6. tra 2011.

Fallout 2, recenzija

Fallout! Dovoljno je šapnuti: "Fallout" i odasvud će vas zasuti huk. Oni koji ne gledaju Fallout 1 i 2 kao sraslu celinu pitaće na koji Fallout tačno mislite. Mlađi igrači odmahnuće rukom na pomen tako drevnih igara, jer ako ima Fallouta, to je onda ovaj sadašnji. Neko će da pomene Fallout Tactics i dobiti ili ćušku preko nosa, ili setan pogled. Dići će se i ukočeni kažiprst kakvog starijeg igrača koji će pominjati Interplay-ovu igru Wasteland iz 1987.


A šta je zapravo Fallout? Šta je značio 1997. kada se pojavio? Šta znači danas kada su nelinearne igre "nepotrebne"? I zašto prvo prikaz igre Fallout 2?

Pre nego što se upustim u opisivanje, želim da Fallout 2 smestim u pravo okruženje. Objavljena je 1998. godine. Izdavač je bio Interplay, a razvojni tim, isti koji je radio i prvi Fallout, dobio je zvaničan naziv Black Isle Studios. Dakle, nastavak je izašao godinu dana posle izvornika. Zbog magle sete koja se povija po starim dobrim vremenima, čak se i starijim igračima čini da je kraj devedesetih bio pun sjajnih nelinearnih RPG-igara. Planescape Torment izaći će sledeće godine, a Arcanum tek tri godine posle igre Fallout 2. Diablo, premda je sjajan serijal, teško da je mogao da zadovolji prohteve igrača željnih RPG-a, a od 1993. nije objavljen gotovo nijedan značajniji naslov tog žanra, ako izuzmemo japanski RPG i čudo zvano Final Fantasy VII.


Bez obzira na večitu prepirku koja igra je bolja, Fallout ili Fallout 2, odabrao sam da vam prikažem nastavak, zbog toga što predstavlja proširenje i poboljšanje izvornog ostvarenja – više kao neki dodatak, nego kao potpuno novo poglavlje. Osim toga Fallout 2 jeste dokaz da je Black Isle izuzetan tim, s obzirom na to da je uspeo da posle jedne kultne igre, godinu dana kasnije objavi još jednu. Nećemo se natezati oko toga da li je priča bolja u prvoj ili drugoj igri. Fallout ima tananije citate i bolje ustrojenu priču. Fallout 2 ima obimnost, pravu otvorenost, nudi više, a citati su – premda istaknutiji – ništa manje zabavni. Fallout 2, na koncu, ima teme kao što su narkomanija, prostitucija, robovlasništvo i mada će se nekome ove pojedinosti učiniti kao podilaženje igračima omladincima, ipak donose suroviju, uverljiviju sliku post-apokaliptičnog sveta.


Obe pokreće isti endžin koji je malo osvežen u Fallout-u 2. Poboljšanje se načelno videlo u broju lokacija, animacija (naročito onih brutalnokrvavih, NPC-likova. Pseudo-izometrijska grafika i u vreme izlaska igre bila je hvaljena kao veoma kvalitetno iscrtana, sa dobrim animacijama i mnoštvom pojedinosti. Najčešće upotrebljavan pridev bio je – oštra. Zaista i danas kada pokrenete Fallout 2, čak i bez HD-zakrpe, nema one mljuzgave pikselizacije koja nas otrezni kad se vratimo osmobitnim ili post-osmobitnim igrama. Premda je jasno da je posredi naslov star trinaest godina, grafika je još dopadljiva, a zakrpa koja omogućava 16-bitne boje i visoku rezoluciju ne poružnjuje staru damu. Pesma uvodnog filma bila je "A Kiss to Build a Dream On", Luja Armstronga, koja mi se manje dopala od sablasne "Maybe", grupe The Ink Spots. Polovina pratećih melodija pozajmljena je iz Fallout-a, ali je nadareni Mark Morgan dopisao još osam arija koje su pratile nove oblasti i nove događaje.


