25. tra 2012.

Naučnik tuži serijal Assassin's Creed

John L. Beiswenger je inženjer-istraživač iz Strazbura i pisac naučnih knjiga. Po njemu, ceo serijal Assassin's Creed krši autorska prava time što kopira ideju iz knjige Link, koju je objavio 2002. godine. U knjizi je detaljno koncipirana mašina koja može da izvuče iz ljudi sećanja njihovih predaka. Zvuči poznato? Traži 5 miliona dolara odštete.

Cilj njegovih istraživanja, a samim tim i tema o kojoj piše, jeste da se pronikne u smisao i postojanje nekog večitog "Kreatora". Shvatite to metafizički ili božanski, kako god, možda je to nešto čime se naučnici bave u slobodno vreme. Sigurno se ne bave igranjem video igara. Imaju drugare koji to vole da rade, što je i sa Beiswenger-om bio i slučaj, pa mu je prijatelj koji je pročitao knjigu predstavio igru i pokazao sličnost sa romanom.


Osim pozamašne odštete, planira da tužbom zaustavi objavljivanje trećeg dela. Mnogi nesrećni igrači redovno mu šalju elektronske poruke i molbe da ipak to ne uradi. Šta će biti na kraju, videćemo.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 8:

  1. Kleveta! Naravno da i mi volimo da igramo video igre! :-D

    A ovaj gore je neki religijski zaludjenik, koliko god bio dobar inzenjer i/ili pisac.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma tip je reti i ovo je sasvim česta pojava, sećate se kada se Avatar pojavio u bioskopima pa su razni napoznati pisci počeli da se jaljaju i tvrde da ih je Kameron kopirao... Ovaj reti sigurno misli da može da zaradi lak novac ovako. I nema zbog čega da ih tuži jer su likovi sa drugih sajtova već utvrdili da je jedina prava sličnost između njegove knjige i AC serijala koncept genetskog pamćenja a to je nešto veoma često u naučnoj fantastici i valjda se prvi puta pojavilo u Dini a ta knjiga je stara pola veka... Ništa on tu nije izmislio. Sada bi po ovoj logici Brajan Herbert trebao da tuži i njega i Ubisoft jer su kopirali koncept iz knjige njegovog oca a to bi bilo isto kao da sada Tolkinovi naslednici tuže svakog fantasy autora koji u svoja dela stavi patuljke i elfove LOL. Inače većina sajtova ga je ismejala već, RPS mu je lepo objasnio kad su pisali o ovome.

    OdgovoriIzbriši
  3. @Marko F.
    I see what you did there :D

    Mislim da nije toliko bitno ko je u toj celoj "priči" u pravu, već da li će ova optužba zaista da izazove odugovlačenje igre.

    OdgovoriIzbriši
  4. Neće ovo izazvati nikakvo odugovlačenje igre jer Ubisoft i ne obraća pažnju na ovakve ludake a realno ako ovo ode na sud ovaj reti nema nikakve šanse i samo će se još više obrukati...

    OdgovoriIzbriši
  5. @Predrag Mihajlovic
    И Толкинове наследнике трева да туже наследници писаца из чијих дела је Толкин "позајмио" неке делове, и њих неко други итд. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa vidi, ako je doslovce mašina poput one u njegovoj knjizi, onda ima prava na odštetu. Ako samo liči, a sličnost može svaki advokat da nađe u zavisnosti od toga koliko mu para daš, onda nema problema. Zanimljivo je da nije tužio ranije serijal, nego baš sada.

    Tolkinovi vilenjaci se tuku sa balrozima jedan na jedan i svetle kao onaj vampir iz Sumraka. Čak i neuništivi vilenjak poput Drizzit-a nema dodirne tačke sa njima. Osim što je eto, vilenjak. Za to je kriv jezik što je škrt.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zanimljivo da se pominje "škrtost" jezika u istom kontekstu sa Tolkienom, koji je izmislio čitave jezike, sa sve istorijom, dijalektologijom, morfologijom... :)

    Šteta što "učenici" stanu kod pet različitih fraza (Martin) ili eventualno rečenica (Jordan).

    LM, što se tiče teme - ne može niko da zaštiti ideju - ali može izvedbu, formulaciju. Ako se mašina iz igara zaista poklapa sa njegovim nacrtima iz romana i funkcioniše na sumnjivo sličan način (u Dini je to bilo sasvim drugačije napisano nego u serijalu AC, na primer) onda lik ima dobre šanse da se nagodi i uzme 3-4 miliona dolara van suda, uz ugovor da ne tuži posle ali da dobija procenat od svih narednih naslova iz serijala.

    OdgovoriIzbriši
  8. Da se i ja jednom slozim sa Pedjom :D

    Ma retard bre, u danasnje vreme mozes da tuzis bilo koga za bilo sta. Katastrofa.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!