17. ožu 2012.

Trine 2, recenzija

Naši stari poznanici, smušeni čarobnjak, tromi vitez i brzoprsta lepotica sa velom, vratili su se da još jednom zajedno pođemo u avanturu prepunu čarolija, mistike i logičkih zagonetki. U prvoj igri serijala Trine, njih je igrom slučaja, dok je kraljevstvo padalo pod uticaj tame, zauvek spojio začarani predmet po kojem se igra zove. Ovo prokletstvo od njih čini jednu dušu sa tri naizmenično upotrebljiva tela, što se tokom odvažne potrage ispostavlja kao pravi blagoslov. Naime, svaki od tri lika ima svoje jedinstvene osobine, što ga čini nezamenljivim u rešavanju određenih logičkih problema, ili u borbi sa nemrtvim protivnicima. Na koncu, njihova avantura oslobađa kraljevstvo, ali i njih same. Izvan magičnih okova i umorni od stalnog prisustva drugih osoba u svom umu, sve troje beže daleko... Međutim, od nekih čarobnih predmeta nemoguće je pobeći.


Već na prvi pogled igra predstavlja odličan nastavak. Dobre strane prvog ostvarenja zadržane su i pomalo unapređene, a retke mane ispravljene su na najbolji mogući način. Mehanika je uveliko ostala ista. Igrač vodi jednog od tri lika kroz zanimljive deonice prepune tajni i logičkih zagonetki, s tim da u svakom trenutku može da promeni ulogu, shodno situaciji u kojoj se nađe. Čarobnjak može da stvara daske i kutije koristeći manu, te da ih pomera kroz vazduh snagom svoga uma. Vitez je vešt u borbi prsa u prsa i ima štit koji ga čuva od strela i drugih opasnosti. Razbojnica nosi luk koji joj omogućava da gađa protivnike na daljinu i pali baklje vatrenim strelama, te kuku uz pomoć koje se penje do inače nedostupnih mesta ili uspešno preskače provalije. Pravilan izbor je ključan za rešavanje problema, ali mesta za isprobavanje i traženje alternativnog puta gotovo uvek ima.


Osobine likova moguće je unapređivati u više različitih pravaca, što doprinosi da ponovno igranje predstavlja nešto drugačije iskustvo. Otključavanje novih veština nije ključno za prelazak deonica, ali uveliko olakšava rešavanje nekih problema ili otkrivanje tajnih prolaza u kojima se kriju različite nagrade. Pored iskustvenih poena koji se koriste za unapređivanje likova, moguće je sakupljati i ulja na platnu, koja predstavljaju deonice iz igre, te dečje pesmice koje, skupljene na gomilu, otkrivaju pozadinsku priču. Autori su neke od njih dobro sakrili, pa je malo verovatno da ćete ih sve pronaći u prvom prolazu, ali budite svejedno oprezni da ne pokvarite sebi doživljaj, jer nije teško izvući zaključke o stvarnom zapletu koji igra “krije”. Dobra vest jeste da su se autori potrudili, pa priča zaista podseća na kakvu bajku, a izbegnut je kliše o kraljevstvu pod opsadom.


Deonice od kojih je igra sastavljena još su šarenije od onih iz prethodnog dela, ali začudo, žive boje i neobični oblici ovog puta ne odvlače pažnju. Pohvalno je što igrače čeka manje jednoličnih borbi, koje su znale da dosade, a mnogo više zagonetki. Još bolje, dinamika u kojoj se smenjuju je odlična, pa se neće događati da se dugo mučite samo jednom vrstom prepreka. Protivnika ima više vrsta; neke je dovoljno savladati, a druge je neophodno nadmudriti. Isto tako, logički problemi oduševljavaju svojom raznovrsnošću, pa ćemo sresti sve od čarobnih kapija koje treba postaviti u određeni položaj, do biljki koje je potrebno zaliti vodom da bi porasle i tako otvorile put. Neuspeh je retko fatalan, jer postoji više nivoa težine, a tačke na kojima se napredak automatski čuva su mnogo češće nego u prvoj igri. Sve to oslobađa igrača pritiska da preživi po svaku cenu i daje mu mnogo više prostora da istražuje i rešava probleme.


