1. kol 2011.

Pirates of the Black Cove, recenzija

Ima li bolje zanimacije u vrelim letnjim danima od krstarenja karipskim morem, ispijanja ruma na škripavoj palubi i mirisa baruta pomešanog sa urlicima nesrećnika sa tek potopljenog broda? Ukoliko ste već navukli povez na oko i dohvatili hladno oružje, na pravom ste mestu. Pirates of the Black Cove predstavlja duhovito osveženje kao poručeno za početak avgusta (igra će biti objavljena sutra). Reč je o veoma zabavnom ostvarenju tima Nitro Games, koji nam je u prošlosti podario naslove poput East India Company ili Conquest of the Americas. Ipak, nije posredi mračan RPG sa elementima simulacije nalik na vremešni Sea Dogs, već vedra i jednostavna razbibriga koja izgledom podseća na verziju igre Pirates! Iz 2004. godine. Na početku igrač bira jednog od tri ponuđena lika, čije se osobine neznatno razlikuju, te jedno od tri specijalna oružja za brod. Posle toga sledi animirana sekvenca koja objašnjava kako ste stekli mesto kapetana posle pobune, pa još jedna u kojoj saznajete da na Karibima postoji tri grupe pirata.


Vaš prvi zadatak jeste da se pridružite najslabijoj grupi, nazvanoj jednostavno "Pirati". Na ostrvu se nalazi vila zapovednika, tri gradilišta koja će vam, kada budete imali dovoljno novca, omogućiti da unajmljujete različite jedinice, te brodogradilište i radnja ludog alhemičara. Slično je i na ostrvima preostale dve sukobljene strane, s tom razlikom da su dostupne jedinice, unapređenja za brod i misije drugačije. Misije dobijate od vođe frakcije, a najčešće se svode na napadanje određenog broda ili pljačkanje nekoliko mesta širom arhipelaga, s tim da uvek imaju duhovito objašnjenje. Povremeno ćete dobiti misije koje odmotavaju glavnu priču, a one će vas odvesti u potragu za izgubljenim ostrvom koje skrivaju sirene i vudu-sveštenici. Na tom putu neizbežan je sukob sa misterioznom četvrtom frakcijom – Piratima iz Crne lagune. Uprkos povremenim čarkama, za konačnu pobedu nad zloglasnim protivnikom prvo je neophodno ujediniti tri zavađene grupe pirata. Jedini način da se to učini jeste da se obave sve dostupne misije na njihovim ostrvima. Znaćete da ste uradili sve što treba kada vam se mesni zapovednik pridruži kao nova herojska jedinica.


Nagrada za obavljanje zadataka jeste sticanje iskustva i slave, ali i novac. Dukati se koriste za izgradnju baraka u kojima je moguće unajmiti različite kopnene jedinice. Svaka piratska družina poseduje jedinstvene vrste pešadinaca, od mačevalaca i tobdžija, pa do revolveraša i raketaša. Igrač može da vodi samo tri odreda odjednom, ali zato svaki novi heroj koji mu se pridruži donosi još tri mesta za vojsku. Novac se takođe koristi za kupovinu unapređenja lađe u brodogradilištu. Kao što je slučaj sa jedinicama, svaka grupa nudi po dva različita unapređenja i dva specijalna oružja, ali neophodno ih je prvo otključati. Da bi neka stavka postala dostupna za kupovinu, igrač mora da utroši određen broj "planova" koje pronalazi blizu olupina nasukanih na stene. U brodogradilištu je moguće promeniti i boju jedara i trupa, te kupiti potpuno nov brod. Sa druge strane, ludi alhemičar besplatno pravi napitke koji pomažu družinama u kopnenim bitkama. Kvaka ipak postoji! Igrač prvo mora da pronađe neophodne sastojke da bi alhemičar mogao da smućka čarobni napitak. Sastojci, pogađate već, plivaju negde u moru ili se skrivaju duboko u unutrašnjosti neistraženih ostrva.


Čim preuzmete kontrolu nad brodom, igra će vam prikazati i korisna uputstva vezana za plovidbu i razne aktivnosti na kopnu. Svako upustvo i dijalog prate dopadljive ilustracije sagovornika, a samo upravljanje veoma je jednostavno i lako se savlada. Komande se svode na skretanje i menjanje brzine plovidbe, te korišćenje topova i specijalnog oružja. Brodovi plove znatno brže nego što bi se dalo očekivati, a nema ni dosadnog vetra koji uvek duva na istu stranu, koji je zadavao glavobolju igračima prvobitnih Pirata. Pomorske bitke su arkadnog karaktera i ne traže neku posebnu taktiku osim malo manevrisanja i pravovremene topovske salve. Sve to doprinosi dinamičnosti igre i omogućava igraču da se opusti i uživa u šarenom grafičkom prikazu, umesto da brine o sakupljanju platna ili dasaka za opravku broda. Oštećenja jesu moguća, ali se popravljaju na jedan klik miša, ukoliko posedujete uvek dostupne kutije alata, te u brodogradilištima na svakom ostrvu u zamenu za nešto novca. Specijalna oružja predstavljaju pravu poslasticu, a moguće je posedovati više od jednog i menjati ih po potrebi. Tu su harpun koji usporava protivnički brod, katapult koji šalje jednog pirata da zarobi neprijateljsko plovilo, te mnogo drugih suludih naprava.


