20. stu 2011.

Puzzle Pirates, prvi utisak

Igra koju ću vam danas predstaviti nije nova. Čak je postarija. Ali od počteka do danas preturila je preko sebe nekolio značajnih izmena, pa se tako osvežena našla na Steam-u i Facebook-u kao besplatna igra. Da je to bio sjajan potez svedoči činjenica da je razvojni tim Three Rings Design pre neki dan kupila SEGA. Puzzle Pirates je nastala kao indie igra, a mnogi članovi tima poznati su u svetu flash-igara. Zamisao je veoma zanimljiva, napraviti otvoreni MMO-svet u kome će se sve aktivnosti predstaviti - logičkim igrama.


Kao što naslov i kaže, tema igre su pirati. Kad napravite avatara i priključite se okeanu (serveru) nalazite se na ostrvcetu. Dobili ste kućicu, tačnije straćaru, a uskoro nekakve krpice i prvu sablju, te pacovčića kao ljubimca. Shvatate da se na ostrvu nalaze razne institucije važne za pirateriju: guverner, banka, brodograditelj, oružar, krčma, dok, krojač, kovač, pecara (za pravljenje ruma), tkačnica, apoteka, stolar...


Ekran je podeljen na tri celine. U najvećoj se odvija igra. Krećete se mišem, a kad se ne krećete slobodno po ostrvu ili brodu, u tom ekranu se nalaze logičke igre. U gornjem delu desne četvrtine ekrana stoji mapa koja pokazuje gde se nalazite na ostrvu ili okeanu, a ispod je jednostavan meni kroz koji prizivate sve podatke i aktivnosti. Upravljanje je veoma jednostavno i uvek možete lako pristupiti bilo kojoj aktivnosti ili prečici ka uputstvu.


Dakle, kao pirat-gušter prvo odlazite na oglasnu tablu i tamo na spisku misija vidite šta ima zanimljivo. Svaki zadatak je neka od piratskih aktivnosti, to znači jedna od logičkih mini-igara. Neke misije su zapravo tutorijal, tako da ne postoji jedna velika gnjavaža, već možete odlučiti koji deo piraterije vas najviše zanima. Mini-igara ima dvadesetak, pa vam preporučujem da ne igrate sve redom, već da se prepustite izboru misija sa oglasne table. To je najudobniji način da savladate neophodne veštine da se otisnete u naprednije piratisanje, a to znači, otvaranje prodavnice, možda i banke! Trajna služba na brodu, napredovanje ka činu oficira i konačno posedovanje svog broda. Igrači se udružuju ne samo oko jednog broda, već i u gilde (u ovoj igri nazivaju se Flags). Organizacija ima svog kralja i kraljicu, prinčeve i gospodu (King-Prince-Lord). Ako je uspešna, gilda, tj. zastava može osvojiti ostrvo za sebe i postaviti svog guvernera.


Kako zapravo igra izgleda? Brodić da bi plovio neophodno je da ima mornare koji će obavljati službu. To može biti rad za pumpom, podešavanje jedara, hitne popravke, podešavanje užarije, borbena i plovidbena navigacija, opsluživanje topa i skupljanje blaga (na većim brodovima). Neki brodovi imaće i veći broj postaja, pa samim tim iziskivati veći broj mornara. Kapetan upravlja plovidbom, a svaki mornar zauzima poziciju i igra mini-igru. Od uspeha u igri zavisi doprinos plovidbi ili vojevanju. Kapetan, takođe, mora da se postara da brod ima zalihe municije (ako želi da pljačka druge brodove) i zalihe ruma (to je neka vrsta goriva za mornare). Slično po principu broda deluju i radionice. Pljačkom ili namenskom plovidbom za nabavku namirnica stiču se sirovine koje opet kroz mini-igre obrađuju zanatlije. 


Borba se odvija kroz takmičenje. Postoje tri različite igre za bitku, neka vrsta Tetris-a s mačevima, i dve varijante Dynomite-a kao pesničenje. Tu su još i otimanje blaga, ispijanje ruma i dve kartaške igre. Što ste bolji u određenoj igri to vam raste reputacija, prvo na celom ostrvu, zatim na arhipelagu, i na kraju postajete poznati na celom okeanu (serveru). Druge igrače možete izazvati na dvoboj. U zavisnosti od igre, dogovaraju se pravila, pa i ono koje će rezultat unapred odbaciti ili ga, pak, rangirati.


Ekonomija igre je ostavljena igračima, pa nema gotovo nijedne NPC prodavnice, a sva kupovina se obavlja u radnjama koje drže igrači. Poput kapetana, menadžer prodavnice mora da se stara da su radnici plaćeni i da radionica ima dovoljno sirovina. Da se ne ravnoteža na tržištu ne bi poremetila, gotovo sve u igri ima svoj rok trajanja, pa se priliv sirovima uglavom poklapa sa potražnjom za potrošnom robom.


S obzirom na to da je igra rađena u Javi ima veoma ljupku grafiku, zanimljivu, ali prekratku melodiju i osrednje zvučne efekte koji ponekad iznenade (topovi gruvaju baš dobro). Mini-igre su dobro poznate, ali dovoljno promenjene i prilagođene piratskoj temi, tako da ni za jednu ne možete reći da je puka kopija. Četvrtina su sasvim nove, napisane za ovu igru, a razvojni tim je otvorio sajt Game Garden na kome se nalazi Java-editor koji sadrži sve neophodno za pravljenje nove logičke igre. S obzirom na to da je posredi isti engine koji koristi i razvojni tim, veoma je lako preneti korisničku igricu u Puzzle Pirates. Igra je besplatna, veoma zabavna i puna sadržaja. Najzgodnije je to što ispred svake misije piše koliko otprilike vremena oduzima, pa igru možete igrati u zalogajima od po desetak ili dvadesetak minuta. Toplo preporučujem!

Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!