4. lis 2011.

Orcs Must Die, prvi utisak

Posle brojnih promotivnih video-snimaka, konačno smo dočekali priliku da isprobamo igru Orcs Must Die. Posredi je zanimljiv spoj tower-defence strategije i akcione igre sa pogledom iz trećeg lica. Igrač preuzima ulogu učenika velikog maga, sa zadatkom da brani dimenzionalne procepe od hordi orka, goblina i drugih karakondžula. Procepi (rifts) najčešće se kriju u zamkovima, iza uskih hodnika i širokih dvorana koje ih presecaju, što nam omogućava da se pripremimo za odbranu postavljanjem različitih zamki. U demonstracionoj verziji, koja se danas pojavila na mreži Steam, dostupne su tri mape i tek deo zamki i naoružanja koje će biti dostupno u punoj verziji igre.


Mehanika je veoma jednostavna, ali upravo zbog toga i potpuno zarazna. Cilj igrača jeste da zaustavi protivnike da stignu od kapije do dimenzionog procepa, koji se nalazi na drugoj strani mape. U tom pogledu, igra je veoma zabavna i krvava tower-defence strategija. Pre nego što protivnici probiju kapiju, moguće je utrošiti postojeće sirovine na kupovinu različitih vrsti zamki i njihovo postavljanje na pogodna mesta. Sredstva su ograničena, ali se nadoknađuju ubijanjem neprijatelja, kako zamkama, tako i sopstvenim naoružanjem. Igrač sam bira šta će nositi u akciju, a pored mača, u demo-u je dostupan i samostrel, čija upotreba je pravi užitak.


Kada orci i njihovi saborci navale kroz hodnik, počinje akcioni deo igre. Moguće je napadati neprijatelje, ali i uticati na okruženje (Ako ih pogodite strelom, veliki ćupovi prosipaju kiselinu na hordu koja nadire). Zarađeni novac moguće je trošiti odmah, u sred akcije, ili sačekati kratku pauzu koja se javlja posle svaka tri talasa. U punoj verziji igre biće dostupno više od dvadeset tvrđava koje je neophodno odbraniti, te čak devetnaest različitih zamki i šest vrsta oružja i magija koje se mogu upotrebiti. Postizanjem dobrog rezultata zarađuju se lobanje, koje se koriste u pauzi između misija za unapređivanje zamki, što ih čini još opasnijim.


Posle igranja demo verzije, moj utisak je da je reč o veoma zabavnom ostvarenju. Tri dostupne misije prešao sam ne jednom, nego dva puta, igrajući se sa različitim rasporedom zamki i uživajući u gađanju samostrelom nesrećnih protivnika u glavu. Jedva čekam da isprobam punu verziju i okušam se u raspoređivanju strelaca i vitezova, te saznam kakve će nam sve još uvrnute zamke biti na raspolaganju. Deluje da će, po ceni od oko 1100 dinara, Orcs Must Die biti odličan izbor za ovu jesen. Prema sadašnjim informacijama, možemo da je očekujemo 12. oktobra.



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. U toku 2010. godine bio je jedan od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a godinu dana je pisao i za TV emisiju "Play Games".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 12:

  1. Hahah vidi tu facu sa avatara, ta brada, those jaw bones! xD

    Uh, taman za nekoliko dana. A i cena je baš niska, što je super stvar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tek da vidiš pobednički ples na kraju partije - kao američki fudbaleri posle pogodka :)

    OdgovoriIzbriši
  3. "spoj tower-defence strategije i akcione igre sa pogledom iz trećeg lica"
    zašto je ovo odjednom ovako popularno?!
    next!

    OdgovoriIzbriši
  4. Verovatno zato što je tower-defense do skoro bio prisutan samo kao sitne zezalice i mape u Warcraftu i tako tome, a tek sa Sol Survivorom i drugim mainstream igrama, igrači to počinju da primećuju.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ili zato što je jednostavno zabavno? :P

    OdgovoriIzbriši
  6. Kao što reče 2slow4me, tower defence je kao punopravan podžanr veoma mlad. Većina TD modova i flash igara koje sam ja probao nemaju ništa što ih značajno izdvaja iz mase. Zato oni koji žele da zarade na svojoj igri moraju da imaju neku foru koju će da prodaju, bilo da je to akcija iz prvog/trećeg lica, nasumične i nestalne putanje kretanja protivnika, različiti heroji koji koriste različite kule i moći, posebna ograničenja pri građenju... :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Daj da malo dopunim opis ove igre, svojim utiscima :)

    Prvi savet svima - okrenite igru na Aprentice (easy) nivou težine. Time otključavate sve dostupne zamke, ali i Weaver-e, karte sa bonus efektima.
    Igrati na Warmage (normal) težini će već nakon par nivoa preći u mazohizam, tako da ne preporučujem.

