2. svi 2011.

Portal 2, recenzija

Pre nešto više od godinu dana, u martu 2010. godine, Valve je iznenadno objavio update za Portal - achievement pod nazivom Transmission Received i veoma informativnim opisom: "...?" Ispostavilo se da je u pitanju nimalo laka mini-igra traženja radio-signala koji, na prvi pogled, nisu značili ništa, ali su u stvari predstavljali seriju SSTV (slow scan television) slika i kratkih poruka pretvorenih u Morzeov kod. Ovo je nanovo probudilo interesovanje igrača i to s razlogom, jer je ubrzo najavljen nastavak.

To je bio prvi Valve-ov ARG (Alternate Reality Game, igra koja se iz zamišljenog prenosi u stvarni svet i na taj način budi veću zainteresovanost za igru, film, knjigu ili nešto drugo).

Drugi ARG dogodio se samo nekoliko nedelja pre izlaska igre, u vidu zbirke indie igara koje su bile osvežene nivoima vezanim za Portal, a za svaki odrađen zadatak korisnik je dobio krompir na Steam profilu. Valve je obećao da će igru izdati ranije ako dovoljno ljudi sakupi krompire, a oni najuporniji - vlasnici svih 36 krompira, odnosno Zlatnog Krompira, nagrađeni su Valve-ovom zbirkom igara, uključujući Portal 2.

Kampanja je bila uspešna, mnogi su otkrili igre na koje inače ne bi obratili pažnju, nekolicina se požalila da su obmanuti. Igra je otključana na Steam-u nekoliko sati ranije.



Priča Portala 2 počinje gde se prvi deo završio, kada je robotska ruka uvukla Chell nazad u ruševine Aperture laboratorije. Ona se budi u lepo nameštenoj hotelskoj sobi, gde je kompjuterski glas obaveštava da je probuđena zbog rutinskog održavanja zdravlja, koji je uvod kroz osnove kretanja kroz igru. Chell se ubrzo vraća u krevet i pada u veoma, veoma, veoma dug san. Događaji između dva buđenja kao i konačno upoznavanje sa Rat Man-om i dodatne informacije o Chell opisani su u prelepo ilustrovanom stripu Portal 2: Lab Rat.

Kompjuterski glas budi je iz veoma, veoma dugog sna. Soba je mračna, razrušena, a na vratima se čuje divljačko kucanje. Upoznajemo Wheatley-a, malog personality core robota, koji je odlučio da nas spasi iz laboratorije. Ispostavlja se da naša soba nije ništa više do velike, pokretne kutije u kojoj su smešteni zamorci ogleda. Wheatley preuzima kontrolu nad sistemom i čitavom kutijom uplovljava u Enrichment Center - zvuči poznato? Chell skače kroz stakleni krov pravo u dobro nam znanu sobicu iz prve igre.


Naravno, štošta se promenilo. Laboratorija je u raspadu, delovi tavanice su na podu, a delovi poda u vrtoglavom ambisu. Vrata jedva funkcionišu, podivljale robotske ruke mlatariju sa visokih zidova, a sobe su prekrivene lijanama jedinstvenog krompira puzavice.

Sobe su mnogo mračnije, što je omogućilo dizajnerima da jasnije označe komponente koje su bitne za rešavanje zadatka, kao što su dugmići, detalji na kocki, svetla koja vode ka vratima i slično. Boje su veoma jasne i uglavnom osnovne (crvena, plava, žuta, sa izuzetkom narandžastih portala), a jednostavni oblici i čist dizajn stavljaju naglasak na funkcionalnost predmeta.


S obzirom na to da obe igre počinju na istom mestu, logično je da je prvih nekoliko odaja gotovo identično. Način rešavanja nekih problema izmenjen je kako bi novim igračima shvatanje portala bilo olakšano, dok su druge sobe razrušene, nefunkcionalne i uvod je mnogo brži i kraći nego u prvoj igri.

Osnovne lekcije uključuju nalaženje prvog portal-pištolja, razumevanje kako brzina prolaženja kroz portal utiče na daljinu iskakanja sa druge strane i baratanje kockom. Na samom početku uvedene su dve novotarije: laseri (umesto energetskih kugli) i posebna kocka koja preusmarava laserske snopove ("obična" kocka ih samo zaustavlja). Nešto kasnije susrećemo se sa postoljima koji Chell (ili objekte) lansiraju u vazduh.