Mapa sveta dovoljno je velika i sadrži severni deo Južne Amerike, ceo Meksički zaliv i ostrvo Kubu, sa nekoliko manjih ostrva, stena na kojima se sunčaju sirene, morskih čudovišta i drugih iznenađenja skrivenih u talasima. Većinu luka kontrolišu evropske kolonijalne sile, pa se ne preporučuje da ih posećujete bez prethodnog unajmljivanja pojačanja. U igri ne postoji ništa nalik na traženje izgubljenih rođaka, kupovinu zemljišta, pregovaranje sa guvernerima ili igranje sa njihovim ćerkama (Pirates!). Čak su i kopnene bitke toliko pojednostavljene da nema poteznog segmenta, rasporeda jedinica i skrivanja po žbunju. Mačevanje sa guvernerom ostrva? Zaboravite! Većina misija na ostrvima svodi se na obeležavanje svih jedinica istovremeno i njihovo vođenje kroz lavirint uličica i puteljaka, uz povremeno ubijanje protivničkih pešadinaca ili rušenje topovskih kula. Iako zvuči krajnje "užasno", zapravo je veoma zabavno, jer nekako odiše onim duhom neobuzdanog razbojništva i potpunog haosa sa kojim najčešće i povezujemo pirate.


Sećate se da sam pomenuo da svaki od tri izborna lika ima jedinstvene karakteristike? Jedna od njih je i specijalna osobina, koja može biti aktivna ili pasivna. Ukoliko ste nekada igrali RPG, znate da aktivne osobine daju svoje bonuse samo kada ih igrač svesno uključi, dok pasivne konstantno doprinose osobinama junaka ili družine. Sakupljanjem iskustva, igrač će nekoliko puta u toku igre biti u mogućnosti da svom junaku dodeli nove osobine ove vrste. Neke od njih ojačavaju njega samog, neke mu donose prednosti u pomorskim bitkama, dok su po mom mišljenju najkorisnije one koje ojačavaju vaše pomoćne jedinice. Tri heroja koja možete regrutovati takođe sakupljaju iskustvo i unapređuju se, ali prate unapred zadat put i nije moguće birati njihove osobine. Najbolje je da zadatke radite redom i napredujete kroz igru prateći priču, ali ukoliko želite, niko vam ne brani da jednostavno plovite okolo, pa potapate barke i galije. Štaviše, ovakav pristup može biti veoma koristan jer će vam omogućiti da lakše i brže kupite bolji brod.


Pirates of the Black Cove je neobavezujuća razbibriga, ali veoma dobra i zaista zabavna. Nema nikakve napredne strateške ili simulacijske elemente, ali smatram da joj i nisu potrebni. Grafika je vedra i dopadljiva, šale umereno smešne, a pozadinska priča dovoljno dobra da vas drži sve do poslednje stranice. Topla preporuka za umorne morske vukove i sve one željne lagane avanture na toplim morima.

Primerak igre za testiranje ustupio GamersGate

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

3 komentara:

  1. Zaboravili ste da navedete da je igra uzasno optimizovana, pa je pad frejm rejta veoma cest i iritantan, posebno u bitkama. Inace, sama igra odise jako glupavim humorom i veoma brzo postaje dosadna i zamorna. U prvih par misija vidi se sve sto ovaj promasaj od igre ima da ponudi. Ne bih se slozio sa preporukom!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne znam koju verziju igre (pošto još nije objavljena) si ti probao, ali naša press kopija nije imala nikakvih problema sa optimizacijom. U prvih par misija teško da možeš išta da vidiš, jer su to uobičajene uvodne misije koje ne pokazuju ništa, već puštaju igrača da se uhoda. Poz.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo sam igrao uglavnom kada nisam imao šta drugo da igram jer je igra u suštini dosta spora. Zanimljivo je ploviti brodom i istraživati (do određene granice), dok su misije na kopnu uglavnom monotone. Čim mi je zafalilo prostora na disku prvo sam obrisao Pirate bez neke želje da igru završim do kraja...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!