27. srp 2011.

Borderlands, recenzija


Od vajkada su bolju prođu imale igre koje su omogućavale da veštine oprobate u borbi protiv živih protivnika. Još su tvorci Ponga uvideli da je mnogo zanimljivije igrati protiv prijatelja nego bezlične kompjuterske rutine koja se neće nervirati kada izgubi. Pojavom interneta u svakom domu, nestalo je neugodno tiskanje ispred jednog računara i svađe ko je na redu da igra. Iz udobnosti fotelje možete igrati sa prijateljima ili potpunim strancima rasutim širom zemaljske kugle.

Gearbox Software pametno je iskoristio mogućnosti zajedničkog igranja. Od pucačine iz prvog lica, s nekakvom pričicom, od igre koja bi se bez toga verovatno utopila u moru klonova napravio je pravi hit. Iako smo sve to već imali prilike da vidimo u sličnim igrama (Left 4 Dead) iskustvo koje Borderlands nudi potpuno je drugačije. Za razliku od probijanja kroz gomilu zombija ovde imate osećaj kao da sa družinom od četiri igrača igrate nekakav MMORPG. Veterani žanra naći će se na domaćem terenu, počevši od sticanja plena, preko jasno razdvojenih klasa, do nekih mapa koje neodoljivo podsećaju na instance sa protivnicima koji su jači od uobičajenih.


Radnja ove igre smeštena je na zabačenu planetu-pustaru Pandoru, na čijim peščanim dinama uspevaju samo nesreća i sadizam. Legenda kaže da se negde na planeti nalazi mistični Trezor koji u sebi krije ogromno bogatstvo. Godinama unazad priče o novcu i slavi privlače pustolove raznoraznih fela koji, kao moljci opčinjeni svetlošću, ni ne slute da će naći jedino sopstvenu smrt. I tako na scenu stupa vaša mala družina lokalaca, odraslih na mitovima i bajkama o Trezoru, spremnih da izdrže sve što negostoljubiva Pandora može da im priredi ne bi li konačno pronašli postapokaliptični El Dorado.


Imate mogućnost izbora jednog od četiri ponuđena lika, tj. klase. Berserker je najjača klasa, sa najviše energije, odličan u borbi prsa u prsa i upotrebi eksplozivnog naoružanja. Siren klasa bi u RPG terminologiji bila ekvivalentna čarobnici, a predstavlja ljude koji poseduju natprirodne moći i zadaju najviše kritičnih pogodaka. Soldier je svestrana klasa, možda i najbolji izbor za početnike, a posebno se ističe pri korišćenju automatskih pušaka i sačmara. Na kraju tu je Hunter, dalekometna klasa sa naglaskom na upotrebu snajperskih pušaka, mada se sa vernim mačem i pištoljima solidno snalazi i u bliskoj borbi.


Iza ubijenih protivnika, a i po kutijama razbacanim po mapama, nalazićete različite primerke naoružanja. Za razliku od sličnih igara gde postoje jasno određeni modeli oružja, ovde je primenjeno pravilo nasleđeno iz MMORPG-a. Svaki pištolj ili puška pored standardnih karakteristika poput štete koju nanosi, brzine pucanja i preciznosti nosi još nekoliko karaktersitika koje su potpuno proizvoljne. Ovaj sistem predviđa više stotina hiljada kombinacija, pa gotovo da i ne postoji šansa da dva puta dobijete oružje istih karakteristika, osim ako nisu u pitanju trofejni primerci koji ostaju iza elitnih protivnika. Pažnju treba obratiti i na proizvođača oružja, pa tako na primer, firma Jacobs pravi najubojitije oružje, Dahl proizvodi puške sa najmanjim trzajem, dok je Hyperion oružje najpreciznije. Neke mape zaista su ogromne pa vam je na raspolaganju peščani bagi, kako biste izbegli dosadna pešačenja. Kako je u pitanju dvosed, ukoliko igrate u društvu, možete da birate da li ćete sedeti za volanom ili za topom.