Ukoliko volite da se igrate u društvu, tu je i mogućnost da do tri igrača zajedno prelaze kampanju. Postoje dva vida pravila, klasična i neograničena. U prvom slučaju, samo jedan igrač može da vodi jednog lika, koji je tada nedostupan ostalima. U drugom, svi mogu slobodno da biraju kojim likom će da upravljaju, pa se tako na ekranu istovremeno mogu naći i tri čarobnjaka ako je potrebno. Igra može da se prilagodi različitoj brzini Internet-veze, ali preporučujemo da za igranje preko Interneta imate barem 512 Kb/s upload, kako ne biste imali problema sa sinhronizacijom, pošto se ne koristi server već neko uvek mora da bude “domaćin”.


Snažan utisak ostavljaju “kraljice”, opasni protivnici koje srećete na kraju svakog poglavlja. Neki od njih toliko su veliki da zauzimaju veći deo ekrana; drugi deluju nepobedivo, treći će vas naterati da se smejete od olakšanja kada shvatite na koji način ih je najlakše savladati. Svaki susret je epska bitka, svaka deonica lavirint za um. Priča je bajkovita, grafički stil šaren i dopadljiv. Igra je dinamična, duhovita i veoma, veoma zabavna. Najbolje od svega jeste to što pruža mogućnost za više od jednog igranja - prvi put je prelazite da otkrijete priču i savladate logičke probleme; drugi put da pronađete sve skrivene škrinje i druge tajne, a treći - da uživo pokažete drugovima kako se Trine 2 zapravo igra, dok se oni pate ispod naizgled nemogućeg uspona, ili zbunjeni nedostatkom jednog dela slagalice. Sastavite slagalicu, nabavite Trine 2. Nećete se pokajati.

Primerak igre za testiranje ustupio Atlus

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 8:

  1. Da mi je vremena da ovo makar probam. Tako prokleto dobro izgleda...
    Gledajući kraj, da li se naslućuje i treći nastavak?

    OdgovoriIzbriši
  2. Da sam hteo javno da otkrivam kraj, uradio bih to u tekstu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kec je bio pravo dobar... Jedino je poslednji nivo bio užasan i zamalo sam odustao od njega. Ne bih prelazio celu igru po drugi put. A ovako je pravo dobra, nije teška i imala je odličnu grafiku i muziku.
    Inače što mrzim ovakvo preterivanje sa post processingom. Meni bloom opasno zamara oči. Zato sam igrao Kingdoms of Amalur za PC umesto na Xboxu jer se u PC verziji može isključiti post processing...

    OdgovoriIzbriši
  4. Двојка је једна права бајка.

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikad nisam prešao keca. Bilo mi je naporno a i nisam imao dovoljno vremena.
    'bem li ga, ostarilo se valjda.

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni jedino bio problem da se naviknem na kontrole. Igrao sam sa tastaturom i mišem pošto je tako crtanje magija sa čarobnjakom mnogo bolje urađeno ali zato je mnogo teže igrati platformer sa tastaturom.

    OdgovoriIzbriši
  7. odlična igra, ali neke zagonetke prosta vrište za coop, ali mogu i kao SP da se odrade uz malo domišljatosti

    treba više ovakvih igara, to definitivno

    OdgovoriIzbriši
  8. Da nije HiBa, sigurno bih propustio ovu igru.
    Prelepa je u svakom smislu, bolja od keca, svaka preporuka!
    Preporučio bih da pogledate achievementse jer ima dosta zanimljivih zadataka i uvrnutih (težih) načina da se igra pređe.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!