Priča nastavlja tamo gde je stao Fallout. Heroja koji je ostao upamćen samo kao Vault Dweller, nadzornik je proterao zbog toga što je, previše izložen uticajima sveta, postao opasan za Vault 13. Vault Dweller okuplja družinu i seli se na daleki sever. U bivšoj državi Oregon osniva selo Arroyo. Za vreme njegovog izgnanstva, Nova Republika Kalifornije (NCR) ujedinjuje gradiće i širi se na sever. Pojavljuje se i tajanstvena grupa po imenu Enklava koja poseduje tehnologiju još napredniju od one koju koristi Bratstvo čelika. Nova mafija rastura opaku drogu Džet, a sve to dok Arroyo mirno spava.

Osnovna rezolucija, bez HD zakrpe

Godine 2241. selo je zadesila najgora suša. Starešine prizivaju Vault Dweller-ovog potomka i proglašavaju ga/je za Izabranog/u. Pogađate, ulogu heroja preuzima igrač. Prvi zadatak mu je da uđe u hram i dokaže da je zaista dostojan potomak heroja iz davnine. Starešine ga šalju u svet da potraži GECK – uređaj koji može da sušnu pustaru pretvori u oazu. Igrač nasleđuje uređaj PIPboy 2000 (koji čini interfejs igre), uniformu Vault-a, koplje i nešto novca. Zato što igraču nad glavom ne visi pretnja ograničenim vremenom (kao u igri Fallout), mladi heroj ima priliku da se upusti u niz manje ili više šašavih sporednih zadataka. Misije su u nastavku, za razliku od prvog dela, razuđenije i vode igrača iz naseobine u naseobinu. Premda i Fallout 2 ostavlja igraču odrešene ruke, prosecanje prečice kroz igru nije tako jednostavno kao u Fallout-u.


Način igranja ostao je isti. Fallout 2 ima gotovo istovetno stvaranje lika na početku igre, namerno podseća na stone RPG-igre. Isprva je trebalo da igru pokreće GURPS, Stiv Džeksonov sistem pravila, ali kada su videli da će igra biti krvava, povukli su licencu. Zato je tim smislio nova pravila i nazvao ih SPECIAL. Osnovne osobine su Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility i Luck. Iz njih su izvedene sposobnosti; Action Points, AC, Hit Points i dr. Konačno, tu su veštine (šest borbenih, osam aktivnih i četiri pasivne). Ne postoje klase, već se napreduje po nivoima, a osim novih poena za veštine, dodeljuju se Perks kao posebna poboljšanja glavnog junaka. Unapređenje sistema u odnosu na prvi deo jeste povećan broj Perk-ova. Igrač dobija manje znanja na početku igre, ali je zato najveći nivo povećan na 300%. Veštine sada igraju veću ulogu. U prvom delu, Doctor, Unarmed i još neke veštine koristile su se vrlo malo, dok u Fallout-u 2 sve imaju primenu, čak određuju stil igranja, a utiču i na ishod razgovora sa NPC-likovima. U skladu sa seksualno aktivnijim okruženjem, ubačeni su i odgovarajući Perk-ovi. Osim što junak ili junakinja mogu da spavaju s raznim NPC-likovima, te time utiču na tok radnje ili pojednih misija, moguće je i oženiti tj. udati se. Likove sada prate dve moralne odrednice, Karma i Reputation. Dok Karma beleži dobra i loša dela, Reputation označava koliko vas stanovnici određene zajednice poštuju. U odnosu na pojedine odluke, te stepen karme i slave igrač može steći zvanja (Žigolo, Robovlasnik i dr.)


Oružje i oklopi su kudikamo raznovrsniji; nož, borbeni nož, "mali Isus", šiv, leptir, vakizaši, bokser, toljaga, pajser, ključ, kamen, zlatni grumen, ruda uranijuma, prerađena ruda, naoštren štap, koplje, naoštreno koplje, bejzbolka, malj, super-čekić, motorna testera, električna pastirica (u običnoj i super-varijanti), mesingani i nazubljeni bokser, bokserske rukavice, ojačane rukavice, oklopna pesnica, mega-oklopna pesnica... a ovo je samo spisak oružja za blisku borbu. Osim što ih ima više, upotrebljivost pucaljki zavisi od stepena veštine. Premda se određeni modeli preporučuju za kraj igre, Fallout 2 je prilično složeno borbeno okruženje koje omogućava razne vrste vratolomija, pa i prave pravcate kungfu udarce.