Ovaj uvod je u stvari Portal u malom, jer ubrzo dospevamo u glavnu komoru koju sada krase ostaci GLaDOS. Pokušaj bega propada kada Wheatley slučajno aktivira backup sistem i probudi gigantskog robota koji ne samo da je živ i u punoj snazi, nego uopšte nije zaboravio kako smo ga, pre nekoliko godina, ubili. Osveta je veoma jednostavna: testiranje... do smrti.

I tako krećemo u naizgled dobro poznatu borbu: rešavanje zagonetki pomoću portala, u cilju ponovnog sabotiranja GLaDOS. Ovog puta nisamo sami, jer je Wheatley uvek u blizini, spreman da nam da neki savet i pomogne da pobegnemo iz lavirinta odaja za ogled.

Kada smo već kod starih dobrih poznanika, tu je radio, sa kojim su nešto uporniji igrači imali priliku da provedu mnogo vremena, mada je ovog puta dovoljno naći samo jednu tajnu frekvenciju. Škrabotine Rat Man-a ni ovog puta nisu izostavljene i deluju kao prava mala umetnička dela. Ne zaboravimo ni male robote, mada ovog puta nisu baš svi neprijateljski nastrojeni. Neki su jednostavno... drugačiji.



Igra se odvija nešto bržim tempom nego prethodna, ali je dva-tri puta duža. Smeštena je na tri sasvim različite lokacije, kroz koje se lagano uvode novi sadržaji što igranje čini još zanimljivijim i kreativnijim. Iako linearna, igra nije dosadna. Humor je uvek na visokom nivou i postaje glavni sastojak igre, za razliku od originala gde je naglasak bio na zagonetkama i akciji. Zanimljivo je da se igrač ne oseća usamljeno, jer igra obiluje dijalozima; bilo da je to nespretni, ali dobronamerni, Wheatley, pasivno-agresivno zadirkivanje GLaDOS-a ili prodorni glas Cave Johnson-a sa kojim se susrećemo u drugom delu igre.



Nakon soba za opite dospevamo u dvorište napuštenih Aperture laboratorija. Iako može da deluje velik i zbunjujuć na prvi pogled, ni ovaj deo nije ništa manje linearan od ostatka igre. Zgrade su poređane po godinama izgradnje, od ranih 50-ih pa sve do 80-ih godina. Tišinu razrušenih laboratorija ispunjava automatski razglas, preko koga čujemo stare snimke Cave Johnsona, kroz koje svedočimo o usponu i padu ovog čoveka, koji s dozom crnog humora priča o istoriji laboratorije, zaposlenima i revolucionarnim patentima na koje je veoma ponosan.

Jedan od glavnih eksperimenata izvođenih u ovim laboratorijama je eksperiment sa gelovima koji imaju posebno dejstvo. Ovi gelovi kaplju iz ogromnih cevi i pomalo podsećaju na gumasti vosak iz lava-lampe. Plavi gel, poput trampoline, čini da skačete više. Narandžasti ubrzava kretanje, a beli - zbog visoke sadržine mesečevog kamena - omogućava stvaranje portala na površinama na kojima ga je inače nemoguće napraviti.



Treći (i poslednji) deo igre čine nove sobe koje donose još dve novine: svetlosni put, koji je zgodan za hodanje kao i blokiranje metaka malih, podlih turret-a i svetlosni tunel kroz koji je moguće ploviti.

Kao šlag na tortu dolazi konačni obračun sa glavnim zlikovcem, praćen ljupkom pesmicom Want You Gone.

Po običaju, uz igru dolazi developer commentary koji nudi bolji uvid u proces stvaranja.

Achievementi, kojih ima 50 (29 za single player i 21 za co-op), upotpunjavaju doživljaj i daju igraču razlog da bar još jednom pređe igru. Oni koji se ne dobijaju "automatski" kroz igru navode na istraživanje i nagrađuju igrače dodatnim dijalozima i podacima, kao i pogled na oblast za koju se nagađa da je povezana sa Half-Life 2: Episode Three.



Poslušali ste pesmicu, pokupili sve Achievemente, ali igri još nije kraj. Portal 2 DLC najavljen je za leto ove godine, a do tada možete da se zabavite Co-Op modom. Konzolaši će moći da igraju Local Co-Op sa partnerom, dok će PC korisnici morati da nađu prijatelja na Steam-u koji je, u ovom slučaju, dostupan i onima koji imaju Playstation 3.

