18. svi 2011.

Rift, recenzija

Trion Worlds, autori MMORP igre Rift, nisu se zamlaćivali izmišljanjem tople vode. Svoje čedo izgradili su na isprobanoj i pouzdanoj osnovi, poznatoj svakom ko je ikada igrao neki naslov ove vrste. Da su se tu zaustavili, dobili bismo u najbolju ruku prosečno ostvarenje, koje teško da bi bilo vredno naše pažnje. Da nisu na temeljima prethodnika izgradili velelepan svet satkan od mašte, dinamičan i privlačan za istraživanje, ne bih proveo skoro dva meseca pokušavajući da ga upoznam iz svakog ugla i isprobam sve što nudi. Ova igra protkana je detaljima. Svojstvo MMO igara jeste da su površen, ali u Rift-u uvek može da se kopa dublje. Dinamična je. Otvorena. Prostranija nego što se naslutiti može. Da, doslovce preuzima korisnički interfejs iz naslova World of Warcraft. Pa šta? Bar znamo da radi i ne moramo da gubimo vreme na privikavanje. Slobodni smo da otvorimo oči i pogledamo Telaru po prvi put...


Buđenje u svetu Rifta zaista je čarobno. Slični naslovi koriste početak da igrača lagano uvedu u priču, upoznaju sa mehanikom i zadive ga izgledom sveta koji se postepeno otvara pred njim. Ovde je sve to drugačije. Pre svega, ne postoji odvojena priča za dve sukobljene strane. Reč je o jednom sveobuhvatnom sledu događaja, a igrači, u zavisnosti od pripadnosti, upoznaju samo one njene delove koji odgovaraju tom uglu posmatranja. Naime, razlika između grupa Guardians i Defiants u osnovi je filozofske prirode, ali je usled nemilog toka događaja i nedostatka razumevanja došlo do sukoba. Neprijateljstvo je vekovno i trajaće do kraja sveta, ukoliko ih neko u međuvremenu ne pomiri. Sasvim je moguće da će taj zadatak pasti na pleća prosvećenih pripadnika obe strane, s obzirom na to da pojava zajedničkog neprijatelja nije bila dovoljna.

Ako nemate društvo, povedite AI-pomoćnika

Uvodni deo razlikuje se za svaku frakciju i vremenski. Dve odvojene tačke u vremenu predstavljaju početak i nemili kraj priče. Prva upoznaje igrača sa drevnim sukobom i nepromišljenošću vladara, koji je zarad sopstvene dobiti otvorio prolaz hordama gladnih demona iz susednih dimenzija, sklopivši pakt sa zmajskim božanstvom po imenu Regulos. Istovremeno se motiviše sukob između Guardiana i Defianta, stvaranjem razloga za njihovu kasniju netrpeljivost čak i u trenucima kada budu morali da sarađuju. Druga prikazuje kraj sveta i svega što živi. Stravična je to slika Regulosove konačne pobede koju nosi budućnost, ukoliko igrač ne uspe da je promeni. Prikaz je to poraženog i uništenog sveta u kojem nikad nije došlo do mira, pa se ostaci nekada silnih armija i dalje ubijaju, dok se sama planeta oko njih ljušti i umire. Između ove dve tačke hartija je neispisana.

Četiri grupe istovremeno zatvaraju Rift

Bačeni iz jednog rata u drugi, novi likovi naći će se posle uvoda u sadašnjosti. Nema predaha, jer Regulos bije spolja o magijsku barijeru koja štiti svet. Pod pritiskom ovaj zaštitni omotač puca, a kroz pukotine koje nastaju provlače se okupacione snage iz različitih dimenzija. Upravo postojanje tih pukotina (Rifts) predstavlja najvažnije unapređenje mehanike kojim Trion obogaćuje žanr. Iako su slični dinamički questovi i ranije najavljivani (Guild Wars 2 pada na um), ovo je prvi put da jedan virtuelni svet zaista omogućava da vidimo kako takav pristup izgleda u praksi i učestvujemo u lancu događaja čije karike aktivno kujemo sa drugim igračima iz okruženja. Dimenzioni procepi otvaraju se nasumično duž cele Telare, a najbolje se mogu opisati kao vrtlozi na nebu, kroz koje se uliva onostrani svet. Na igračima je da zajedničkim snagama zaustave osvajače.

Robocop živi!