U Fallout-u, pratiocima gotovo i da niste mogli da upravljate, a jedini način da razmenjujete predmete bio je uz pomoć veštine 'steal'. U Fallout-u 2 saborcima je moguće izdavati neke osnovne zapovesti, napreduju po nivoima, koriste oklope i oružje, a predmete razmenjujete uz pomoć Trade/Barter prozora. NPC likovima je važan vaš status u pogledu karme i slave, pa ćete za neke morati dobro da se pomučite pre nego što pristanu da vas prate.


Valja napomenuti da je Fallout 2 kao i prethodni izdanak patio od mnoštva grešaka u kodu. Dok se nisu pojavile zvanične zakrpe, igru je naruživalo nekolko bizarnih pojava, ali i ograničenja u odvijanju zapleta. Pa opet, igra je dobila bolju ocenu novinara od Fallout-a. Igrači koji vole otvorenu igru i ne smeta im što je svet obogaćen nauštrb jedne jake središne priče, svakako naginju potonjoj verziji. Mnogi ne znaju da je razvojni tim ostao bez glavnih majstora već na početku izrade igre. Da bi projekat izgurao do kraja, direktor i osnivač, Fergus Urkuart podelio je ceo tim na male grupe i svaki je nezavisno od drugih razvijao svoj deo mape. Tek na kraju sve priče su povezane u radnju igre Fallout 2. Premda je ovaj način rada izrodio dodatne bagove, svet drugog Fallout-a dobio je gusto tkanje koje je i danas zaloga vrednosti igre.


Ima toliko opreme, sitnih mogućnosti za poboljšanje veština i osobina glavnog junaka, raznih gradova i predela koje bi trebalo posetiti, pa likova s kojima se može razgovarati, te zadataka koje naš heroj može obaviti, da je bogatstvo u samoj raznovrsnosti iskustva koje vam Fallout 2 nudi. Kada uračunate još i tajne koje možete razotkriti, posebne lokalitete, susrete sa putnicima namernicima, kada pomislite da u igri Fallout 2 možete igrati šah protiv radioaktivnog škorpiona, sarađivati sa bilo kojom od dvadeset četiri frakcije, pregledati preko dvadeset holo-diskova, susresti zaista lude krave, Elvisa-vanzemaljca, vitezove okruglog stola, i još koješta, shvatate da mnoštvo ovih pojedinosti čini gusto tkanje iz koga izrasta čitav jedan uverljiv svet. To što je prepun citata na igre, filmove, knjige, kultne glumce, samo nam približava Fallout-ov svemir.


U tehničkom smislu, dizajn je ono što izdvaja Fallout i Fallout 2 i daruje im naziv kultnih igara. Pozivam vas da ne pređete tako lako preko činjenice da je Fallout gotovo izmislio žanr retro-futuristike. Fallout serijal niti je klasičan epski RPG, niti je sajberpank. Razume se, spada u nekakav kvazi-žanr post-apokalipse (Burnout, Wastelands), ali po stilu nije čak ni steam-punk. Spoj vesele hladnoratovske ideologije pedesetih, snažnog potrošačkog posleratnog društva u Americi i najcrnjih predviđanja ljudske budućnosti dao je taj začin koji gutamo, sa ili bez bagova (više nam nije ni važno, zar ne?). Moja generacija tek ovlaš pamti Fleš Gordona, ali odjek prave sci-fi opere (Peri Rodan, na kraju krajeva, kao i Bak Rodžers) provlači se kroz sumanutu budućnost kojom je pošao paralelni svet Fallout-a. Doslednost izabranog dizajna upotpunjava značaj Fallout-a 2. Osim interfejsa koji prati retro-futuristički stil (donja ivica ekrana iscrtana je u vidu kožnog kaiša), događaji koji prate igru podsećaju na pulp-žanr (vrte se oko pojedinca koji se suprotstavlja tajnoj grupi koja stremi sumanutom projektu eugenetike), oružje i oprema takođe prate postavljene smernice, a ostaci civilizacije prepuni su starih reklama, javnih upozorenja u stilu hladnoratovske panike, da ne pominjemo automobile, arhitekturu i druga znamenja.