Co-op nudi dodatnih pet poglavlja i priču nešto drugačiju od one glavne. Glavni likovi su dva robota - turret P-Body i personaliy core, ATLAS. Napravljeni su isključivo za testiranje i moraju da trpe psihičko malteretiranje GLaDOS-ice, kojoj se ni malo ne dopada što su dva igrača odlučila da se ujedine protiv nje. Nivoi su mnogo zamršeniji i zahtevaju dobru usklađenost.

Na veliku radost korisnika, postoji Robot Enrichment Center gde je moguće izmeniti izgled svog robota (boja oklopa, kapice, zastavice, novi gestovi). Da li je hipsterski monokl vredan osam evra, procenite sami. Važno je napomenuti da vaš partner na PS3 konzoli neće biti u mogućnosti da vidi ove dodatke.



Portal 2 se, u suštini, ne razlikuje mnogo od svog prethodnika. Način kontrolisanja je isti, portali funkcionišu na isti način, a ako vas je u prvom delu hvatala mučnina od skakanja i vrtoglavog okretanja, ne očekujte da se ovaj put to neće dogoditi.

Bitne razlike leže u detaljima. Nastavak je mnogo duži i stavlja naglasak na humor i interakciju između likova, toliko da se igraču čini da se upravo njemu obraćaju, a ne nemoj protagonistkinji. Priča je mnogo dublja, daje konkretne odgovore na pitanja i daje objašnjenje za mnoge stvari koje su bile nejasne u prvom delu, najviše one vezane za postojanje i svrhu laboratorije. Igra je vidno prešla dalek put od veoma jednostavnog koncepta do nečega mnogo većeg i uobličenijeg, a da nije izgubila stari šmek.

Šta vi mislite, da li je stari, konceptualni Portal bio dovoljan ili je visokobudžetni nastavak bio neizbežan?



Autor teksta, Dona Vajgand, saradnik je bloga Igrorama od marta 2011. godine.

Objavljuje recenzije avantura u web magazinu AdventureLantern, a inače se bavi digitalnim slikarstvom.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 28:

  1. Ja i dalje ne razumem šta je to što toliko fascinira ljude u vezi ove igre?

    Da se razumemo nemam ništa protiv logičkih igara, čak štaviše volim da protegnem ganglije s vremena na vreme, ali Portal posle par nivoa postaje jednostavno užasno dosadan.

    Jedino što po meni igru čini drugačijom je činjenica da ako dobro postaviš portale možeš da vidiš svoj donji deo leđa gde leđima prestaje časno a da i ne okreneš glavu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Svidela mi se igra, samo mi se nije svidelo koliko malo belih panela je bilo. Ako ima samo dva mesta u celoj sobi na koja mogu da stavim portal, nije neka velika zagonetka. A i mala napomena: koliko se secam, svetlosni most se pojavljuje pre gelova.
    A Wheatley je najgora ideja koju su mogli da imaju. Nervira.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni licno je Portal 2 kandidat za igru godine (nemojte da me gadjate). Jedina igra koje moze da preotme tu titulu je Witcher 2.
    A propo opisa, nije bas najsrecniji, u dosta navrata zvuci vise kao lista features-a nego recenzija. I stavite jedan veliki spoiler warning na pocetak, jer Portal 2 kao i prvi deo mnogo vecu car ima kada neke stvari saznas sam (tipa pominjanje silaska u podzemni deo Aperture science)

    OdgovoriIzbriši
  4. Fina recenzija sa dosta detalja iz igre fino prepricanih :D Po meni jedino nedostaje malo humora i tako reci duse XD ali dobro to sam samo ja nadam se da se neces ljutiti zbog kritika :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni je Wheatley kul,cak i bolji od Glados u ovom delu.
    Co-op mi je bio bolji nego sp,cak sam ga igrao sa 2 nepoznata lika.Ukoliko bi,nakon summer DLC-a,nastavili da izbacuju prosirenja samo za co-op mod,ja ne bih imao nesto protiv.Ne verujem da ce za siroke narodne mase da ubace teske testove u bilo koji mod.Za to ce trebati nesto nalik na Prelude za Portal.Tako da bih u ovim "prosecnim" testovima,kakve ocekujem da ce Valve praviti,vise uzivao u drustvu.
    Super igra,definitivno najbolja koju sam do sad igrao ove godine.(a i dalje unazad)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ma biće ovo igra godine uz novog Geralta!:) Do kraja godine ne vidim ništa što bi moglo da im priđe. Portal 2 je neverovatan. Niko osim Valve-a ne bi mogao da napravi ovakvu igru.:)
    Wheatley jeste kul ali GLaDOS je i dalje najjača. Obožavam je! Kao SHODAN na drogama pa još na kvadrat.
    @holodoc
    Jesi li možda alergičan na dobru zabavu?;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Sjajna igra. Nešto duža od prvog ali i dalje je prekratka i prelaka. Ali i dalje je sjajna. Ima humora i šarma za izvoz. Gladios je još uvek sjajna. I dalje me podseća na Blejna Jednošinca(ko zna zna, onaj ko ne zna je zaboravio očevo lice). Možda nisu toliko slični ali mogao bih se kladiti da je on bio inspiracija likovima iz Valve-a.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je Wheatley cak i bolji od Glados u drugom delu - odlicna glasovna gluma!

