10. ožu 2013.

Književnost i igre III, kolumna


Knjige su zabava prespora za ritmove koje nude računarske igre. Slova, reči, rečenice ulaze u glavu daleko tromije od animacija, eksplozija, svetlosnih efekata. Knjiga, međutim, ostaje nešto što svakom poduhvatu daje težinu. Filmovi imaju prateća izdanja u obliku romana, a sve češće i igre. Tako se i mere, svaka iole ozbiljnija franšiza ima svoju knjigu. Ko voli da čita, neka pođe za mnom u svet knjiga pisanih po računarskim igrama.

Danas vam predstavljam brojne knjige iz serijala Magic: The Gathering. Premda je izvorno posredi kartična igra, M:tG je franšiza koja se dobrano izlila u svim pravcima, kako u obliku stripa i knjiga, tako i u vidu računarskih igara. Na kompjutere je stigla gotovo istovremeno u dve verzije 1997. godine. Acclaim je napravio Magic: The Gathering: Battlemage koju su kritika i igrači odbacili, dok je MicroProse napravio kultnu igru Magic: The Gathering (sa dva proširenja Duels of the Planeswalkers i Spells of the Ancients). Godine 2009. napravljeni su portovi za PS3 i Xbox, a dve nedelje po objavljivanju Duels of Planeswalkers bila je najpopularnija igra za Xbox Live. Uporedo sa ovim igrama, Wizards of the Coast pravio je svoju platformu za igranje kartica putem mreže. Klijent ove verzije nalazi se na Steam-u i veoma je popularan, s obzirom na to da se putem njega mogu odigravati zvanični turniri koji se boduju za svetsku top listu (DCI).

Nadam se da to daje dovoljno "gejmerskog" kredibiliteta celoj franšizi te mogu da pređem na predstavljanje jednog delića biblioteke Magic: The Gathering. Da, posredi je prava pravcata biblioteka jer posredi je zbirka od osamdesetak knjiga. Izdavač Harper Prism objavio je deset romana i dve zbirke priča, dok ostatak čine romani i zbirke priča u izdanju firme Wizards of the Coast. Ova potonja biblioteka zgodno je podeljena u cikluse koji prate izdanja osnovne, kartične, igre. Dakle, ciklusi su Artifacts, Ice Age, Masquerade, Invasion, Legends, Odyssey, Onslaught, Legends 2, Kamigawa, Ravnica, Time Spiral, Shadowmoor, Alara, Planeswalker, Zendikar i Mirrodin.

Nećete mi zameriti, pročitao sam "samo" prvi ciklus, Artifacts koji se sastoji iz četiri toma. Najpre ide Brothers' War, Džefa Graba, zatim Planeswalker iz pera Lin Ebi, te roman The Time Streams Roberta Kinga i naposletku The Bloodlines autora Lorena L. Koulmana.

Džef Grab je veteran industrije igara. Takođe autor koji je zanatstvo doveo do umetničkog nivoa. Ako ste voleli Curse of the Azure Bonds, znajte da je igra napravljena po njegovom romanu Azure Bonds koji je sročio zajedno za ženom, Kejt Novak, koja se takođe bavi pisanjem i izradom igara. Premda za sebe skromno kaže da je pisac unutar industrije igara, Džef je genije iza Spelljammer-a i brojnih drugih RPG knjiga, pisac koji je u stanju da udahne život likovima (Alijas i Dragonbejt su njegovo čedo), postavi čvrstu priču i izgradi je do epskih razmera. Stoga nije čudno što su ga zvali da piše priču za Guild Wars Nightfall, kao i za proširenje Guild Wars: Eye of the North.