Dečak i njegov pas, Soylent Green, Terminator, Pobesneli Maks, Fleš Gordon, Forbidden Planet, Art deko, Gugi, Džetsonovi, Wastelands, 1984, 2001: Odiseja u svemiru, Tenesi Vilijems, Dobro da bolje ne može biti, Ostin Pauers, Povratak u budućnost, Bil Klinton, Monika Levinski, Velika gužva u kineskoj četvrti, Rej Muzika, Braća bluz, Krajsler, muzika 80'tih, Rodžer Želazni, Dan kada je Zemlja stala, Prljavi Hari, Dina, Evil Dead, Fallout, Black Isle Studios, Final Fantasy VII, Porodica Kremenko, Četvrti zid, Od sumraka do svitanja, Čevi Čejs, Dobar rđav ružan, Goodfellas, Gunisi, Hi-men, Autostoperski vodič krož galaksiju, Dok Holidej, Interstate '76, KFC, The Kinks, Mala prodavnica užasa, Duško Dugouško, Magic: The Gathering, Miki Maus, Mech Warrior, Monti Pajtonovci, Nine Inch Nails, O miševima i ljudima, Pinky and the Brain, Pokahontas, Princess Bride, Punch Out, Crvena zora, Skarfejs, Džoni pet, Kad jaganjci utihnu, Simpsonovi, South Park, Star Trek, Star Wars, Stranger in Strange Land, Oni žive, Tomb Raider, Top Gun, Toy Story, Majk Tajson, Unwashed Villagers, Wallstreet, Ratne igre, Wing Commander, Čarobnjak iz Oza. Svi navedeni filmovi, knjige, pisci, sportisti, lanci brze hrane, igre i drugi pojmovi iz sveta koji nas okružuje stali su na ovaj ili onaj način u igru Fallout 2. Ali Fallout 2 uzvraća svojim uzorima i odjekuje u drugim igrama, filmovima, knjigama. Toliko ulazi u opštu kulturu, da stvara sopstvene citate i prepoznatljive pojmove o kojima se i ne raspravlja.


Fallout 2, dakle, deluje i danas. Pored vremešnih tehničkih osobina ne gubi na čari. Postavlja se pitanje da li bi danas imala igrače? Zar danas neko ima vremena da se posveti igri u koju može da se uloži trocifren broj sati? Fallout 2 ima niz razrešenja, pregršt različitih posledica odluka. Ko bi se sad zamajavao da ih sve otkrije? S obzirom na to da osobine i veštine utiču na tok razgovora i događaje u igri, Fallout 2 je gotovo svaki put ponešto drugačije iskustvo. Bez usmerene priče koja ga vodi za ruku, prosečni igrač današnjice ne želi da uranja u svet Fallout-a, ma kako bogat bio. Ali nema mesta panici. Fallout 2 je poput ptice Feniks. Svi misle da je posredi mitska ptica, nešto nestvarno. Posvećeni će znati da ga vaskrsnu iz pepela i uživaju u njegovom punom sjaju. Zato miruj, Falloute 2, i neka te igraju odabrani...



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine do danas, bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Sve recenzije istog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

23 komentara:

  1. Fina recenzija! Najbolja igra u serijalu i definitivno najbolji RPG ikada!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ok recenzija, samo malo pretera sa nabrajanjem :D mada sam iz nekog razloga ocekivao da ce Walker da je uradi. Slazem se sa nejmls uanom po pitanju titule; uz Wasteland, stvarno spada u "top of the pops" RPG zanra^^

    Btw, za sve koji vole Fallout 2 obavezan dodatak je i Restoration Project (poslednja verzija) -

    http://www.killap.net/fallout2/expansion/2.1.2b/F2_Restoration_Project_2.1.2b.exe

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična recenzija! Autor me je malo iznenadio pošto sam već bio navikao da Trifković na vašem blogu uvijek opisuje strategije. Sa ovim opisom je uradio odličan posao.
    Fallout 2 je uz Arcanum i Torment zaista jedan od najboljih ako ne i najbolji. Nikada više nećemo dobiti RPG sa toliko originalnosti, atmosfere i slobode.

    OdgovoriIzbriši
  4. ...ujeo se za jezik..ne ako budem ja nekada pravio neki rpg(daj boze)..a sto se tice recenzije,ispade dobro samo cini mi se da ste mogli malo bolje slike da stavite

    OdgovoriIzbriši
  5. Добар опис. Фантастичан RPG и дефинитивно један од најбољих. Надам се да ћемо једног дана видети достојан наставак. New Vegas је за разлику од катастрофалног трећег дела био добар али и даље то није ни близу прва два дела.