Kada dosegnete peti iskustveni nivo imate priliku da otključate specijalku za vašu klasu nakon čega, prilikom svakog sledećeg "dinga", dobijate po jedan poen koji možete uložiti u neku od ponuđenih veština. Specijalne veštine veoma su korisne i neretko će vam pomoći da se izvučete iz naizgled bezizlaznih situacija. Ipak, mora proteći izvesno vreme između dve aktivacije. Tako Brik prelazi u stanje u kome postaje prava mašina za ubijanje, Mordekaj priziva pticu koja je idealna za uništavanje protivnika u zaklonu, Roland može da materijalizuje stacionarni mitraljez sa štitom koji vam takođe obnavlja energiju, dok Lilit može da postane nevidljiva, uz povećanu brzinu kretanja. Kada sam već pomenuo bezizlazne situacije, ukoliko vam skala životne energije padne na nulu još uvek nije vreme za belu zastavu jer vam igra nudi popravni. Ležeći nepomični, imate desetak sekundi da savladate nekog od neprijatelja i tako nastavite svoju avanturu bez plaćanja novčanih penala za oživljavanje.



Ironično je da Borderlands najveći nedostatak vuče sa istog izvora iz koga crpe i svoje zanimljivosti. MMORPG komponenta igre pokazuje ružno naličje u zadacima koji su, u većini slučajeva, jednolični i dosadni. Najčešće je neophodno otići do neke lokacije i pokupiti neki predmet ili ukloniti nekog uz obavezno uništavanje svega što vam se nađe na putu. Da su neprijatelji raznovrsniji to bi sve možda bilo i mnogo zanimljvije. Očekuju vas svega 3-4 vrste bandita i još nekoliko opasnih životinja Pandore.


Igru pokreće Unreal 3 endžin, mada ga najverovatnije nećete ni prepoznati. Autori su odlučili da svom čedu podare tzv. cel-shaded grafiku, pa stoga igra poseduje karakterističan stripski izgled. Time se prilično izdvaja od konkurencije koja već godinama na sva zvona najavljuje grafiku realističniju od one u Crysis-u. Mape su prilično velike i raznolike, te nećete imati osećaj da stalno tumarate jednim te istim predelom. Ogromne zarđale mašinerije, hrpe starog metala, peskom zavejane udžerice sjajno dočaravaju postapokaliptični svet Pandore. Takođe su prisutni i brojni citati iz pop-kulture, od kojih je možda najuočljivije koketiranje sa Fallout-om, počevši od samog okruženja u kome se igra odvija, pa do figurica koje liče na čuvene bobbleheads-e.


Game of the Year izdanje sadrži sva četiri DLC-a izdata tokom godinu dana nakon originalne igre. Prvi od njih, The Zombie Island of Dr. Ned, predstavlja omaž horor filmovima sa zombijima ali i peckanje direktnog konkurenta, Valve-ove igre Left 4 Dead. Mad Moxxi`s Underdome Riot je možda i najslabije odrađen dodatak, orijentisan više na kooperativno igranje jer su završne borbe u areni suviše teške da bi se prešle u solo varijanti. Ponudu zaokružuju The Secret Armory of General Knoxx i Claptrap`s New Robot Revolution koji donose nove mape i oružje, te podižu maksimalni nivo junaka (do 69-tog).


Bez obzira na jednoličnost zadataka i neke sitnije bagove, igranje Borderlands-a pružiće vam potpuno novo iskustvo, jer je ovo igra u kojoj će se naći i ljubitelji pucačina, ali i oni koji preferiraju role play igre. Ukoliko ste u mogućnosti obavezno probajte i online komponentu igre (u tom slučaju vas očekuju nešto jači protivnici i bolji i obilniji plen). Preporučujem da igrate s poznatim društvom, jer će vam likovi koji obitavaju na GameSpy mreži u većini slučajeva ogaditi igranje.


Autor teksta, Darko 'DeCoy' Mihoković, saradnik je bloga Igrorama od novembra 2009. godine.