Roman The Brothers' War predstavlja kamen temeljac pozadinske priče franšize M:tG. Tu se opisuje gotovo sam početak istorije Dominarije, sveta u kome je smeštena glavnina radnje celog serijala. Priča počinje veoma hrabro, gotovo drsko. U noći pred smak sveta, na bojištu se sastaju Ašnod i Taunos, poručnici dvojice braće, Mišre i Urze, čiji je sukob obeležio gotovo celu istoriju Dominarije. Premda na suprotnim stranama, Ašnod i Taunos nisu protivnici, već gotovo ljubavnici. Pokušavaju da se prisete događaja koji će dovesti do kataklizme i odgonetnu da li je postojao način da se braća pomire pre nego što će izazvati kraj sveta. Sledi pripovest koja objašnjava nastanak artefakata i uopšte umetnosti stvaranja čudesnih predmeta koje ćete viđati na karticma igre Magic: The Gathering, a rasvetljava se i nastanak svesti o magijskoj energiji - višebojnoj mani - na kojoj je serijal igara zasnovan. Da vam ne bih otkrivao samu radnju, reći ću samo da je knjiga veoma dobro postavljena. Likovi se razvijaju i grade na uverljiv način vodeći nas kroz šumu isprepletanih motiva. Događaji koji slede proističu jedan iz drugog, vodeći i samog čitaoca da se upita gde je taj trenutak u kome je pomirenje bilo moguće? Da li ga je uopšte i bilo? Osim što je zanimljivo osmišljena pustolovina, ova knjiga je i odlično napisana. Ritam priče, neumoljivi pogon romana koji čini da gotovo progutamo preko četiri stotine stranica, kvalitetne rečenice koje vredi zabeležiti sa strane, živopisne slike koje nam autor prikazuje. Džef pripoveda toliko vešto i snažno da sam ostatak ciklusa Artifacts progutao očekujući da ponovo osetim taj dah. Premda druge knjige nisu na umetničkom nivou Džefovog ostvarenja, nešto od njegove čarolije prelio se i na njih, pa sam uveren da ćete i vi uživati u celom serijalu, a upravo na osnovu snažnog temelja koji drugim autorima nudi Džef Grab. Hoću da kažem, ako budete našli knjigu koju je pisao Džef Grab, nemojte žaliti vremena i novca da je pročitate.


Roman Planeswalker autorke Lin Ebi naslanja se na temelj koji je udario The Brothers' War. E, sad. Lin je prevashodno programerka, ali autorka koja je pisala za TSR (za The Forgotten Realms i Dark Sun). Ima i svoje romane, a počesto junaci su joj ružnjikavi antiheroji koji moraju da se snađu u brutalnim okolnostima koje melju. Planeswalker prati sudbinu Urze, pobednika bratoubilačkog rata koji je razorio Dominariju. No, isti siloviti događaj na samom kraju sukoba spasio je Dominariju od potpunog uništenja, ali je i Urzu izbacio iz redova smrtnika pokrenuvši u njemu iskru "hodača kroz dimenzije". Obrvan patnjom i krivicom za bratovljevu smrt, Urza otkriva da iza kataklizmičnih događaja stoje demoni iz paklene dimenzije po imenu Pireksija. Željan osvete pokušava da nađe način da uništi celu njihovu dimenziju i doskoči paklenim mašinama koje vladaju tim kraljestvom satkanom od crne mane, esencije zla. Na jednom od pohoda spasava pireksijskog odmetnika, biće po imenu Ksanča. Premda nije živo biće i nema pol, već je odgojeno u veštačkom okruženju Pireksije, Ksanča se predstavlja i izgleda kao (ružna) devojka. Sledi priča koja je istovremeno istorija Urzinog ludila i pokušaja da doskoči demonskim robotima koji večito unapređuju načine da inficiraju sve dimenzije i podrede iz crnilu, kao i lična priča o Ksanči koja uporedo sa vetrovima sudbine koji je šibaju pokušava da spase prijatelja i dođe do sopstvene (nepostojeće) duše. Možda nije tako vešto napisana kao The Brothers' War, ova knjiga ima dubinu i mračnu topliku koju je jedino mogla dati jedna autorka. Da li je posredi slučajnost ili lukavština izdavača (sumnjam), tek druga knjiga je pun pogodak utoliko što spaja tragične događaje iz istorije Dominarije i Lin Ebi kojoj savršeno leži upravo takva pripovest puna crnine, ali i strasti.