    @Jester
    Можда рецензију није написао Walker али мораш признати да је одлична. Да си нам одмах довео госн Кејна овамо као што си обећао.:Р

    OdgovoriIzbriši
  6. Sjajan opis.
    Ali samo da dodam da mlađi igrači uzimaju stare igre i isrobavaju, and they like it :D

    Bar tako čitam po netu, smorili su se dovoljno od novog. Failout 3 nikada neće imati kultni status kao što originali imaju.

    Sa restorationom je F2 toliko masivan i poboljšan da ko nije probao OBAVEZNO neka ide sada da dloada.

    OdgovoriIzbriši
  7. F*ck, igra mi se Fallou 2 :D

    Inace, meni je pesma iz F2 mnogo bolja nego iz keca. To moze biti zbog toga sto sam Fallout 2 igrao mnogo vise od keca, ali dobro.

    uporedite :P

    Fallout 1
    http://www.youtube.com/watch?v=WkBNKa2KXZE

    Fallout 2
    http://www.youtube.com/watch?v=e3PXiV95kwA

    OdgovoriIzbriši
  8. Lepa recenzija Ranko.:) Nastavi da pišeš ovakve recenzije pa ćemo možda da ti oprostimo onu recenziju Tormenta u Gejmeru.;)
    Ne slažem se baš sa ovim na kraju. FO2 sigurno može da zarazi dobar deo mlađih igrača. Problem je samo naterati ih da pređu preko na prvi pogled ružne grafike i da daju igri dovoljno vremena.
    Baj d vej, da mi je samo znati gde je nestao Tim Cain, čovek kao da je u zemlju propao. Sve igre u koje je on bio umešan su suvo zlato: FO1 i 2, Arcanum, Bloodlines, čak i nezasluženo napljuvani Temple of Elemental Evil(neshvaćena i užasno podcenjena igra). Kada bi samo osnovao novi tim i napravio novi RPG... Da vide Bio i Obsidian kako treba da se radi posao kojim se bave.

    OdgovoriIzbriši
  9. Poslednje što smo čuli o njemu je da je postao "glavni baja" u Carbine Studiju pri NC Softu, da radi na nekom mmorpg naslovu.

    http://www.carbinestudios.com

    OdgovoriIzbriši
  10. Vrlo dobra recenzija, ali stvarno pretera sa nabrajanjem. :D

    Vidim da ću se osušiti dok dočekam recenziju drugog Baldura, najboljeg RPG-a evah. ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Odličan tekst g. Trifkoviću. Još jedna fantastična recenzija na ovom blogu. Svaka čast!
    Nekada su zahvaljujući igrama poput Fallouta i PS:T-a RPG-ovi bili najbolji dokaz da su video igre umetnost. Danas su, prvenstveno zahvaljujući BioWare-u i njima sličnima koji prave linearne kombinacije hack&slasha i dating sima za konzolašku dečurliju, upravo suprotno.

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako dobra recenzija. Fallout 2 je što se mene tiče savršen cRPG. To je igra koja me je uvela u žanr i zainteresovala za PC gejming i do dan danas je ostala najbolja igra koju sam odigrao u životu.

    OdgovoriIzbriši
  13. @Walker
    Ladno nisam čuo za to do sada. Njihov sajt ne uliva previše poverenja, izgleda da odavno nije apdejtovan. Bar im taj concept art izgleda jako lepo a i muzika je solidna. Ako taj MMO ikada ugleda svetlost dana i ako bude recimo u fazonu onoga što Bio hoće da napravi sa SW:TOR(MMO sa svim kvalitetima singlplayer RPG-a)definitivno ću ga isprobati. Ali stvarno bih MNOGO više voleo da uradi novi sp RPG.

    OdgovoriIzbriši
  14. Kad bi uradili jedan rimejk (kao Monkey Island npr) sigurno bih probao, krivo mi je što propuštam te dve igre zbog grafike/izvođenja al jednostavno ne vredi...

    OdgovoriIzbriši
  15. ^
    Slažem se sa ovim ali kada je Bethesda takva kakva jeste da se kurči licencom...mada dali su Obsidianu da uradi NV. Ko će ga znati, možda i ugledamo i to čudo jednoga dana.
    Meni je grafika iz Taktiksa skroz ok, sa time bi mogli da ih naprede bez problema i preterano novaca za neku nabudženu grafiku.

