11. ruj 2012.

Steam na TV ekranima, Big Picture

Valve je predstavio Big Picture, servis za Steam koji pruža korisnički interface prilagođen za TV ekrane. Dovoljno je povezati PC ili Mac računar sa televizorom pomoću HDMI kabla i pritiskom na dugme dobija se komfor igračkog iskustva koje pružaju konzole. Big Picture je dizajniran za korišćenje sa kontrolerom, iako će raditi i miš i tastatura.



Koristeći Big Picture i dalje je moguće pristupiti Steam prodavnici, servisima Community i Workshop, listi prijatelja, kupljenim igrama i ostalom sadržaju. Pored toga, ugrađen je i novi Internet pretraživač prilagođen TV ekranima i kontrolerima. Podržana je i nova vrsta kucanja pomoću kontrolera za lakše unošenje web adresa, ispunjavanje formi ili chat sa prijateljima. Možete saznati kako da učestvujete u beta-testiranju na zvaničnom sajtu.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 14:

  1. Ovo im je baš dobra ideja! :D Sve više gamera koristi TV i za PC igre a ovako će možda privući i neke konzolaše da se oprobaju u PC gamingu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Selimo se na TV, polako ali sigurno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zar, da se prilagodimo konzolama? :)

    Ovo je bilo u trendu pre deset godina, pa čak i tada nije davalo toliko dobar rezultat. Ako neko nema TV od preko 100 hiljada dinara, ne vidim kvalitetan razlog zašto bi se cimao ovo da radi. Jer su TFT/LCD televizori astronomski skupi u odnosu na inferiornije, plazma televizore koji zahtevaju veću dijagonalu. Današnji TFT monitori su jeftini i bolji od bilo kakve slične TV opcije, ranije (pre osam do deset godina) su bili skupi. Monitor od 24 inča može svako da kupi za iste pare kao i TV slične dijagonale. Radiće bolje, imaće lepšu sliku i prikaz sa više boja, manje će da se greje itd.

    @L@zar
    Nekada, u doba CRT monitora, to što si rekao imalo bi smisla. Danas PC igrači koriste češće dva monitora umesto jedan TV. Co-op je čudo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nije mi jasno bas cemu ovo, ukoliko ne prave konzolu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Imaju plan, eto čemu. Prvo su izbacili Portal 2 za konzole, onda BigPic koji približava konzolašima igranje na PC i na kraju eto novih kupaca za sve živo na Steamu. Nisu ludi, to je bar jasno.

    OdgovoriIzbriši
  6. @Link_Pain
    Ne znam odakle ti to. I na domaćim forumima možeš videti dosta igrača koji vole da igraju PC igre sa gejmpedom, iz fotelje. Tako im je jednostavno udobnije! Nije Big Picture mod džaba bio jedna od najtraženijih novina u Steamu od kako je najavljen. Ja sa druge strane znam za mnogo manje igrača koji koriste više monitora za igranje (ako si mislio na eyefinity), znam sigurno za jednog lika na Benčmark forumu koji redovno tako igra PC igre i to je sve. :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Ciljna grupa im definitivno nisu Srbi, toliko znam.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je ovo bezveze... nemam neki komentar. :|

    OdgovoriIzbriši
  9. @L@zar
    Pa sa gejmpedom je sasvim logično da će neko da igra nešto poput Dark Souls ili DmC. Monitor sa tim nema veze. Walker je lepo naglasio "nisu ludi". PC igračima ne fali ništa da gejmped ubace u svoj USB koji je na prednjoj strani kućišta u 99% slučajeva. Ovo odgovara konzolnoj publici, ali verujem da bi i oni pre kupili poseban monitor za igranje nego da koriste običan TV.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ciljna grupa su im konzolaši koji pre nisu imali kontakta sa PC gejmingom. Za veliku većinu dugogodišnjih korisnika ovo je 100% beskorisno.
    Razumem zašto su ubacili ovu opciju ali bezveze je da su mogli da ulože vreme i resurse u ovo a ni posle toliko godina nisu uveli nešto tako osnovno poput opcije za ograničavanje brzine downloada.

    OdgovoriIzbriši
  11. Eeeeee,ali
    http://www.rockpapershotgun.com/2012/09/11/finally-an-in-built-way-to-choose-steam-install-locations/

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja sam striktno PC gamer ali sam se licno uvjerio nakon kupovine Xbox 360 gamepad-a da pojedine igre naprosto nisu sa misa i tastaturu. Jedan od novijih primjera je Batman Arkham City koji naprosto nije za tastaturu i misa te ga igram gamepad-om. Zasto onda nebi imao mogucnost ugodnog koristenja Steam-a na velikom ekranu ako mogu, jer pojedine igre zaista izgledaju fantasticno na velikim ekranima.

    OdgovoriIzbriši
  13. Tačno ali džaba to objašnjavaš ovde! Nije neko sada manje PC igrač samo zato što voli da lepo sedne u udobnu fotelju i igra sa gejmpedom na velikom televizoru. Nije ni bitno da li je to samo zbog udobnosti ili zato što je neka igra igriva samo sa gamepadom. Bitno je da je super što je valve izašao u susred takvim igračima pa sada mogu da ceo Steam interfejs lako koriste sa gamepadom. Niko ne poriče da planiraju i da na ovj način privuku igrače sa konzola ali ako mene pitate sve što može da poveća broj PC igrača je dobra stvar! :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!