Autor treće knjige serijala, The Time Streams, jeste Dž. Robert King, još jedan iz stare garde dizajnera stonih RPG-igara  kompanije TSR. Nisam čitao ranija njegova dela, ali čini mi se da nije dorastao ni Lin ni Džefu. Njegovu knjigu čitaoci su ocenili kao najslabiju u serijalu, sa čime se ne bih složio. Ono što jeste upadljivo to je zanimljiva galerija likova. Saga se nastavlja. Urza je čvrsto rešen da nađe trajno rešenje za pireksijske invazije te osniva čarobnjačko-alhemičarsku školu na izolovanom ostrvu Tolarija. Okuplja najbistrije umove čarobnjaštva i alhemije i pokušava da iznađe način da se vrati kroz vreme - po mogućnosti u ključni trenutak kada je pomirenje sa Mišrom bilo moguće - te spasi brata od preobraćanja u pireksijskog demona-robota. U tom smislu stvara srebrnog golema Karna kome usađuje Ksančino srce. Naravno, Pireksija šalje špijuna i Urza ponovo izaziva kataklizmu ovog puta cepajući vreme pretvorivši Tolariju u lavirint usporenih i ubrzanih vremenskih zona. Nastaje trka između dve raznorodne vremenske dimenzije, jedna spora u kojoj obitavaju Urzini učenici i jedna veoma brza u kojoj se kote zaostali pireksijski agenti. Kingova veština pripovedanja ishoduje kudikamo naivnijom pričom kojoj bi se mogle naći rupe i zamerke, ali opet zahvaljujući snažnom temelju saga ostaje srazmerno sveža i zanimljiva.


Četvrta knjiga, Boodlines, autora Lorena L. Koulmana u poređenju sa prethodnicima ispada najlošija. Premda je Koulman zanatlija koji ima iskustva pisanja za razne franšize, priča ovog romana prilično je iscepkana, a likovi promiču prebrzo da bi dobili neku dublju dimenziju. S obzirom da je iz prethodnih knjiga nasledio izgrađene likove, Koulman ih održava u životu, ali svojim junacima ne uspeva da udahne dubinu uverljivosti. Priča prati monstruozni projekat Urze kojim namerava da ostavi moćno zaveštanje u vidu artefakta koji putuje kroz vreme i dimenzije, a sadrži i ljudsku komponentu. Naime, Urza pravi plan da iza sebe ostavi herojske dinastije koje će rađati izuzetne pojedince sposobne da se kroz sledećih tri hiljade godina odupru najezdi pireksijskih demona. Ishod je iscepkano pripovedanje o neprestanom ratu protiv zavojevača iz dimenzije zla i nategnuto pitanje moralnosti jednog takvog menegelovskog projekta. Ipak, bio bih nepravedan da ne primetim da Bloodlines donekle uspeva da pruži kakvo-takvo zaokruženje sage o Urzi i ponudi dobru podlogu za nastavak mnogoknjižja o Dominariji i drugim dimenzijama. Treba, pak, napomenuti da će se u nastavku izdavač vratiti Džefu Grabu koji će osvežiti serijal.

Sve u svemu, pristup koji Wizards of the Coast ima objavljivanju tako velikog i opsežnog serijala daleko je ozbiljniji i temeljniji od navrat-nanos izdatih knjiga tipičnih franšiza računarskih igara. Ni to nije neobično, s obzirom na to da je WotC zaista izdavački gigant sa višedecenijskim iskustvom u objavljivanju pisane reči i saradnje sa autorima. Knjige vam toplo preporučujem, posebno prve dve. Očekujem da će vam biti zabavne čak i ako niste upoznati sa kartičnom igrom ili njenim računarskim inkarnacijama. Gotovo dve hiljade stranica  uzbudljive fantastike, ipak nisu za potcenivanje.

Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!