    OdgovoriIzbriši
  16. Шансе да Bethesda римејкује прва два дела су равне нули. Дајте, они би највише волели да их потпуно избришу из постојања. Најбоље што можемо да очекујемо је да пусте да Obsidian развија све нове игре из серијала а да Bethesda убудуће буде само издавач пошто очито нису способни за било шта друго.

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja ne bih želeo da naprave rimejk :D ne fali joj ništa, neka vide i budući igrači da igra može da bude savršena i bez ultraubermegagigablumšejder 2000000 grafike :D Ovo je svakako jedna od onih igara koje spadaju pod obaveznu lektiru svog žanra.
    Napisah komentar, gde je moj puding???

    OdgovoriIzbriši
  18. Nema Walkera, nema ni Kejna; moracete da se zadovoljite Urkhartom :D

    @Ogisha: zanimljivo da su i Fallout 1 i Fallout 2 u svoje vreme upravo bili hvaljeni do neba zbog "izuzetno detaljne i prijatne grafike"; eh, koliko se vremena i metode menjaju a koliko sve ustvari ostaje isto :D

    @Li Mun/The Duke: slazem se, ni ja nisam fan obrada i rimejkova u novom grafickom ruhu (BG2 Redux mod comes to mind), nekako mi to nema svrhe jer grafika tu nikad nije bila presudni faktor (iako je npr.Lucasarts odradio fenomenalan posao sa Monkey Island-ima)...Mada Wasteland prebacen u Fallout endzin, e to je vec ideja! To bih i kupio kad bi se pojavilo :)

    Ja iskreno iako obozavam Fallout, voleo bih da ta fransiza konacno "umre"; tacnije da je ostave na miru. Jer ovo sto joj danas rade (u neku ruku cak i Vegas) nije vise to to :P voleo bih da vidim nove interesantne post-apoc/noir/cyberpunk/retro-future cRPGove sa svezom pricom i svetom a ne seriju igara/DLCova na polugodisnjoj bazi koje samo nose Fallout stamp na sebi i zbog toga su "Vuau! Postapokalisa, jeee!!1!11!" :P malo sveze vode na vodenicu ne bi bila losa ideja, neka Chosen One pociva u miru^^

    p.s. - Pulse Rifle je varanje, koristi Turbo Plasma Rifle + .223 FMJ Pistol ko gospodin covek 8):D

    p.p.s.- Takodje smatram da ovoj recenziji nedostaje jos pudinga.

    OdgovoriIzbriši
  19. Bolje je da ne naprave remake pravih Fallouta. Ništa im ne fali. Idioti iz Bethesde bi rimejk iskoristili da bi sebi pripisali zasluge i za oba prava Fallouta. Već vidim konzolaše na njihovom forumu kakmo se nadmeću u tome ko je otključao više ačivmenta u "Bethesdinom Falloutu 2".

    OdgovoriIzbriši
  20. Jos uvek igrate Falloute 1 i 2? Koji ste vi fosili bre ljudi..

    OdgovoriIzbriši
  21. Mislim stvarno to je so last decade pft...

    OdgovoriIzbriši
  22. Članak je kao i uvjek pogođen, nije ni čudo što mi je igrorama treći bookmark. Fallout 2 je igra iz ''boljih'' vremena, doba kada su igrači bili poštovana grupa zanesenjaka kojoj su igrljivost i priča bile glavne stvari radi kojih smo se ustajali prije škole da bi odigrali malo. Ja spadam u mlađu generaciju igrača, većinu klasika sam odigrao godinama nakon izlaska jer sam bio premlad da ih shvatim kasnih devedesetih, ali kasnije sam doživo nirvanu igrajući Arcanum i Fallout. Legendarne igre od ljudi koji su imali dušu. Da ne ispadam fanatik koji cepa košulju na spomen Obliviona i DA2 kažem, a možda smo forsili, možda nas je vrijeme pregazilo, možda smo nadbrojani i nadjačani, ali još smo tu, još govorimo o igrama koje su nas oblikovale, još smo nezatupljeni osrednjim smećem koje nam prodaju kao legendarne RPG. Legedarna igra, tko zna, možda budem sretan te za svoga života dočekam i bolju. Nada umire zadnja.

    OdgovoriIzbriši
  23. hehe nije lose, nije lose...sad bi trebala recenzija fallout "trojke" pod palicom walkera mada predpostavljam da ce to biti za posebnu priliku

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!