17. stu 2012.

Magrunner, tehnologija protiv Ktulua

Nikad mi nije bila jasna opsednutnost Ktuluom (Cthulhu) i uopšte delom H.P. Lavkrafta (H.P. Lovecraft). Kapiram ja zašto je on to pisao i koja je poruka, ali uopšte igre i RPG-ovi sa tom mitologijom... svašta... E, ali ovi što vole mogu da se raduju jer izlazi igra Magrunner koja će spojiti sajberpank sa ktululogijom.

Posredi je nekakva 3D logička igra u Unreal Engine "trojci" u kojoj ste u ulozi učesnika u eksperimentima u kojima magnetnom rukavicom menjate polaritet objektima i onda se oni privlače ili dobijaju, a onda se otvara prolaz u Ktuluov svet. Bljak, zvuči kao Portal-ov klon..





Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 10:

  1. Kiberpank R'lyeh? That, I gotta see!

    OdgovoriIzbriši
  2. Cthulhupunk Portal varijanta? TAKE MY MONEY!

    Usput, posto sam jedan od goreopisanih ljubitelja, ali se nikad nisam udubljivao u poruke i razloge vec samo uzivao u delima, zasto je HPL pisao sta je pisao i koja je poruka?

    OdgovoriIzbriši
  3. Zato što je bio tzv. kosmicista, tj. verovao je da je svemir ogroman, nadljudski i da mi nikad ne možemo da ga pojmimo. U tom smislu bio je i ateista, protivnik nauke, rasista (mislio je da su Englezi najbolji od svih), fatalista (da ti nema spasa). Zato je pisao o tajnim znanjima, pretnji civilizaciji, likovima koji su zakucani sudbinom predaka, te nerazumljivim i nerazumnim kosmičkim silama u vidu Ktulu-bogova...

    OdgovoriIzbriši
  4. Video sam ovo ranije, delovalo mi je interesantno. Od tada nisam cuo nesto novo.
    http://youtu.be/7yGm2wP2yO8?t=1m46s

    OdgovoriIzbriši
  5. Igra izgleda samo kao jefitini klon Portal serijala!:D
    Što se tiče Lavkrafta i njegove filozofije poznato je d se dosta toga provlači kroz ceo Mass Effect serijal iako nema direktne veze sa njegovim univerzumom...

    OdgovoriIzbriši
  6. Hm, da je bio rasista sam znao (prilicno je ocigledno iz njegovih prica), kao i za osnovnu tezu o neshvatljivosti kosmosa. Ali nisam znao da je bio i ovo ostalo, to objasnjava neke stvari. Zahvaljujem!

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam odavno čitao njegove priče ali kada sam čitao nikada nisam bio pod utiskom da je Lavkraft bio protivnik nauke. Mnogi njegovi junaci su (mislim čak većina iz onoga što sam čitao) visoko obrazovani u "moderni" ljudi za vreme u kome je živeo, profesori, naučnici. Pre sam bio pod utiskom da se gnušao starih sujeverja, običaja, religije. Za rasizam, njegovi likovi većinom jesu kao bili kao ta idealizovana vizija engleskog gospodina ali kao da je se više divio germanima, skandinavcima. U Zovu Ktulua onaj šveđanin ili norvežanin ili šta je bio sam u brodiću zaustavi Ktulua, sećam se neke priče o oštećenoj nemačkoj podmornici koju kao da je pisao neki današnji neonacista, kapetan te podmornice je do kraja bio nepobedivi i nesalomljivi nadčovek. Ne sećam se ni jedne priče u kojoj su englezi predstavljeni na taj način. Opet, nisam ga čitao godinama.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pisac može na razne načine da ispoljava svoje lične stavove. Ako je dobar (a Lavkraft jeste bio majstor) onda neće trpati svašta što misli kao meso u sarmu, već će dodati i malo pirinča i začina i ostalog što ide... (da se hobitski izrazim). Recimo za Čestertona nikad ne biste pogodili da je bio nacista, sudeći po onome što je pisao... Lavkraft je smatrao da je nauka opasna zato što otključava zabranjena znanja, što mu je bila opsesija. Da se gnušao religije, to je bilo prirodno, s ozbirom na to da je bio vatreni ateista... kad pogledate... ateista antinaučnik koji piše o natrprirodnom...čudak zar ne

    OdgovoriIzbriši
  9. Rasisam se ogledao dosta i u tome sto su mu skoro svi likovi crnci bili glupi, sakati, zli, ili osteceni na neki nacin. Nije pomagalo ni to sto ih je nazivao crncugama. :-)

    Za gnusanje prema religiji (i vatreni ateizam) ne bih pogodio. Znam samo jednu pricu (Zli svestenik, cini mi se) gde je direktno radio sa religijom.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!