21. sij 2012.

Jagged Alliance Online, prvi utisak

Letos smo videli prvi trejler, a jesenas smo pisali o neobičnom nemačkom sajtu Gamigo koji nudi igračima online-verzije klasičnih PC igara. Osim Jagged Aliance Online, u pripremi je i UFO Online, Bloody Bite, a dostupne su Patrizier Online (po uzoru na legendarni Patrician), Cultures Online, Dungeon Empires i koješta drugo. Jagged Alliance, UFO i još neke igraju se iz pretraživača, dok većina igara ima klasičan klijent. Sve su besplatne za igranje, sa sistemom doplate za šareniš i dodatne sitnice.

Trenutno je u toku zatvoreno beta-testiranje Jagged Alliance i UFO, a kako smo najpre upali u JAO, to vam ga ovom prilikom i predstavljamo. Prvo veliko razočaranje bio je nedostatak tutorijala. Tu i tamo upali se nekakav ekran sa uputstvima koji možete prizvati kliktanjem na upitnik, ali kao da izdavač očekuje da igrač već zna šta je gde i šta se kako koristi, ili su se ponadali da je upravljanje dovoljno intuitivno. Možda bi i bilo da u igri nije mnoštvo pojedinosti na koje vam igra jednostavno ne skreće pažnju. U sprezi sa lošim odzivom (igra koristi Unity plejer i Java-u) dešavaće se miš ne reaguje, a ikonica koju treba prevući tvrdoglavo ostaje na svom mestu (ili se "lepi" za miša i onemogućava da prekinete izdato naređenje), bićete povremeno prilično zbunjeni ili primorani da "resetujete" igru osvežavanjem pretraživača. Tromost ima uporište i u činjenici da sam se igrao sa laptopa bez prave 3D podrške (ha-ha, mnogo smešno), ali i u činjenici da igra povuče i po pola gigabajta u pretraživač, pa će oni sa manje memorije isto tako da se "raduju" kornjačinim tempom kojim se igra odvija. Pri tome, igra koristi 3D grafiku potpuno nepotrebno. Svet gledate iz stare dobre 2.5D izometrijske poluptičije perspektive, pa mi nije baš najjasnije zašto su se opredelili za luksuzni 3D.
Protivnici su prilično glupavi ali zato nabudženi
Igra izgleda dopadljivo, tu nema sumnje. Nosi šmek starih dobrih Jagged Alliance naslova, a mape su omalene, ali bogato nakićene. Animacije su pristojne, a svetlosni efekti vatre iz puščanih cevi, čaura koje se razleću i eksplozije su sasvim zadovoljavajuće urađene. Zvuk je dobar. U pozadini se čuje krčanje voki-tokija, štektanje mitraljeza iz daljine, cvrkut ptica, šum reke. Likovi se oglašavaju zanimljivim replikama kako smo i navikli iz serijala Jagged Alliance. Pucnjava je solidno urađena, premda je ponekad teško razlikovati vrstu naoružanja po prasku koji proizvodi, kao da nedostaje basova.

Nisu svi komandosi stručnjaci za borbu, tu su i doktori i tehničari
Igranje je izdeljeno na misije, od koji svaka ima nekoliko koraka. Između svakog zadatka moguće je vratiti se u logor. Tamo se podešava oprema koju komandosi koriste, kupuje oprema, unajmljuju plaćenici. Tu je i poljska bolnica koju možete da unapređujete, kao i radionica u kojoj ćete održavati oružje i oklope. Opreme i naoružanja ima poprilično i deli se na uobičajenu, retku, jedinstvenu i sl. Na tržištu nije sve odmah dostupno, a određene pucaljke ograničene su nivoom komandosa.

Po pravilu, protivnici nekim čudom pucaju mnogo češće od vas
Naime, svaki borac ima pet osobina (izdržljivost, snaga, refleksi, spretnost i moć opažanja) kao i sedam veština koje odgovaraju kategorijama naoružanja (pištolj, automat, sačmara, puška, jurišna puška, snajperska puška i mitraljez). Derivat osobina su HP i broj akcionih poena. Trčanje, čučanje, okretanje oko sebe, pucanje i druge aktivnosti troše jedan broj akcionih poena. Borci mogu da nose šlem i oklop, imaju tri slota za rezervnu municiju, tri za dodatnu opremu (aspirin, prva pomoć, energetsko piće, alat i sl.) kao i šesnaest mesta u rancu. Uspešno obavljanje zadataka i neutralisanje protivnika donosi XP, a na svakom nivou borac dobija po tri poena da rasporedi na razvoj osobina i veština.

