30. ožu 2011.

Rift, prvi utisak

Telara je svet na granici nekoliko dimenzija. Božanstva iz tih svetova žele da je unište i iskorist njenu energiju kao hranu. Domaći narodi i njihovi bogovi uspeli su davno da izgrade barijeru koja protivnike drži podalje. Ipak, nešto se dogodilo i nastaju pukotine (Rifts) kroz koje se provlače napadačke snage. Dve odvojene vojske pokušavaju da spreče smak sveta. Guardians su armija heroja koje su izabrali sami bogovi. Njima je podarena jedinstvena osobina da u sebi objedine tri različite duše (stabla veština), što ih čini uzvišenima u odnosu na obične smrtnike. Sa druge strane nalaze se Defiants, koji koriste tehnologiju i magiju da sopstvenim trupama omoguće istu ovu prednost. To su srčani ljudi koji se više ne oslanjaju na pomoć slabih bogova, već su borbu preuzeli na sebe.


Zašto radimo kratku najavu igre koja je objavljena početkom meseca? Zato što je njen svet toliko prostran i detaljan da ćete punu recenziju morati da čekate neko vreme. Štaviše, samo jedna pokrajina u Telari, po mojoj slobodnoj proceni, veća je od tri zone u Azerothu. To je ujedno i prvi utisak kada je reč o testiranju ove MMO igre: sve je veće, detaljnije i aktivnije nego kod uspavane konkurencije. Istina, ArenaNet je pre dve godine najavila dinamične zadatke za svoje čedo, Guild Wars 2, ali Rift to ima već sad i igračima se dopada. Pukotine u granici dimenzija nastaju na nasumičnim mestima, ukoliko ih niko ne zatvori pretvaraju se u utvrđenja osvajačkih armija, a posle toga kreću i "kaznene ekspedicije" koje šetaju mapom i napadaju koga stignu.

Vojska iz dimenzije smrti napada uporište dimenzije vode

Razvoj lika deluje zanimljivo. Kombinacija tri od osam dostupnih stabla veština, za svaku od četiri klase, daje dosta slobode. Otkrivanje sveta odvija se postupno, pa je veoma verovatno da će vam biti potrebno dva ili više dana igranja da pronađete prestonicu početne zone. Svet zaista izgleda kao mesto gde traje neprestani rat. Krajolici su ispresecani barikadama i ratnim kampovima, topovi gruvaju na sve strane, a Rift-ovi se neprestano otvaraju i prizivaju nove heroje da se suprotstave osvajačima. Kad se na to doda podatak da su dve domaće vojske u stalnim međusobnim sukobima, jer krive jedni druge za sve što se dešava...

Zatvaranjem dimenzionih pukotina i oslobađanjem uporišta stiču se zanimljive nagrade

Razvoj naših likova možete da pratite uživo putem twittera. U slici i reči biće predstavljena sva dostignuća i otkrića novih zona, a ponekad i zanimljive bitke. Recenziju igre Rift imaćete priliku da čitate najranije polovinom aprila, jer zaista je potrebno dosta vremena da se istraži svet, isproba nekoliko različitih likova, učestvuje u sadržaju za likove najvišeg nivoa iskustva i isproba sve što čitava jedna virtuelna planeta nudi.



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. Od početka 2010. godine jedan je od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a od početka juna 2010. piše za tv emisiju "Play Games".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. OK je igra,prilicno dobro ispeglana vec u beti.Ali nema nesto posebno od sadrzaja,ti Riftovi su zanimljivi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Moram ipak da se ponavljam.. Bas zanimljivo deluje, steta sto "ne smem" da se upustim u tako nesto :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni ovo deluje fantastično. Nisam igrao ni jedan MMO posle WoW-a a njega sam odavno batalio. Šteta što nemam dovoljno slobodnog vremena a i trenutno mi se ne troše pare na preplatu.:( Valjda ću moći da probam ovo jednom, nadam se u ne tako dalekoj budućnosti. Do tada čekam vašu recenziju.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Rift ima mnogo slicnosti sa WoW-om.Moze se reci i da je njegov najbolji klon.Bar sam ja taj utisak stekao igrajuci betu.A WoW sam igrao 2 godine i do sada ga nisam igrao 3 godine,kad mi je Blizz dao mesec dana "free",jer sam kupio Starcraft 2.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bio bi klon da nisu ni malo unapredili koncept. Zaista, u osnovi to jeste WoW na kvadrat, ali ima i dosta novosti koje značajno unapređuju sveukupnu atmosferu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne znam na koji stepen su unapređenja ali kad pogledam slike skoro svaka mi liči na WOW, bar ono što sam video u mojoj karijeri od ukupno dva sata igranja WOW-a. Samo su ovde kolorni tonovi malo vše gej ljubičasti nego u WOW-u.

    U stvari WOW je ceo gej :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!