25. ruj 2011.

Nuclear Dawn, prvi utisak

Da li su igre koje mešaju različite žanrove smeli pioniri, koji čine prve korake u domen nepoznatog, ili samo ekscentrični istupi programera sa viškom vremena? Istorija igara nas je naučila da su retki uspeli u tome, a holandski InterWave već više od pet godina istrajava u svojim namerama. Zamišljen prvenstveno kao mod za Valve-ov Source engine još davne 2006. godine, Nuclear Dawn će 26. septembra konačno ugledati svetlost dana.


Nuclear Dawn je samo naizgled miks dva skoro nespojiva žanra: pucačine iz prvog lica i strategije u realnom vremenu. Međutim, za prosečnog igrača koji će preko 90 % vremena u igri provesti kao prašinar na terenu, ovo je najobičnija multiplayer pucačina, kojih realno ima kao šaše. Ukoliko uspete da se dočepate mesta komandanta tima i zavalite u fotelju komandnog bunkera, pred vama će biti interfejs na koji ste navikli igrajući real time strategije. Postavljaćete građevine po mapi, širiti energetsku mrežu, otključavati nove tehnologije koje donose bonuse timu na terenu i sve što ide uz to.


U beti je dostupan samo jedan mod igre - warfare, u kome je potrebno zauzeti protivnički komandni bunker. Za sada su u opticaju samo tri mape koje su, ruku na srce, solidno dizajnirane, a u punom izdanju igre biće ih  šest. Posle biranja tima (Imperija ili Konzorcijum) i jedne od četiri ponuđene klase (svaka ima svojih prednosti, ali i mana) naći ćete se na bojištu. Igra koristi sistem victory poena koje dobijate zauzimanjem strateški bitnih pozicija na mapi. Što više takvih mesta imate pod kontrolom, vaš komandant će imati na raspolaganju više sirovina za gradnju novih objekata. Igra se isključivo online, u partijama koje podržavaju najviše 32 igrača. Nije planirana kampanja za jednog igrača.


Grafički, igra ne izgleda preterano impresivno za današnje pojmove, mada taj aspekt i nije toliko bitan ako joj uspe da igrača prikuje uz ekran. Nuclear Dawn-u to donekle polazi za rukom, ali smelim Holanđanima će biti potrebno još dosta truda, kako bi uspeli da otkinu makar i sićušno parče multiplayer kolača iz kandži krupnih zverki.

Ranu verziju igre za ovu najavu obezbedio nam je InterWave Studios


Autor teksta, Darko 'DeCoy' Mihoković, saradnik je bloga Igrorama od novembra 2009. godine.

Aktivan je saradnik mesečnika "Svet Kompjutera" od juna 2007. godine do danas, te recenzent i prevodilac na sajtu Abandonia.

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

4 komentara:

  1. Eh, kad se setim igre Allegiance... tamo si isto mogao da budeš komandant u mešavini RTS-Space shooter akcije... a mogli su cak i svi da budu ukljuceni u rts-deo, pa da jedan gradi rudnike, drugi vojne objekte...

    OdgovoriIzbriši
  2. Natural Selection mod za Half Life je imao slicnu caku sa komadantom, sa jos dodatnim otkljucavanjem opcija za unapredjenje svakog igraca u zavisnosti od broja killova. Ne bas jednostavna igra, ali zabavna kad joj se jednom udje u stos.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa mješavine pucačine i RTS-a i nisu nešto novo. Igrali smo Battlezone prije sto godina.
    Sjećam se da je postojala i jedna online igra sa sličnom idejom kao ovaj Nuclear Dawn. Komandant gradi bazu i izdaje naredbe kao u RTS-u sa pogledom odozgo a ostatak tima igra iz prvog lica kao klasičan online FPS. Bila je u nekom steampunk fantasy fazonu, sjećam se da mi je grafika ličila na WC3. Ne mogu nigdje da iskopam ime igre sada...

    OdgovoriIzbriši
  4. Naravno da nije prva igra u ovom fazonu, koji se očigledno slabo prima među publikom, ali je opet smelo izdati igru koja nema unapred definisanu publiku. Eto pre koji mesec imali smo Sanctum to je valjda miks FPS-a i tower defence strategije.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!