7. pro 2012.

The Good Life, recenzija

Volim bizarne igre. Šta ću. Ako postoje hipsteri kompjuterskih igara, taj sam. Na primer, obožavam Farming Simulator, opskurne strategije za Gameboy Advanced, a igrao sam Harvest Moon pre nego što je FarmVille bio u modi. Tek, za kaznu što sam takav, zapala me dužnost da opišem igru The Good Life: The Tropical Paradise Simulator.

Igru su mi preporučili kao: "Ništa ne radiš, uživaš u jahtama, luksuznim vilama, lova do krova, žene, piće..." Ispostavlja se da nije sve baš tako rajski, ali nije ni bez izvesnih draži. Ima da se igra i radi da bi se zaradilo. Pića nema. Žena ima onako, tek u prolazu.


Što je šteta, jer igra je čista simulacija života primoraca. Ono... imaš brodicu, vozikaš turiste. Izađeš na dobar glas, onda zakupiš plažu, pa dokupiš bar, pa tako sve dok ne obrnete igru - što znači, pokupujete sve najskuplje brodove i hotele. I onda da vas čovek pita, što ste sve to radili, kad i bez čitave te zavrzlame možete da se vozikate po predivnim predelima izmišljenog tropskog arhipelaga JoJo. Mislim, kad već nema onog dela gde muvate pregorele Nemice i Holanđanke...


Počeo sam, dakle, igru sa višestrukim razočarenjem i predrasudom. Nema ovoga, nema onoga, grafika - užas. Mislim, lepi su predeli i voda je okej, zanimljv je pogled ispod vode. Ali osim besprekorno izvajanih modela čamaca, jedrilica i brodova, sve nekako deluje zrnasto, pa ćoškasto, kao da je broj poligona manji nego što bi trebalo da ima jedna igra koja se bavi luksuzom. No, te produkcijske propuste bih nekako i smestio u ograničenja da nije ružnoće 3D modela ljudi. Osim glavnih junaka koji su dobili veći broj poligona, mušterije deluju kao klesani u mermeru, kruti, upadljivo lošije oblikovani sa onim lošim mapama na licu u stilu  starinskih 3D igara. Ni "fantastic" podešavanje nije doprinelo lepšem izgledu igre, samo je nestao anti-aliasing koji je i bolje da isključite, jer s njim igra izgleda kao da gledate kroz vodu, a bez maske. Iz nekog razloga igra nudi četiri filtera koji donekle menjaju boje, a nazivaju se "normal view" (da, molim, hvala), "tropic heat" (više liči na oblačni dan), "cinematic mod" (izgleda kao da je sve isprano), te "old style" (bio bi dobar da nije previše taman).


Muzike nema osim na početku u meniju. Ostaju vam samo zvuci talasa, prduckanje motora ili huk vetra u jedrima. Ne kažem da ne prija...

S obzirom na to da je proizvođač, Immersion FX već radio simulaciju jedrenja Days of Sail, model plovidbe je veoma dobar. To tvrdim iz ličnog iskustva. Naime, fizika mora tj. ponašanje vodene mase je dobro. Talase endžin ne može da simulira, ali valjanje mora i nedaće prilikom oluje veoma približno prikazuje. Osim toga teški sampan kojim počinjete igru ima pravu inerciju dereglije i ponašanje tipično za vanbrodske motore, dok je pristanak u luku pod jedrima zaista izazov kao što i bi trebalo da bude.


Plovila su podeljena na klase: powerboats (gliseri), cruising sailboats (krstaši), weekender yacht (motorna jahta), luxury sailboat (jedrenjak), cruising yachts (motorni brod). Osim što se motornim plovilima upravlja lakše (jedrilice zavise od zategnutosti jedara, te ugla pod kojim se nalazite u odnosu na smer iz koga duva vetar), svaka klasa vozila ima fiksnu maksimalnu brzinu, udobnost, okretnost i - cenu. Putnicima koje vozite od jedne do druge luke važno je da stignu na vreme, ali sa luksuznim brodom možete da naplatite dodatno za udobnost vožnje. 


Da ne bi sve bilo puko taksiranje putnika, povremeno dobijate misije koje morate da obavite u toku vožnje. Neke su jednostavne tipa, izbegni tornado, dok su neke malo zamršenije kao što su foto-safari i susret s piratima. Putnike mnogo ne zanima to što odjenom ničim-izazvano imate zadatak koji ako ne obavite - ćorak. Povremeno putnici će imati nastrane zahteve. Eh, ne mislim na pružanje TIH usluga, već žele da ih vodite u lov na blago. Štaviše, očekuju da VI zaronite umesto njih.


I tako dok ste vi nasukani na plaži i pitate se zašto se čuju zlokobni zvuci koji razdiru korito i mrve kobilicu, konkurencija kupi sve putnike koje niste hteli, zgrće lovu, kupuje imanja. Važnije od novca i luksuza jeste prestiž koji će odrediti da li ste mali od kužine ili pravi pravcati skiper.


Dakle, za one koji vole plovidbu, još ako je iole realistična, ovo može biti dobra zabava. Za hipstere računarskih igara takođe je pun pogodak, skroz je loša koliko treba, ali u pojedinim elementima čak sjajna. Tako da uvek možete da pijuckajući koktel na zabavi izjavite: "Ali što je jedrenje odradženo u The Good Life-u, brate, ne shvataš" - i da svi klimaju glavom i gledaju vas ispod oka misleći da ste guru za igrice čim poznajete tako opskurne naslove poput ovog. Toplo je preporučujem svima koji žele da smire živce igrajući se.

Zahvaljujemo se izdavaču, firmi Iceberg Interactive koji je obezbedio kopiju igre 



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 9:

  1. Nisam hipster al ovo mi deluje zanimljivo...

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni su ove simulacije odlicne, koliko god pljuvali grafiku. Inace cekam da padne cena Farming Simulator-a ili da ga dobijem na SG. :P
    Inace jos uvek imam sony kec i svoju kopiju retardiranog Harvest Moon-a lol


    OdgovoriIzbriši
  3. Može biti dobar izbor za ubijanje vremena kad nema ničeg boljeg ali mene eto uopšte ne privlači.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao i simulatori vozova, kamiona,aviona itd, i ovaj simulator primorskog života je očigledno napravljen za usku nišu koju to zanima, niko ne očekuje da igrači TF2 batale svoju zanimaciju i navale na Good Life...

    OdgovoriIzbriši
  5. ^^Upravo to. Greška je i što takvi likovi kasnije daju niske ocene za ovakve igre. U velikom broju slučajeva je to površno igranje i upoznavanje sa svetom...

    OdgovoriIzbriši
  6. Da, kao igra nije baš za svakoga, ali ko voli jedrenje (meni je taj deo najbolji a i najbliži) može biti zabavno jer je realistično urađeno a ne smara... mislim s obzirom na to da simulacija jedrenja može biti vrlo zamršen, sa balansiranjem, upravljanjem posadom itd...

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim simulacije, ali mislim da na ovo neću gubiti vrijeme..

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!