Svaki rift predstavlja minijaturnu arenu, naseljenu protivnicima iz odgovarajuće dimenzije. Igračima se daje prilika da procep zatvore, tako što će poraziti nekoliko uzastopnih talasa sve jačih neprijatelja. Ukoliko u tome omanu, ili jednostavno ne bude dovoljno hrabrih branilaca u blizini, osvajači će uspeti da utvrde položaj. Utvrdu je mnogo teže poraziti, jer pored protivnika igrači moraju da unište i kamen temeljac, koji stalno priziva nove snage. Neometane, ove armije krenuće u pohod ka obližnjim naseljima. Ukoliko ih igrači ne savladaju na vreme, demoni će zauzeti naseljeno mesto i uništiti njegov kamen temeljac, usled čega će svi NPC-i u tom mestu biti porobljeni i neće moći da pričaju sa igračima. Tada prioritet postaje oslobađanje sunarodnika od zla koje ih je snašlo, za šta, kao i za zatvaranje procepa, sleduje izdašna nagrada.

Kraljevstvo za konja!

Jedan od najčešćih problema u MMO igrama jeste nedostatak saradnje između igrača koji se zateknu na istom mestu, a ne poznaju se od ranije. Kako je za rešavanje dinamičkih questova neophodno udruživanje, ono je u ovoj igri veoma pojednostavljeno. Dovoljno je, na bilo kom mestu i u bilo koje vreme, kliknuti na određenu ikonu iznad portreta igrača u vašoj blizini, da bi on bio pozvan u javnu grupu. Štaviše, dimenzioni procepi samostalno ohrabruju sve igrače koji se u njima zateknu da se udruže. Ukoliko ih ima više od predviđenog broja, igra će ih podeliti u grupe koje paralelno rešavaju isti zadatak, a udruživanje se preporučuje i u divljini, jer su flora i fauna u Rift-u često prevelik zalogaj za usamljenog istraživača. Svi članovi grupe dele novac na ravne časti, ali vrednije nagrade igra dodeljuje prema zasluzi, za zalaganje i timski duh.


Dinamički zadaci višeg stupnja su oblasni napadi i svetski ratovi. Invazija na jednu oblast predstavlja udruženi napad određene vrste protivnika, koju uvek predvodi vojskovođa. U to vreme, sva mesta u toj pokrajini istovremeno su u opasnosti da budu osvojena, svaki putnik namernik biće napadnut, a uobičajeno rešavanje zadataka gotovo je nemoguće. Rešenje leži u masovnom udruživanju svih igrača, koji prvo moraju da zatvore određeni broj procepa, a posle i da savladaju vojskovođu i njegove pomoćnike. Pobeda u bitki donosi brojne nagrade svakom učesniku, čime se igrači dodatno ohrabruju da se uključe u zajedničke akcije. Svetski ratovi predstavljaju specijalne događaje, a sastoje se od niza identičnih invazija u svim oblastima Telare. Prvi ovakav globalni rat zvao se „Reka duša“, a sukobio je igrače sa Alsbeth, vladarkom dimenzije smrti.

Tamnica k' tamnica, mračna i memljiva

Svakako, pored lova na riftove, postoji čitav jedan svet koji je neophodno istražiti. Prostranstva Telare su nepregledna, a autori svako malo dodaju još lokacija koje je moguće posetiti, ili tamnica čije stanovnike treba utamaniti. Za razliku od sličnih igara, nema pravih teritorija koje drži samo jedna strana, već se NPC-pripadnici druge frakcije uvek pojavljuju gde ih najmanje očekujete, a većina oblasti ne pripada nikome iako obe strane drže po nekoliko naselja u njima. Divljinu naseljavaju čudna i raznovrsna bića, koja često imaju sopstvene naume i teže da ih ostvare. Svako pleme ima svoju priču, istoriju i neispisanu budućnost, pa će igrači koji se potrude da saznaju više zaista imati u čemu da uživaju. Tu su i kolekcionarski predmeti koje je moguće pronaći i sakupiti, a kompletirane kolekcije moguće je zameniti za različite poklone, poput ljubimaca.

