22. srp 2011.

The Sims Medieval, recenzija

Zašto bih ostavio Sims-e! Volim da igram Sims-e, nisam malodušan! Sims-i su pravo zadovoljstvo! Volim da igram Sims-e, to je moj hobi! E, sad kad smo se upoznali, možemo da nastavimo. Pošto je objavila igru The Sims 3 i kojekakve dodatne pakete, EA je odučila da je vreme za novu generaciju serijala The Sims Stories. Naravno, EA ne priznaje da je The Sims Medieval u stvari The Sims Stories 3 i na neki načn zaista i nije. Na primer, uopšte nije notebook-friendly, naprotiv dodali su grafička poboljšanja koju ovu igru čine možda još zahtevnijom od The Sims 3. Osim toga, Sims Stories bile su zaokružene i bez sopstvenih dodataka, dok The Sims Medieval već u avgustu dobija novi paket Pirates and Nobles. Pa, šta je onda The Sims Medieval? Evo, odmah ću da vam otkrijem.
The Sims Medieval je španska serija (turska, meksička, bolivijska, brazilska, šta li se već daje ovih dana). Hteo sam da kažem sapunska opera ali nisam siguran da li klinci danas razumeju taj izraz. The Sims Medieval, kao što ime kaže, smeštena je u nekakvu ružičastu i zašećerenu laičku predstavu o srednjem veku. Dakle, nema klasnih razlika, krvavih bitaka, sirotinje, polne diskriminacije, kuge, inkvizicije. Ima čudovišta (ljupkih), čarolija (preteranih), čarobnih napitaka (luckastih) i mnogo činčila (opakih).


S druge strane, The Sims Medieval jeste drastičan korak napred u franšizi i donosi po prvi put dah surovosti u igru. Medieval je prva igra serijala u kojoj možete poslati junaka u smrt, u kojoj postoji oružje, u kojoj se Simsi bore do smrti, u kojoj postoji religija, u kojoj postoji početak i kraj igre, u kojoj možete pobediti ili izgubiti, u kojoj možete otrovati druge ili ih začarati, te prva iz serijala u kojoj postoji - pecanje! Prilično drastičan skok za serijal koji je na prilično jalov način prikazivao život.


Stvaranje novog Sime sledi The Sims 3. Na raspolaganju su moćni alati koji se lako koriste i kojima se podešavaju sve pojedinosti izgleda novog Sime. Možete koristiti ponuđene elemente, menjati im boju ili kroz jednostavan meni fino podesiti anatomiju budućeg Simice. Prvi lik koji pravite biće kralj ili kraljica. Interfejs je toliko lak da je i moja četvrogodišnja ćerka uspela da sama napravi Simu (čak koritsteći "napredne" opcije odabira boja). Ono što nije mogla da razume jeste odabir vrlina i mana. Svaki Sima ima dve vrline i jednu manu. Vrline jeste malo rastegnut pojam, s obzirom da su neki izbori neutralni. Nedostaci, s druge strane prilično sakate Simu i teško se uklanjaju. Na primer, jedna od "vrlina" je da ste siroče kome je roditelje pojeo kit. Nisam video u čemu je prednost, osim što siroti Sima voli da ode na obalu i urla na more (ako je to uopšte prednost). S obzirom na to da nije jednostavno privoleti druge Simice da se ljube s vama ili rade WooHoo, pohota je prilično gadan nedostatak i daje vam gotovo neprestanih -20 na fokus (znate šta je ako ste igrali The Sims 3).


Kada imate kralja ili kraljicu, vreme je da se upoznate sa kraljevinom. Osim zamka tu su šumarak, putić koji vodi u obližnje selo, pristan sa lađom, kaznionica sa stubom srama (u stvari to je ona drvena zamka u koju vam zarobe ruke i glavu) i jazbinom čudovišta (Pit of Judgement) i groblje sa kamenolomom i pećinom. Vreme je da izaberete Ambition i počnete da obavljate Quest-ove. Šta, šta? Daaa! Igra ne teče onako besciljno kao što smo navikli, već naprotiv vrlo ustrojeno. Ambition je nešto kao sezona TV serije, jer ima dalekosežan cilj (npr. izgraditi državu, osvojiti susede i sl.), a Quest-ovi su kao pojedinačne epizode u seriji. Iz epizode u epizodu menjaće se glavni junaci, a svaki Quest košta određeni broj QP-a (Quest Points). Primetićete da teren više nije ravan kao u svim Sims-igrama već izgleda kao pravi, sa rečicom, klisurom. Ne znam zašto se EA toliko hvali time, jer nema nikakvog uticaja na igru (osim što gledate Simu kako šipči uzbrdo, po prvi put u serijalu).


