19. svi 2011.

The Witcher 2, prvi utisak

Igra The Witcher, poljskog razvojnog tima CD Projekt Red, predstavljala je pravo iznenađenje kada se pojavila. Fokusirana na linearnu priču sa nekoliko grananja i izbornih pasaža, inspirisana po rečima autora naslovom KOTOR, jednostavno je oduševila većinu ljubitelja RPG žanra. Bilo je tehničkih nedostataka i ograničenja, kao i dizajnerskih odluka koje se nisu svakome dopale. Pa ipak, lovac na čudovišta poneo je titulu igre godine 2007. u izboru brojnih štampanih i internet-izdanja. Četiri godine kasnije u prilici smo da konačno zaigramo nastavak. Očekivano, grafički je privlačniji, ali kakvi su svet, priča i zadaci u odnosu na prvu igru, te trenutne suparnike?

Mini-igre su zabavne i naizgled sporedne, ali donose značajnu korist!

Geralt u uljudnoj konverzaciji sa smrdljivim stanovnikom močvare


Svet je detaljniji, što je vidljivo kako u grafičkom, tako i u pogledu mitologije. Poglavlja su duža nego ranije, oblasti dovoljno prostrane da se više puta izgubite pre nego što ih naučite napamet, a naselja živa i raznolika, sa velikim brojem NPC-a. Borbe su dovoljno teške da zahtevaju upotrebu celokupnog Geraltovog arsenala, što znači da ćete morati da se uživite u ulogu, te pripremate i pijete napitke, bacate bombe i koristite znake moći koji imobilišu neprijatelje ili im nanose povrede. Zadaci su veoma raznovrsni i do sada mi se nije dogodilo da poželim neki da preskočim (igram drugo poglavlje).

Selo u zoru: Čak i na medium podešavanjima igra izgleda odlično

Postoji mnoštvo mesta gde je potrebno doneti odluku, a neki dijalozi su čak vremenski ograničeni, pa se mora brzo razmišljati. Prisutne su i neizostavne opcije podmićivanja, pretnji, ucena i zastrašivanja. Brojne scene su izborne, a isto važi za čitave delove povezanih poglavlja. Posledice imaju manje ili više značaja, a neke se otkrivaju tek u narednim poglavljima, što dodatno doprinosi raznovrsnosti igre i omogućuje višestruko igranje iznova. Mnoge deonice moguće je preći u tajnosti, šunjanjem kroz senke, ili otvorenim napadom, što znači da je igra privlačna raznorodnoj publici.

Inventar: Geralt nije baš vešt kad je pakovanje torbi posredi

Iako je igra zaista odlična, ipak ima nekoliko manjih nedostataka. Pre svega valja pomenuti tehničke probleme koji se javljaju vlasnicima novijih Ati grafičkih karti, te nedostatak podrške za 16:10 i 4:3 rezolucije ekrana. Kao što vidite na slikama, to ne znači da nećete moći da igrate, već da ćete na ekranu videti crne linije iznad i ispod pogleda na igru. Veću zamerku uputio bih čestom oslanjanju na QTE (događaji u kojima je potrebno brzo reagovati i pritisnuti traženo dugme), koje srećom može da se isključi u opcijama, te pomalo nepreglednom inventaru, koji je izložen u vidu listi umesto uobičajenih tabela.

U zavsnosti od vaših odluka, ovu scenu možda i ne ugledate!

Najbolje od svega je što ni cena nije previsoka s obzirom na to da se za taj novac dobija odlična igra i mnoštvo dodatnog sadržaja. Svakako, recenzija koju možete da očekujete uskoro doneće mnogo više informacija i detaljniju analizu, ali već sada mogu da kažem da mi se igra veoma, veoma dopada.



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. Od početka 2010. godine jedan je od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a od početka juna 2010. piše za tv emisiju "Play Games".

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 9:

  1. I meni se dopada.:) Nisam još uvek daleko odmakao (još uvek sam na prvom poglavlju:)) ali ne verujem da će mi se mišljenje menjati. Super, super, super! Jeste zahtevna ko đavo ali vredi za razliku od gomile neoptimizovanih portova kojima su nas godinama zasipali. Igram je na nekoj low-medium kombinaciji a opet izgleda PRELEPO.:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjajno! I kutija je prebogata, vredi svaki dinar (25 evra, dzaba). Igra mi leti u full HD-u, bukvalno na najvisim podesavanjima, sa iskljucenim SSAO i uber samplingom. Odavno nisam video lepsu igru, verovatno jos od prve krize, s' tim sto je ovde i art stil fantastican, pa igra izgleda stvarno bogovski. Sve ostalo je takodje na veoma visokom nivou (obozavam sto borbe ovaj put pretstavljaju izazov). Preporuka!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicno,stvarno.Igram na kasicicu zbog obaveza,lutam negde po prvom chapteru,ali za sad sam jako zadovoljan vidjenim.Hard tezina mi jbe mame,jer nikako da duze zaigram i konacno naucim fajt D:

    OdgovoriIzbriši
  4. Iz ovoga što sam do sada odigrao bih možda rekao da je još bolje od prvog dela ali sudiću o tome kada pređem igru bar dva puta. Meni je primetno teža od prvog dela, već sam dosta puta ginuo. To je naravno dobro!
    I slažem se sa komentarima da je grafika fantastična. Za sada je ovo najlepša igra na PC-ju! Baš se oseti trud koji je ulužen u dizajniranje okruženja i modela i mogu reći da je igra jako atmosferična. I kada bi sve u podešavanjima ili isključili ili stavili na low opet bi sigurno izgledala odlično!

    OdgovoriIzbriši
  5. Probao sam low testa radi, izgleda skroz pristojno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Još uvek sam u Prologu, ali igra je fantastična i ne verujem da će me razočarati. Nisi spomenuo da je moguće učitati savegame iz prve igre - početak je _mnogo_ lakši sa Raven armour-om i ojačanim mačem :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Gledao sam da ne ponavljam informacije koje su dobro znane, već da više dam lični utisak o questovima, qte, borbi i uopšte o igri... Svakako da sam mogao na navedem još nekoliko stavki, ali ipak ovo nije recenzija :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Благо вама. Мени игра још увек није стигла. Мало ми буде жао што нисам нисам купио TW2 преко GoG-a кад видим како сви већ уживају у игри али ипак је много лепше имати праву кутију на правој полици.;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ma kakva prava kutija na pravoj polici :) Skoro sam upoređivao prednosti i mane digitalne dristribucije (konkretno Steam ali stavke važe uglavnom i za ostale sisteme) sa klasičnim pakovanjima i digitalni download je odneo ubedljivu pobedu.

    Detalji, http://www.photontide.org/forum/index.php?topic=3156.msg57081#msg57081.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!