Masovni juriš na vođu invazije

Postoji i berza, mnoštvo nezavisnih NPC-trgovaca, nalogodavaca, te trenera uz čiju pomoć igrači usavršavaju veštine. Sam razvoj lika dodatno izdvaja Rift od sličnih igara, jer uprkos postojanju četiri profesije, ne postoji ograničen broj uloga. Naime, s obzirom na to da igrači vode uzvišene ratnike, koji u jednom telu objedinjuju osam različitih duša koje su pripadale palim ratnicima iste profesije, uz malo isprobavanja moguće je sastaviti idealnu kombinaciju za svačiji ukus. Štaviše, kasnije u toku igre moguće je otključati dodatnu ulogu, pa po želji prelaziti iz ofanazivne u defanzivnu i obrnuto. Svaki novi nivo iskustva donosi bodove koje je moguće uložiti u neko od tri aktivna stabla veština, a u zavisnosti od ukupnog broja bodova u datoj oblasti, igrač će biti nagrađen i dodatnim veštinama ili magijama iz te grane.


U svakoj regiji postoji jedna tamnica za pet ili deset igrača, a pristup je dozvoljen samo likovima određenog nivoa iskustva. Slično je i sa PvP zonama, koje su podređene timskoj igri i rešavanju zadataka. Najveća je prestonica drevnog kraljevstva Mathosia, u koju pristup imaju samo likovi najvišeg, pedesetog nivoa. Zanimljivo je rešenje kraja igre, smišljeno tako da čak i igrači koji stignu do najvišeg nivoa iskustva imaju dovoljno razloga da nastave da igraju. Naime, tada svi monstrumi postanu jači, tako da igračima nije suviše lako da se bore sa njima kada se vrate u pokrajine kojima su lutali „u mlađim danima“. Dodatno, svakog meseca Trion Worlds objavi novi nastavak priče u vidu besplatne zakrpe. U aprilu je to bila „River of Souls“, a u maju „The Spoils of War“. Obe su donele znatne novine u vidu svetskih ratova sa osvajačima iz drugih dimenzija, nove tamnice, ali i funkcionalnost koju je zajednica igrača zahtevala, poput alatke za automatsko traženje saboraca za tamnice, kakvu odavno poseduje WoW.


Pošto nijedna nauka samostalno ne može da nam predstavi čitav jedan svet, teško da taj posao može da učini najobičnija recenzija. Jednostavno je nemoguće pomenuti sve kvalitete i potencijalne mane jednog ovako širokog ostvarenja. Ipak, smatram da je najvažnije istaći da dobre osobine uveliko nadmašuju loše, te da retke mane redovno bivaju ispravljene, jer se autori zaista trude da Rift bude kvalitetna igra. Svakako da nije reč o preterano jedinstvenom naslovu koji bi se razlikovao od svega do sada viđenog. Međutim, jeste reč o sazrevanju koncepta koji već čitavu deceniju pati od jednih te istih problema, a koje gotovo niko nije smeo da pogleda u oči. Priča je odlična, svet igre živ i dinamičan, a zajednica okupljena oko ovog ostvarenja veoma zrela i spremna za saradnju i druženje. Rift je najbolji MMO sa tematikom epske fantastike do sada. GW2 i SWTOR nas tek čekaju, ali već sada je jasno da se Trion Worlds neće lako predati i da će u vremenu koje dolazi, ovaj naslov postati još bolji. 

Ukoliko već igrate i imate Defiant-lika na serveru Steampike, javite nam svoj nadimak u naredna dva dana, pa ćemo vam poslati jednu besplatnu torbu i nešto novca - da se nađe. 

Primerak igre za testiranje ustupio Trion Worlds

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 5:

  1. Sjajna recenzija!
    Heh, ja još uvek nisam stigao ni da isprobam Rift. Skidao sam client tokom jednog od onih besplatnih vikenda ali me je nešto omelo pa nisam ni probao igru. Verovatno ću isprobati trial kada budem siguran da ću imati dovoljno slobodnog vremena. Nekako znam da će mi The Witcher 2 pojesti svo slobodno vreme u narednih mesec nada, možda i više. :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična recenzija. Moram priznati da ovaj Rift djluje dosta dobro ali dok god je mjesečna pretplata tu ja ga neću igrati, kao ni bilo koji drugi MMO sa pretplatom.
    Guild Wars 2 je jedini MMORPG koji me interesira sada.

    OdgovoriIzbriši
  3. Na steamu je ovog vikenda 33,5 evra! Razmisljam da kupim, svi kazu da je odlicna igra....

    OdgovoriIzbriši
  4. najbolji MMORPG do sada igrao sam trial koji me je ostavio bez teksta

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!