E, sad. Kraljevina ima četiti statistike; srdašce (za  životni standard), štit (za bezbednost), liru (za umetnost) i glavicu (za znanje). Nove građevine povećavaju potencijal, dok pojedine epizode dodaju i oduzimaju vrednost ovim statistikama. Na primer. Ako prihvatite zadatak koji se tiče lekara, povećaće se dobrobit naroda, ali smanjiti bezbednost. Zadatak koji se bavi vitezom povećaće bezbednost, a umanjiti umetnost i sl. Trik je u tome što je broj QP-a ograničen. Ukoliko vam istekne broj poena, a zadatak postavljen u Ambition-u nije ispunjen - izgubili ste igru. Čak i u pojedinim epizodama možete izgubiti ako ih uspešno ne obavite, čime gubite QP, a i nagrada vam izmiče. Osim poboljšanja statistika, uspešno obavljen zadatak donosi novac, RP (Resource Points) i - XP! Resource Poene trošite na izgradnju novih zgrada. Neke samo otvaraju potencijal kraljevstva (mlin, kapela, svetionik), dok druge uvode nove junake: kovač iz kovačnice, trgovac iz prodavnice, bard iz krčme, vitez iz kasarnje, špijun iz špijunske jazbine, čarobnjak iz kule, lekar iz bolnice, te dve vrste sveštenika iz dva različita hrama. A XP? E, to nije pokušaj da se uvede malo RPG-a (premda ga tako reklamiraju), već klasična fora iz The Sims-a. Umesto sticanja prijatelja, što je bila osnovna valuta napredovanja, u The Sims-ima, sakupljanjem XP-a Sima dobija nove nivoe i otključava nove mogućnosti. Ratnici (monarh, vitez i špijun) postaju sve bolji u borbi i otvaraju nove stilove, bard dobija nove pesme, nove vrste nastupa i sl.


Borba, 'ajde to pretpostavljam da vas zanima kako su to rešili. Borba je vrlo Sim-tastična, što će reći, pomalo komična i nimalo krvava. Borac ima oružje i oklop, te skalu za zdravlje i izdržljivost. Kad jedna od njih istekne, Simica je izgubio bitku. Jedini način da se bitka započne jeste da drugog Simu izazovete na dvoboj (običan ili na smrt). Što napredniji oklop, to je vaš Sima opasniji, a napredovanjem po nivoima otvaraju se novi stilovi borbe. Neki poboljšavaju preciznost, drugi učestalost napada, treći štede zdravlje ili izdržljivost. Posle borbe, ratnik je ugruvan ili iscrpljen (donosi negativan fokus). Takođe što je bolji fokus ratnika pre nego što uđe u dvoboj, pobeda je izvesnija, ali to pravilo važi i za sve drugo što Simica obavlja.


Odmakosmo u ovom prikazu igre, a nigde se još ne pominje zidanje. Zato što ga - nema! Najviše što možete da radite jeste da kupujete nameštaj, menjate pločice, ali adaptacija prostora i novogradnja nisu predviđene. Shodno tome neki mudro primećuju da Medieval i nije Sims igra. I jeste i nije, kao što se nadam da ćete do kraja rukopisa uočiti. Tek, s obzirom da nema građevine, kamera je postavljena pozorišno. Krupni kadar koji prati glavnog junaka uvek je postavljen pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ravan ekrana. Možete švenkovati levo i desno (vrlo malo). Sve to podseća me najviše na starinske TV serije u kojoj je sve postavljeno kao na pozorinici. Tamo iza su kulise, napred su glumci. Takođe liči na one igračke za devojčice, znate one kućice. Kućica se raskrili i pojavi se nekakva opsena prostora, ispred su lutkice i to je to. To često dovodi do toga da je glavni junak ili neki predmet zaklonjen kulisama, što će vam u najboljem slučaju zagorčati pojedine Quest-ove. Druga vrsta kamere je nekakav opšti pogled (Watcher's View). Kamera je ustožerena u sredini kraljevstva i može da okreće tako da pruža panoramski pogled s malo švenkovanja gore i dole, ali ne može da se pomera ili zumira. Vrlo glupavo. Da biste se usredsredili na određeni deo kraljevstva, morate da koristite meni u levom delu interfejsa, a tačke na koje se kamera prebaci su već pomenute; šuma, putić, glavni trg, kaznionica i dr.


