19. sij 2013.

Agricultural Simulator 2011: Extended Edition, recenzija

Uvod u recenziju o simulatoru agrara želeo bih da počnem citatom legendarnog Žike Vukovića iz sela Ranilovića u okolini Aranđelovca: "Šta je, gospodine novinaru, šta je najveće oružje na svetu? Odgovori mi! Ja ću da dam odgovor, ako ti ne znaš. Oružje najveće na svetu u svakoj državi - lebac! Znači, gladan vojnik ne ratuje, nego sit. Gladan se predaje i baca oružje. A sit daje otpora i - ratuje."

Toliko o nesrazmeri ratnih igara u poređenju sa veoma važnim sektorom privrede - poljoprivredom. Pucačina koliko volite, ginu avanturisti, ginu i monstrumi, gazilijarde izginuše u raznim strateškim igrama, a nigde onog od čega se živi (pa i ratuje) to jest' - leba!

Idemo na posao
Agricultural Simulator 2011: Extended Edition samo je jedna u nizu sjajnih simulacijskih igara iz slovenačkog studija Actalogic. Svake godine izdaju novu, poboljšanu verziju. Trenutno aktuelna igra iz grane Agricultural Simulator nosi oznaku 2013, ali pošto nju nemamo, a ovu imamo, to i opisujemo. Actalogic osim simulacije farme ima u ponudi i sjajnu simulaciju šumarstva (Woodcutter 2012), simulaciju planinskog turizma (Ski World 2012), simulaciju površinskog kopa (Mining & Tunneling), simulaciju snežnog pluga (Snowcat Simulator), simulator aerodroma (Airport Simulator) i mnoge druge.

Lep i žut, moj novi kombajn
Osnovica njihovih igara jeste Insomniaengine. Endžin je nastao kao ishod višedecenijskog razvoja, programiranja i istraživanja. Osim što je tehnički stabilna, ova platforma uskoro će biti portovana za Xbox i Playstation, a u ponudi je kao paket InsomniaSuite, sa svom pratećom dokumentacijom i podrškom (za slučaj da neko od vas hoće da pravi svoju simulaciju a neće da se aka sa izradom endžina).

Selo moje lepše od Pariza
Evo šta dalje kaže Žika Vuković: "I tri su stvari bitne za svaku državu. Šta su tri faktora glavna? Lebac - meso - mleko. Ima li fabrika, evo odgovorite mi. Ako ne znate, ja odgovaram. Ima li, jeste li čuli negde da ima fabrika leba, mesa i mleka? Ima li? Je l' ja odgovaram ili vi? Znači - seljak. Znači - nema industrija. Imaš i gvožđa i svega, ali znači mi smo ta najveća industrija na svetu. Mislim, u državi svakoj. Znači, mi proizvodimo lebac, meso i mleko. Tri glavni' faktora. Ne jede se ni gvožđe ni opeka ni cigla. Ni kisela voda. Popijte vi litar kisele vode gladan, da vas ja pitam samo. I šta da bude sa vama? Samo ćete da se preturite. A popijte litar mleka. Znači, ja kao seljak, radim danas sa litar mleka. Na njivi, na primer, ove... robijaške poslove."

Radi se i danju i noću
Tako i u ovoj igri. Nalazite se na farmi. Svega ima. Velika kuća, silos, hangar, torovi i zabrani, dve njive i pozamašna suma od 700.000 EUR. To je dovoljno da pokrenete proizvodnju. Igra se odvija iz dva organski spojena dela. Jedan deo je meni koji dobijate pritiskom na "ESC", a drugi je neposredno obavljanje poslova. Dakle, kroz meni upravljate imanjem. Kupujete i prodajete, unapređujete gazdinstvo. Sve osim toga je pogled iz prvog lica i obavljanje mašinskih poslova kao što su priprema zemljišta, oranje, đubrenje, setva, kultivacija, žetva. Zatim transport robe do otkupne stanice. Ciklus je sličan za stočarstvo, u smislu nabavke stoke, obezbeđenja hrane, te redovnog održavanja. U to spada čišćenje štala, uklanjanje đubreta, ishrana, te razmnožavanje u smislu povećanja stočnog fonda. Stočarstvo nije grafički prikazano, već se obavlja kroz menije i zahvaćeno je ubrzanjem vremena. Poljodelstvo nije. 

