15. ruj 2011.

Windows 8 i XBL, kolumna

Ukoliko još uvek niste čuli, potvrđeno je da će jedan od delova Windows 8 biti i XBL. Reč je o Microsoft-ovom servisu za kupovinu i digitalnu distribuciju igara za X360 konzole, koji se svojevremeno pojavio na Windows platformi u osakaćenom obliku i pod nazivom Games For Windows Live, a u sklopu Live inicijative koja nikad nije zaživela u planiranom obimu.


Servis za PC ne nudi ništa revolucionarno. Pruža mogućnost kupovine i preuzimanja igara, javne korisničke profile, ćaskanje između korisnika dok se igraju, olakšano zajedničko igranje, medalje (achievements) za određena dostignuća u igrama, te slične šarene sitnice koje potpuno besplatno nudi nekoliko postojećih programa, uključujući Steam, Xfire i druge. Microsoft je pokušao pre nekoliko godina da uvali sve to isto PC igračima uz mesečnu pretplatu, što je svojevremeno naišlo na seriju oštrih protesta i jednostavno propalo. GFWL je ostao besplatan, ali je ostao i osakaćen, jer Microsoft nije želeo da ulaže novac u razvoj platforme koja im neće omogućiti zaradu.

Kakvo je stanje danas? GFWL je potpuno nepraktičan program koji stvara više problema nego što nudi koristi. Pokušajte samo da snimite sačuvane pozicije i vratite ih posle reinstalacije operativnog sistema. Želite da pitate druga da li želi da se igra uveče? Morate prvo pokrenuti igru da biste došli do ćaskanja... Da ne pričam dalje.

Šta Microsoft želi?

We are very excited about Xbox LIVE coming to Windows 8. Xbox LIVE brings your games, music, movies, and TV shows to your favorite Microsoft and Windows devices. Bringing Xbox LIVE to Windows 8 is part of our vision to bring you all the entertainment you want, shared with the people you care about, made easy.

Želi da nas natera da plaćamo mesečnu pretplatu za usluge koje su nam besplatno dostupne, eto šta želi. Shvatam da X360 igračima koji usput imaju i računar i ne gledaju ga kao multimedijalnu mašinu, mogu da prodaju priču "od sada ćete na računaru moći da se igrate, slušate muziku, gledate filmove...". Međutim, mogu li nama, koji sve to (i mnogo više) radimo na računaru od sredine devedesetih i pojave prvih 3D adaptera, koji su omogućili SVGA rezolucije i kvalitetan prikaz video zapisa?

Naravno da problem nije mogućnost izbora između sličnih servisa, nemojte se prevariti. Mogućnost izbora već postoji i PC igrači su izabrali da većinom ignorišu GFWL. Svakako, neke igre ga zahtevaju i ako želimo da ih instaliramo, prinuđeni smo da koristimo i usluge ovog servisa. Međutim, postoji izbor i slobodni smo da ne igramo te igre. Microsoft sada želi da zanemari taj izbor i natera nas da koristimo servis koji smo već jednom odbili i odlučili se za bolje alternative. 

Koliko dugo će postojati izbor kada isti taj kljakavi servis, pod "novim" imenom XBL i uz mogućnost srebrne i zlatne mesečne pretplate, postane obavezni deo operativnog sistema, kao svojevremeno Internet Explorer, Outlook Express ili Windows Media Player? Znate i sami koliko početnika pojma nije imalo da uopšte postoje bolji programi kojima je moguće zameniti ove ugrađene. Kad milioni korisnika budu u redu da nešto kupe putem njihove privatne pijace, izdavači će sami da mole Microsoft da plate "pijačnu taksu" i zakupe tezgu.

Brojna pitanja ostaju otvorena. Hoće li se oglasiti organi nadležni za regulaciju monopola? Kako će reagovati razvojni timovi i izdavači, kako nezavisni razvojni timovi a kako igrači? Para vrti gde burgija neće, a izdavači će prodavati igre tamo gde ih kupci čekaju. Voleo bih da kažem da će PC igrači ponovo mahom ignorisati XBL, ali istorija je pokazala da današnji igrači kupuju šta i gde im se servira, bez razmišljanja.

Jesmo li u ovih deset godina postali toliko flegmatični, da ćemo mirno čekati da nas porobe? Porobljavanje možda jeste teška reč, ali kako drugačije nazvati nasilno oduzimanje slobode izbora?



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. U toku 2010. godine bio je jedan od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a godinu dana je pisao i za TV emisiju "Play Games".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 9:

  1. Pravo zboriš.
    Ali moraće da omoguće isključivanje tog servisa inače će popiti zabrane i kazne samo tako. Uostalom, postaće im neko jaka konkurancija na nivou operativnog sistema. Meni samo nije jasno zašto toliko promovišu taj propali servis, pokušavajući providno da ostvare još profita. Nije vredno gubitka koji mogu imati, koji će sigurno imati na polju korisnika. Par redneka koji uzmu ovo zdravo za gotovo neće im obnoviti kapital. Biće ostavljeno u ignored ili nekako blokirano iz windowsa methinks.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljivo. Ne znam šta da mislim. S jedne strane, ako je GFWL omanuo, ne znam zašto ovo ne bi. Isti đavo, ne?

    S druge, uopšte mi nije jasno zašto je GFWL omanuo. Da, užasan je, sakat i potpuno neupotrebljiv. Ali ne vidim kako to pravi problem izdavačima. Ne vidim da je iko bojkotovao Batman: AA, GTA IV ili Bulletstorm zbog toga. Svi kukamo kako je servis ogavan i neupotrebljiv, ali ogroman broj ljudi i dalje kupuje igre koje ga koriste. Zašto je onda GFWL omanuo, umesto da postane standard? Izdavači nisu altruisti, sigurno ga nisu odbacili da bi nama učinili uslugu.

    OdgovoriIzbriši
  3. M$ je prestao da ga agresivno gura (čitaj: stimuliše izdavače) kad je video da neće upaliti fora sa pretplatom na Windowsu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zakonom im je zabranjeno da uz W7 forsiraju Internet Expolorer, pa uz isntalaciju sistema nudi da se skine Mozzila ili Chrome. Sam instaler. Bice ovo opcionalno, kao i svaki drugi deo windowsa. Kada sam prvi put procitao vest, na kratko se ponadah, da ce moci na W8 da se igraju igre koje su izasle samo za XBLA, ali ne...
    Sve u svemu, nista novo, ovo je prvi DLC koji ide uz operativni sistem. Placas ono sto bi trebalo da uz sistem ide besplatno...

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo ne može biti potpuno bez
    http://www.youtube.com/watch?v=uBPYdgy35KA
    ovoga.
    U slučaju da je neko zaboravio.
    :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Samo se nadam da ce da im pukne projekat

    OdgovoriIzbriši
  7. Овамо предвиђају крај гејминга на рачунару, а овамо гурају XBL.

    А имамо ли избора? Заправо, да ли ћемо имати избора?

    OdgovoriIzbriši
  8. Standardna priča svih propagandista je da će da propadne PC gejming. Mislim da je to šarena laž, ovde se gleda profit prvobitno. Nisu propali ni od piraterije koliko su se i za to žalili.
    Uostalom, zašto bi ih bilo briga dok god prodaju dovoljno da zarade solidan profit, mogu da ubace šta god hoće.

    OdgovoriIzbriši
  9. Haha, sva sreca pa se sporo prebacujem na novije Windows-e. Kada bi se uradio normalan novi OpenGL pa da idemo na Linux eh puste zelje...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!