Dakle, nema slobodnog pomeranja kamere, nema građenja kuća. Šta onda ima? Quest-ovi! Kako izgledaju? Isprva vrlo zabavno, pazite ovako; pre nego što krenete u novu epizodu dobijate opis nevolje. Divlji vepar hara šumom. Svi su odlučni da mu stanu na rep i sprema se velika hajka. Zatim birate pristup. Često je samo jedan, ali nekad imate i izbor. Možete izabrati da krenete u lov na divljeg vepra ili pokušati da ga spasite od lovaca. U odnosu na to kakav ste izbor doneli, vreme je da izaberete glavne junake. Ako ste se odlučili za lov, glavni likovi mogu biti vitez, monarh ili čarobnjak, a ukoliko ste rešili da spasite životinju, to će biti čarobnjak ili lekar. Igra ponekad zahteva i odabir pomoćnih likova. Tako u epizodi svadba morate odabrati mladoženju, kuma ili kumu, te mladu. Kad je sve podešeno, kreće igra. Svakog dana u devet ujutru, junaci dobijaju dve obaveze (Responsiblity). Svaka ima veze sa profesijom datog Simice. Kralj ima npr. obavezu da napiše zakon, donese edikt, ulovi medveda, bard da ispeva pesmicu, skupi nadahnuće i sl. Obaveze imaju rok. Tako se meri da li ste ih ispunili ili ne. Ispunnjavanje obaveza daje veliki plus na fokus, a izbegavanje veliki minus. Pozitivni uticaji na fokus (zelene ikonice) kraće traju od negativnih (crvene), te se preporučuje da obaveze uredno ispunjavate. E, sad. Simica takođe dobija jedan ili više zadatka u okviru epizode. Na primer, prvi deo epizode o nestalom detetu jeste da se raspitate kod seljana da li je neko video dečaka. Da, toliko je imbecilno. Ti zadaci u okviru epizode nisu vremenski ograničeni i vrlo su jednostavni. Toliko da nisam siguran da je uopšte moguće omanuti. Najgore što može da se desi jeste da još niste upoznati sa mehanikom igre, pa ne vidite gde je poštansko sanduče na mapi, ili tako neka sitnica. Zadaci vezani za prelazak epizode uglavnom nisu vremenski ograničeni. Kažem zato što do sad nisam sreo vremensko ograničenje, ali vidim da u kasnijim Ambition-ima postoji.


I tako se igra svodi na gleadnje interaktivne sapunice u kojoj se uloga igrača svodi na nekakav tutorijal. Uradi ovo, ti uradiš. Uradi ono, ti uradiš. I tako pet-šest puta dok priča ne dođe do kraja. Tra-la-la evo je nagradica, novi nivo i napred u sledeću imbecilnu klik-ovde-klik onde. Mislim, možete vi i da se bavite svojim Simom. Da skupljate sastojke za obavljanje zanata (lekaru trebaju pijavice, čarobnjaku retke trave, kovaču rude itd). Možete i da radite posliće koji donose novac i XP (kraljica piše ustav, špijun tajna dokumenta, sveštenik drži propoved), ali u krajnjoj liniji jedini izazov u igri jeste da svakog dana obavite propisanu dužnost i što pre privedete epizodu kraju kroz niz vrlo usitnjenih koraka. 