    Weaver karte poboljšavaju vaše šanse za uspeh jer, zavisno od vašeg izbora, mogu ojačavati zamke ili samog igrača. Postoje tri Weaver karte i svaka ima nekoliko bonusa. Međutim, igrač može birati samo jednu po mapi.
    Svaki bonus se plaća od 500-2.000 poena, i kako igra više odmiče ulaganje u bilo koju kartu i bonuse koje nosi može biti nekad kritično za pobedu.
    nabrojaću samo par bonusa koje je moguće dobiti: zamke donose više poena, magije troše manje mane, vitezovi mogu udarcem ošamutiti neprijatelja, strelci dobijaju vatrene strele, igrač dobija vatreni samostrel, itd.

    Što se tiče zamki, napredovanjem po nivoma se ne dobijaju jače već raznovrsnije zamke. Moja omiljena je zid sa strelama wall, koja je sa "blatom" obavezna u početnim sukobima sa hordom. Ima dobar domet pa je koristan kod pokrivanja većih čistina. Još ako uzmete Weaver kartu i bonus koji ubrzava reset zamki za 20% i bonus 50% veće štete, zid postaje neizostavan u vašem arsenalu.

    O pitanju nivoa težine, samo je prvi nivo adekvatan. Svaki naredni je duplo teži. Na kraju se sve svede na detaljno isplaniran svaki potez i besomučno trčanje i pucanje po mapi da se taj plan i izvede. Ume da bude frustrirajuće, obzirom da na mapama postoje portali koji imaju "ćoškove" pa bude frustrirajuće kada taj portal promašite i izgubite dragocene sekunde vadeći se nazad.

    Warmage (normal) ima jače protivnike i manji broj poena samog portala koji branite, dok na Nightmare nivou, pored toga nemate čak ni pauze za postavljanje zamki već 9 sekundi između svakog talasa.

    Samo finala, tj. poslednja, 25.ta mapa je prilično teška i na najlakšem nivou.

    Tako da, ako volite FPS i TD, igra je nezaobilazna.
    Duhoviti komentari, prijatna grafika, raznolike zamke i bezbroj mogućnosti oko upotrebe istih daju dobru zabavu ali i razlog višestrukih prelazaka iste mape i skakanja ujutru iz kreveta sa novom idejom kako kreativnije da upotrebiš klatno za razmrskavanje orkovskih lobanja! :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala za dopunu, ali ovaj članak i ne sadrži opis već "prvi utisak" napisan na osnovu demo verzije. Ne znam zašto ti je bilo teško igrati na Warmage, prešao sam igru bez problema tako, a gotovo da nikad nisam koristio Weavere. Dobro, poslednjih pet mapa jeste zeznuto, ali sve pre njih je suviše lako...

    OdgovoriIzbriši
  9. Valjda zbog usporenih refleksa i manjka "headshot"ova :D
    Više volim postavljanje zamki nego jurnjavu orkova po mapi, ali, poena potrebnih za zamke nema na pretek pa mapu nije lako preći bez napucavanja samostrelom.

    Voleo bih da pročitam koje su ljudima omiljene kombinacije zamki :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Znaš šta može biti još - baš to ograničavanje na easy, usled čega dobijaš najviše 2 lobanje po mapi. Ja sam već na 3. unapredio bodlje da truju neprijatelje, posle 6-7. produžio domet zidnih strela itd. Nakupiš na prvih 10-15 nivoa po 3-5 lobanja i na konju si kad počnu da dolaze oklopljeni i specijalni protivnici.

    Inače, moja omiljena kombinacija jesu bodlje + strele + užareno kamenje + strelci, a kad ima više od jednog prolaza, jedan ostavim "otvoren" a ostale zagradim barikadama i postavim strelce.

    OdgovoriIzbriši
  11. Unapređivanje zamki mi nije bio problem.
    Lobanje dobijaš prema težini. Tj. ako pređeš na najlakšem dobiješ 2, ali kad pređeš na normal, dobiješ preostale tri. Dok nightmare daje bonus lobanje.

    Barikade su mi najveća enigma u igri. Nekad ih zaobilaze, nekad ih unište. Obzirom da su skupe, nisam ih puno koristio.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!