Gle kanta ista k'o u Zemunu
To je i najveći izazov ove igre. Nije teško kupiti leglo zečeva ili srndaća. Hraniti ih ili kupiti hranilice i mašine koje će sve to da obavljaju umesto vas. Čekati da se stočni fond umnoži, pa onda dočekati pravu priliku na tržištu (o čemu vas igra obaveštava strelicom koja pokazuje kretanje cena) i prodati stoku uz profit. Naprosto ubrzajte vreme po jedan dan i ubrzo ćete uživati u plodovima rada. 

Traktori se puše (nešto će da ruše!)
Sa poljoprivredom je malo drugačije. Naime, njiva mora da se najpre pripremi, a svi poslovi koji moraju da se obave do žetve zahtevaju protok realnog vremena. Svejedno je da li unajmite radnika (kome možete da budžite veštine u čak tri kategorije) ili sami vozite traktor sa tanjiračom. Procenat obrađenog zemljišta raste jedino ako traktor prođe svaki pedalj zemlje. Ubrzavanje vremena ne utiče na to da se posao brže obavi. Zvuči blentavo, ali istovremeno predstavlja glavni pogon igre. Zasucite, dakle, rukave i pripremite se za "robijaške poslove" kao što reče Žika Vuković.
Svaka igra mora da ima ŠKK (WTF) trenutak
Upravljanje nije naročito teško ali zahteva izvesnu veštinu kako biste ravnomerno pokrili celo zemljište. Pre svega, neophodno je održavati pravilnu brzinu traktora inače će priključna sprava da otpadne, ošteti se ili polomi. Osim toga održavanje prave brazde nije sasvim jednostavno jer traktor na njivi nije isto što i automobil na autoputu, pa je važno da sa datom količinom goriva što bolje pokrijete prostor. Ukoliko nemate svoje spremište za gorivo, morate da ga natočite na obližnoj stanici. Tu blizu je i seoce čija je glavna uloga da stoji pored fabrike. Oni otkupljuju žito. Cene su katkad mnogo bolje nego na pijaci, ali količina otkupa jeste ograničena. Drugo otkupno mesto je miln koji će otkupiti ograničene količine kukuruza, ali opet, po cenama koje su obično bolje nego na tržištu. 

Moja kravica
Agricultural Simulator ima sjajnu grafiku, dobar endžin, simpatičnu prateću melodiju. Svet je uverljivo postavljen, a rad na polju uzbudljiv ili dosadan, zavisi šta očekujete. Ukoliko vas raduju male stvari kao što su baloni neobičnog oblika koji lenjo prelaze nebom dok kombajn prede svoj mašinski bluz, ovo jeste igra za vas. Ukoliko očekujete da se iznenada pojave vanzemaljci ili bar kokoške, zaobiđite. Osim toga tu je i pitanje cene koja nije velika (14.99 EUR), ali svakako jeste neracionalna za sve osim najveće zaluđenike. U smislu zabave igra nudi multiplejer, jer sve je zabavnije u društvu, pa i oranje. Za kraj citat našeg poznatog agro-metal benda Seljačka Buna: "Ispred nas odma' pada sve živo / borimo se za žene, selo, pivo / divlji traktori / sve pred sobom gaze / (u jeb'o te bog!)"


Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 5:

  1. Odlican opis! Juuu nisi stavio kontrateg napred na makinu, oces se preturis? :P

    OdgovoriIzbriši
  2. Ove simulacije su popularne iako ih neki gameri ismevaju!:D Farming Simulator 2013 je čini mi se bar mesec dana ostao u deset najprodavanijih igara na Steamu a Euro Truck Simulator 2 je evo već nedelju dana od izlaska najprodavanija igra na Steamu.

    OdgovoriIzbriši
  3. "Svaka igra mora da ima ŠKK (WTF) trenutak"
    hahaha odlično.. :D

    @L@zar
    Simulacije jesu popularne, ali ne i kod nas, barem ne ove agrarne, šumarske, smetljarske i sl.
    Njih igraš iz čiste zajebancije ili ti baš smeta što nemaš najveći traktor u selu, pa se zadovoljavaš onim virtuelnim. :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Zuti kombajn se ukaljao od silnoga rada na polju :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo i mene u makini! :P http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=118864139

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!