Da li je zabavno? U početku jeste. Pričice su tako postavljene da se postepeno upoznajete sa igrom. Unose se novi elementi, srećete nove likove i otvarate nove mogućnosti. Sam zaplet svake epizode, ma koliko jednostavan nije bez ljupkosti i humora. Venčanje, traženje nadahnuća, stvaranje armije Golema, lov na velikog vepra, doakavanje džinovskim činčilama, potraga za izgubljenim dečakom... taman kad se zasitite, kad ono upadne Quest kao što je ubistvo kraljice i tužna priča koju špijun-patriota otkriva. Neke epizode su parodija (Wag the Dog) na poznate filmove i uopšte The Sims Medieval imaju pristojan humor u dobro odmerenim obrocima. Osim toga dijalozi pomažu. Umesto apstraktnog mumlanja Sim-jezika, videćete prave dijaloge što umnogome olakšava praćenje priče i dodaje svežinu igri. Kad se Ambition završi, kraljevstvo možete i dalje razvijati, osvajati nove teritorije, sticati nove nivoe, ali bez epizoda igra brzo postaje još besmislenija od Sims-a jer nema proširenja, nema onog slobodnog sadržaja koji su prethodne igre imale. Pa, šta ima onda? Novi Ambition-i (počinje se od nule, dakle s praznim kraljevstvom) i nove epizode. Već pred kraj prve sezone, TV serija postaje sve ispraznija, a zadaci sve manje uzbudljivi. Taj trenutak kada shvatite da niste igrač, već u najbolju ruku producent TV serije koji mora da se stara da se priča dovede do kraja, to je trenutak kada vas The Sims Medieval duboko razočara.


Vila Rajta pljuvali su što je napravio tako glupavu igru kao što su The Sims. Glupava ili ne, ona je bila reality-show kompjuterskih igara. Dala nam je priliku da se igramo pojednostavljenog života, ali i naterala da budemo kreativni. Da se ne oslanjamo na utrte staze prepune nevidljivih zidova. Šta su pojedinci napravili od Sims-a zaista je zabavno, novi objekti, nova arhitektura, nove teksture. Meni je svaka od igara (Sims 1, 2 i 3) bila na svoj način uzbudljiva, upravo zato što se kroz posmatranje života Simica odražavao moj sopstveni život u društvu u kome treba da postoji film "Fight Club". Mislim, kad pogledate Simsi jesu Džejk pre nego što je poludeo - idi radi, zaradi i kupi sve iz kataloga. The Sims Medieval ne pruža čak ni to. Pruža ustrojenost vrhunskog reda, nešto sa sasvim suprotnog kraja štapa koji nam je Vil Rajt ponudio. Samo obavljaj zadačić za zadačićem (a premda postoji mogućnost da ne uspete ona je IPAK samo teoretska, prepreke su više nego jednostavne) i raduj se pobedici.


Kad se oprobate i kao kovač i kao špijun i kao bard i kao vitez i kao lekar i kao čarobnjak i kao vladar i kao sveštenik i kao trgovac. Igra naglo gubi draž. Mislim, napucali su je nekakvim subsurface scattering tehnologijama da igra izgleda mnogo lepo. I jeste, sve je vrlo ljupko dizajnirano, ali igrača to prestane da zanima. Da nije 3D grafike, The Sims Medieval je 'ladno mogla da bude Flash igra, možda čak i samo tekstualna bez ijedne sličice. Oblandi nedostaje fila. U tom pečenju nema moče. Ima krompirića, ali od njih se ne zasitite ako ste došli da čerečite patku, ako razumete igru reči. Jedinu vrlinu igre vidim to što je uspela da nakratko zamađija celu moju porodicu, od četvorogodišnje devojčice i sedmogodišnjeg dečaka, do mame i tate. Ali više ni klincima nije zabavno da gledaju Simse kako trče kraljevstvom kao na ubrzanom snimku i... ništa. Igra ne samo da nije dinamična, već se jedan dobar deo odvija u nekakvom gustišu, izvan kadra, u nekom međuvremenu. Vezan sam za serijal i volim sve Sims-oliko. Igraću tu i tamo dok mi ne zafali prostora na disku, ali mogu jedino da je preporučim drugaricama i starijoj deci (jer ipak ima i prizora tj. događaja koje koji jesu PG-13 i šala koje ne mogu razumeti), velikim klincima (kao što sam ja koji će progutati sve što je Sims + Medieval fanatasy), ali ne ozbiljnim igračima. 


Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Držaću se starog dobrog Simsa 3 ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Знате, игра која би комбиновала комплексну симулацију живота као што су Симси и велики, комплексан sandbox RPG смештен у уверљив средњи век као Darklands и Mount & Blade, са све армијама и великим биткама као из M&B, би била нешто заиста невероватно.

    Наравно, ово је мрачна 2011-та и ништа боље него овај млаки The Sims Medieval и не треба очекивати.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!