Bazu možete upotpunjavati boljim zgradama i zanimljivim dodacima
Osim ovih ličnih osobina, vaša plaćenička družina stiče dve vrste reputacije (PVE i PVP), te zlatne, srebrne i bronzane medlje koje određuju koju vrstu misija možete da prihvatite. Od sirovina tu su keš i zlatne poluge. Keš se zarađuje u misijama, troši u logoru, a zlatne poluge se plaćaju pravim novcem i koriste se za kupovinu unapređenja, retke opreme ili za trajno angažovanje plaćenika. Naime, kešom iznajmljujete borce, a zlatnim polugama ih uzimate u stalnu službu.

Tajna je u unakrsnoj paljbi
Zadaci su prilično jednostavni i kratki čime se omogućava da u igru dođete, malo se igrate i za petnaestak minuta ceo ciklus može opet da se ponovi ili da se izlogujete. Nema snimanja pozicije, pa iscepkane misije imaju ulogu "čekpointa". Svaki zadatak ima određena ograničenja, koju opremu ne smete ili morate da koristite, koliko najviše komandosa možete da vodite. Pred svaku dobijate i tri uslova koja ukoliko ispunite dobijate medalju (sva tri uslova za zlatnu, dva za srebrnu, jedan za bronzanu). Ukoliko ne ispunite nijedan uslov i dalje ste uspešno okončali misiju, premda ćete imati razloga da joj se vratite. Uslovi su zabavni i usmereni na izoštravanje veštine. Na primer, neophodno je misiju obaviti u što kraćem roku, sa što manje komandosa, uz obavezan broj pogodaka u glavu (headshot), određenim oružjem i sl.

Svaki ugovor iseckan je na tri manje misije
Borba i kretanje su pojednostavljeni. Komandos može da trči, šunja se, sakrije iza zaklona, osvrne oko sebe. Na protivnike može da puca pojedinačnom paljbom ili rafalno (ukoliko oružje do dopušta), a možete uništavati i kanistere sa gorivom ili kutije s dinamitom da bi potamanili one koji stoje u blizini ili da bi razorili zid ili prepreku. Nevolja je u tome što igra ne odustaje od poteza, pa makar se oni sastojali isključivo od kretanja, a ne postoji mogućost da zadate putanju koju će borci sami slediti, već svaki put morate da "gađate" tačno određeno polje u okviru dometa kretanja svakog komandosa. To me užasno živcira i u sprezi sa tehničkim brljokama, nekoliko puta me je navodilo na to da igru obustavim u sred misije, da obećam sebi da se neću nikad više vratiti. 

Osvojih bronzu
Pa, opet se vratim jer premda je sve nekako svedeno i pojednostavljeno ima draž kako u sadašnjosti tako i setnim uspomenama na Jagged Alliance. U suštini, s obzirom na to šta od vas traži (ništa, čak ni klijent nema koji bi morali da skidate s neta) i šta pruža (poteznu timsku taktičku igricu iseckanu na petnaestominutne zalogaje), Jagged Alliance Online predstavlja sasvim pristojnu zabavu.

Osim novih misija, napredovanjem otvarate PvP arene
Što se dublje gazi u igru, postaje sve zanimljivije, otvaraju se nove mogućnosti, postavljaju nove prepreke i preskaču novi izazovi. Ukoliko reše neke osnovne brljotine u interfejsu (ne mislim u dizajnu, već u načinu na koji se odziv miša ophodi sa vašim živcima), Jagged Alliance Online može biti usputna zanimacija prve vrste. Za sada, ne bih nikad izvdvojio novac za nijedno mikroplaćanje, niti bih igru preporučio ikome ko nije zagriženi ljubitelj poteznih igara s ukusom Jagged Alliance-a.

Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Da li plaćanje utiče na PvP tj. može li da od nekoga napravi znatno jačeg igrača?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne, zato što se oprema plaća novcem iz igre. Jedina prednost koju plaćanje pravim novcem donosi jeste bolja baza i bolji PvE

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!