pokušao da spoji na jednom mestu PC i PS3 igrače. Final Fantasy XIV možda nije uspeo da ostvari finansijski uspeh, ali verujem da ćemo u budućnosti sigurno videti još takvih naslova.

Naravno, mislim na višeplatformske MMO igre. To je tržište koje samo čeka nekog da njime zavlada. Zašto autorima "poslednje fantazije" nije uspelo? Pogrešan pristup. Naime, ne samo što su igrače sa različitih platformi stavili na istu stranu, oni su ograničili napredak PC igrača kako ovi ne bi bili uspešniji od vlasnika konzola. Šta su zapravo trebali da urade? Jednostavno je. Da ih okrenu jedne protiv drugih! Potrebno je iskoristiti postojeću tenziju između ljubitelja sve tri platforme. Neko bi trebao da napravi igru koja će dopustiti vlasnicima X360, PS3 i PC da ratuju jedni protiv drugih, boreći se po nepreglednim prostranstvima različitih planeta u nekom udaljenom kutku kosmosa.

Naravno, Square Enix jeste imao jednu dobro ideju. Igrači se na neki način moraju postaviti u ravnotežu, moraju biti ravnopravni. Bez te ravnopravnosti jednostavno nema dobre zabave. Kako bi se mogla postići? Na primer jedinstvenim zaraćenim stranama za svaku platformu, tako da se funkcionalno i mehanički razlikuju u potpunosti, a opet budu izjednačene na terenu (Starcraft fora). Recimo, vlasnici X360 bi mogli da budu svemirski marinci u skafanderima, sa nekom vrstom lakih vozila i desantnih kapsula koje spuštaju vodove iz atmosfere, sa matičnog broda. Igrači sa Move kontrolerom u rukama bili bi predstavljeni nekakvim niskoletećim, pužućim i rijućim insektima, koji nemaju vozila i oružje, ali su prirodno oklopljeni i poseduju sopstvena sredstva za napad (kretanje bi se uklopilo sa jednostavnim pokretima ruke). A mi koji koristimo PC sa tastaturom i mišem? Nama neka daju svakom po celu četu robota (Star Wars I, bitka iz filma) da ih vodimo u RTS maniru, sa mogućnošću nadogradnje oficira kroz unapređivanje veština/osobina u duhu RPG ostvarenja.


Da li bi se ovako nešto prodavalo? Jedino bolje od likovanja nad uništenim protivnikom je likovanje nad n00b-om je mislio da će imati šansu igrajući se na "onoj drugoj" platformi. Prodavalo bi se bolje od Final Fantasy XIV, to je sigurno. Pojedinci bi kupili igru i više puta - za svaku rasu/platformu po jednom. O višegodišnjim dodacima u vidu novih planeta, skinova, vozila, petova i sličnih gluposti koje muzu novac, ne treba ni pričati. Zadovoljni igrači, oduševljen izdavač.

Kad možemo da očekujemo ovakvu igru? Verujem veoma uskoro. Live već povezuje X360 i PC igrače, Steam se sa Windows/Mac proširuje na PS3, pa je pitanje vremena kada će se sve tri platforme naći u jednoj mreži, nevažno čijoj. Onda će neko sigurno reći - "hej, umesto da igraju zajedno, zašto ne bi ratovali? Već su podeljeni, zašto da ne zavladamo (njihovim novcem)"? Uostalom, lakše je iskoristiti postojeće razlike, nego trošiti novac da se izmire igrači, zar ne?

Kad budete igrali nešto slično, setite se gde ste prvi put čitali o tome. Nego, šta vi mislite? Koliko je ovako nešto moguće? Kako bi izgledale zaraćene strane? Gde bi se odvijala igra? Prepuštam vam reč...



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. Od početka 2010. godine jedan je od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a od početka juna 2010. piše za tv emisiju "Play Games".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Zamisljam kako stojim ispred plazme, masem rukama i gledam na ekranu ogromnog vilin-konjica koji rastura ceo odred robota i baca ih na dvojicu uplasenih halo-marinaca. Ja bih to igrao :))))

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam ni sanjao da je tako nešto moguće :) u svakom slučaju sviđa mi se ideja.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!