    OdgovoriIzbriši
  9. Добра рецензија али недостаје јој хумора. Некако сам навикао и да се насмејем уз описе на овом блогу а уз овакву игру би баш ишла једна забавна рецензија. Опис је баш spot on и потпуно се слажем са свиме написаним. Мањак хумора је једино што му фали. Али, не слушај мене, ја немам појма о писању било чега.:D

    holodoc, плашим се да си једина особа у овом соларном систему која има такво мишљење. Видим да говориш о првом, јеси ли уопште играо наставак?

    Astaroth, не знам ко ти је тај али то што си написао после ми звучи веома увредљиво.

    OdgovoriIzbriši
  10. Blejn je AI voz iz mračne kule koji pokušava da izvrši samoubistvo... sa Revolverašem i družinom unutra xD

    OdgovoriIzbriši
  11. @Li Mun
    Nisam jedini veruj mi a i ne pokušavam da kažem da je igra loša već samo da shvatam ljude kojima se ne sviđa ali ne i ove druge kojima se igra dopala :) Zato sam i postavio pitanje.

    Da igrao sam samo keca ali iako nisam neko ko voli da igra na kartu predrasuda dvojka treba da bude MNOGO bolja da bi me uopšte zaintrigirala. Ceo "osećaj za filing" u kecu mi je nekako bio sterilan a iskreno oni komentari Gladosa (ili kako god da se već zove) više smaraju nego što doprinose atmosferi.

    Videćemo.

    OdgovoriIzbriši
  12. Stvarno fali humora... ali sve u svemu nije losa recenzija. Realnno gledano i da je losa recenzija to me ne bi sprecilo da probam igru.

    OdgovoriIzbriši
  13. Recenzija je dobra. Slažem se sa komentarima da je moglo da se ubaci i malo humora.
    Ja sam se odlično zabavio uz Portal 2. Ako je prvi dio imao neki problem onda je to bila monotonost. Ovdje su to ispravili. Jedini pravi nedostatak dvojke je j****i Wheatley. Vidim da su se trudili da naprave novu maskotu serijala i lika kojeg će voljeti svi gameri ali ovo je po meni ispalo baš suprotno, nekako kao Jar Jar iz izvjesnog Star Wars filma koji za mene ne postoji. Ne mogu opisati koliko me Whetley nervira. Očekivao sam da ću se valjati od smijeha ali ubrzo sam poželjeo da ga pošaljem da obiđe Aperture Science Emergency Intelligence Incinerator. GLaDOS je zabavna i nekako simpatično luda za rzliku od njega. Neko je spomenuo da je Blaine iz Mračne Kule možda bio uzor za nju. Jesu oboje smješni i ludi ko struja ali ne vjerujem. Ona je prilično originalan lik.

    OdgovoriIzbriši
  14. E, kakvi ste dzentlmeni... umesto da pohvalite devojku i da joj pozelite jos bolje tekstove u buducnosti... umesto da hvalite ili kudite igru, vi se uvatili da kritikujete nasu Donu, ccc

    (gunjdja nesto kako u njegovo vreme toga nije bilo...)

    OdgovoriIzbriši
  15. Kad citam opis igre zelim da vidim kakva je igra a ne da me na silu nasmejava kao da citam viceve. Tu se slazem sa Rankom da zamerke nisu pogodile metu. Prava je zamerka da na jednom mestu otkriva malo price ali taj deo je i tako lako pogoditi. Ne slazem se da je Rankovo vreme proslo ali to je druga prica.