Aktivan je saradnik mesečnika "Svet Kompjutera" od juna 2007. godine do danas, te recenzent i prevodilac na sajtu Abandonia.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. Solidna recenzija. Baš je takva igra. Trebalo je dodati da su prozivke nakon ubijanja neprijatelja sjajne kao i psiho smeh :D

    Dodao bih samo ovo iz ličnog iskustva a tiče se kreiranja Mordecaia sa pištoljima-revolverima koga većina zaobiđe jer snajper jači. Ne mora da znači samo ću to reći.
    Igrao sam second gameplay mod tj ponovo, ali posle pauze od 2 meseca da se ne smorim skroz. Tada su već izašli i DLCovi. Pošto sam išao sa Mordecaijem uradio sam nešto što većini liči besmisleno, prebacio sam sve iskustvene poene na štoljpi odmah. U početku je bilo problem preživeti dok nije ispao odgovarajući pištolj koji nanosi korozivnu štetu. Nijedan neprijatelj nije dovoljno otporan na to što je zanimljivo, čak ni oni koji su u tom elementu kojih kada drugi put obrćete igru ima na milijarde i svi su besni i masni. I majko mila koliko je brutalno. Repetira i puni šaržer takvom brzinom da neki put igrač i ne primeti a puca brzo kao da je mitraljez. Pravi Talični Tom. Blesavo je jak spoj pištolja sa pticom jer se više slažu poeni nego ptica i snajper ali samo za nijansu. Prići neprijateljima nije problem kada se naviknete već je ples maltene a opet neki revolveri imaju specijalne nišane. Oni koji nemaju npr kao neki Jacobs, taj razvaljuje planinu kada opali i to običan a ne kritičan pogodak.
    Ko nije probao mod samo Gunslingera preporučujem jer će se lepo iznenaditi. Ali ipak od Brickovih eksplodirajućih pesnica nema ništa bolje :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Već sam par puta rek'o... Ponoviću... (cenzurisano) igru sa preovlađujućom FPS mehanikom u kojoj ti treba 30 direktnih (critical) headshotova da bi ukok'o ne baš toliko important badžu.

    Igra je na početku interesantna ali posle nekih par sati igranja postaje krajnje repetativna i dosadna. Ne pomaže ni co-op mod ni dobar osećaj ubojitosti oružja... Jednostavno igra se svede samo na "idi tamo, pokopaj pola brigade imbecila sa negativnim IQ-om, vrati se nazad da ti damo još blentavih/šuntavih zadataka" itd.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ајд да ово максимално упростим: Borderlands је Diablo из првог лица. Ради свој посао прилично добро. И рекао бих да је co-op једини начин да се игра. Ако знате шта треба да очекујете и имате добро друштво за овакву игру онда дефинитивно вреди.

    OdgovoriIzbriši
  4. Као неко ко игре игре да би се одморио, пробао сам Блендс соло — прекомпликовано за мене и у исто време преспоро. L4D2 ми је неупоредиво једноставнији и много живахнији јер не треба много да се пешачи до неке акције.

    Син је соло стигао до неке банде коју у пар наврата није успео да пређе па је и он баталио у корист Тимфортреса.

    Значи, треба пробати кооперацију са познатим друштвом?

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja nisam bio zadovoljan ovom igrom. Više mi se sviđalo na šta je ličila kad je tek najavljena, nekakav survival FPS-RPG hibrid koji ličio na Stalker i ono što se tada znalo o Rage-u. Gotov proizvod me je razočarao, opasno je dosadan kada se igra single a previše je glomazan za jednu zabavnu co-op pucačinu. Holodoc je napisao "(cenzurisano) igru sa preovlađujućom FPS mehanikom u kojoj ti treba 30 direktnih (critical) headshotova da bi ukok'o ne baš toliko important badžu" a ja bih rekao ***** co-op FPS u kome ti je loot jedina motivacija da nastaviš sa igranjem.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!