    OdgovoriIzbriši
  16. @holodoc
    Portal je izgleda postao jedna od onih igara koje je zabranjeno ne voleti.
    Što se mene tiče to je jedan sterilna i dosadna igra, dužine jednog demoa i kvaliteta nekog malo boljeg moda za HL2. Čak ni ti portali nisu bili njihova ideja, pogledajte ovaj video i to posebno deo od 3.50
    http://www.youtube.com/watch?v=L29DSSQT3Ek
    Nisam mogao da verujem da je jedan Valve odlučio da prodaje takvu igru. Nisam mogao ni da poverujem da su spremni da ulože toliki trud da bi taj demo postao popularan, da bi ljudi nešto toliko komercijalno (hajde, samo pogledajte šta sve u Portalu izgleda kao da je dizajnirano za seriju igračaka)počeli da opisuju kao inteligentno, originalno, kako je to igra sa dušom. Dance, puppets, dance, just don't forget who holds the strings.

    OdgovoriIzbriši
  17. Malo živosti nije na odmet u recenziji. Malo više vidljive ljubavi prema igri pogotovo. Izgleda kao da je otaljana na brzaka.

    OdgovoriIzbriši
  18. Recenzija je dobra. Precizna je i detaljna. Da, nedostaje joj malo "živosti" i osećanja ali što se mene tiče ovo je jedna dobro napisana recenzija.:)

    OdgovoriIzbriši
  19. Hvala za komentare (i kritike, naravno). Svakako ću se više potruditi sledeći put :)

    Holodoc, igra se jednostavno nekome svidi, a nekome ne. Prvi deo mi je bio dosadan sve do samog kraja, koji mi se jako dopao (kao i većini). Drugi deo je ispolirana i produžena verzija prvog sa nešto kvalitetnijim humorom. Igraj sat vremena, pa batali ako ti se ne svidi.

    Igore, u pravu si, svetlosni put se pojavljuje u par nivoa pre gelova. Moja greška.

    Freelancer2k6, to o laboratoriji mi nije delovalo kao spoiler. Igranje na otvorenom je nešto sasvim novo u Portalu, nešto što možda može da privuče igrače, što nove, što stare.

    Astaroth, ne znam ko je Blejn, ali me je GLaDOS uvek podsećala na Big Boss-a iz Metal Gear-a (mislim na originalnu MSX2 verziju).

    Petre, veruj mi da ne podnosim spoilere (do te mere da retko čitam recenzije i gledam trailere), ono malo priče što sam otkrila se vidi u prvih 30 minuta igre (a jedan od trailera svejedno pokazuje GLaDOS kako se budi). Posle sledi 4-8 sati iznenađenja :D

    OdgovoriIzbriši
  20. Razvalila je igra realno. Sve je poboljsano u odnosu na prvi deo i ne vidim zasto neko ne bi voleo ovu igru. Najveci kandidat za GOTY.

    OdgovoriIzbriši
  21. Hm... Zna li neko zbog čega svi GLaDOS oslovljavaju u ženskom rodu? :D

    Nije valjda boja sintetizovanog glasa jedina karakteristika koja određuje polnu pripadnost u ovom slučaju? :)

    Ili možda postoji krštenica za koju ja ne znam?

    Toliko mnogo pitanja, toliko malo vremena :D

    OdgovoriIzbriši
  22. U drugom djelu se otkriva ko je GLaDOS zapravo koliko sam ja skontao tako da znamo sta je XD

    OdgovoriIzbriši
  23. Meni je igra fenomenalna ! Odigrao sam je hiljadu puta i opet ju igram :D

    OdgovoriIzbriši
  24. Igra ipo! Dopala mi se u svakom aspektu. Priča, izvođenje, humor... naročito humor, Wheatley je genijalno odrađen. On je obeležio Portal2.

    Bitno da je koliko-toliko zaokružena priča o Aperture-u i konačno možemo da se vratimo na HL2:E3 :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Inače, muzika je besplatna, može se preuzeti ovde:
    http://www.thinkwithportals.com/music.php

    OdgovoriIzbriši
  26. "Šta vi mislite, da li je stari, konceptualni Portal bio dovoljan ili je visokobudžetni nastavak bio neizbežan?"

    Portal 2 svakako nije na odmet, pogotovo za pridobijane potencijalnih gejmera :D
    A meni se vise nekako dopao prvi deo... iako sad stalno citiram drugi XD
    Wheatley-ju staje u odbranu: Bas je simpatican! :)

    OdgovoriIzbriši
  27. Meni je Portal/Portal 2 pružio sate zabave, malo smeha, a tu je coop deo koji je odličan

    Spaaaaceee

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!