12. svi 2013.

99 Spirits, prvi utisak

Japanske narodne umotvorine veoma su zabavne i uglavnom nam poznate jer u više ili manje iskrivljenom obliku u odnosu na etnološki predložak pojavljuju se u raznim japanskim igrama. Nezavisni tim TORaIKi napravio je avanturicu-zagonetalicu sa elementima RPG-a, a koja na zanimljiv način koristi izvorni mit o predmetima koji dobijaju dušu, takozvanim cukumogamijima. Fruitbat Factory, neka vrsta nezavisnog izdavača odlučili su da njihovu igru prevedu na engleski, za šta su na sajtu indiegogo.com dobili više nego dovoljno sredstava.

Za TORaIKI, dakle, verovatno nikad ne bismo čuli da nije napora firme Fruitbat Factory koji se kao nezavisni tim bave prevođenjem i prilagođavanjem japanskih igara. Prijavili su se i za Steam-ov program Greenlight, pa možete da ih podržite - ovde.


Cukumogami je prilično zanimljivo narodno verovanje koje kaže da svi predmeti koji napune sto godina zaslužuju da dobiju dušu. Priču o sticanju duše širili su monasi šingon budizma, poznatijeg kao japanski ezoterični budizam, negde oko desetog veka. Već u dvanaestom veku, međutim, narod je usvojio verovanje do te mere da su se pojavile nove pojedinosti o predmetima koji oživljavaju. Zapisano je da određeni predmeti koji su veoma stari dobijaju dušu, te da su u stanju da se pokreću i udružuju da bi povremeno zadirkivali one  koji ne poštuju stare i polomljene stvari, kao i predmete koje ne upotrebljavaju. Stoga je čak izmišljena i svečanost u okviru šintoističke tradicije, a koja umiruje gnev odbačenih, polomljenih ili zapostavljenih kućnih predmeta.


Kakve to sad veze ima sa ovom igrom? Posredi je priča o devojci po imenu Hanabuza čiji su roditelji bili odabrani da zaštite svet od poludelih cukumogamija. Zlikovci su se umešali i osujetili napore njenih roditelja, ali su oni uz pomoć božanskog sluge u vidu lisice koja se pretvara u sveštenicu uspeli da do ćerke prenesu čarobni mač koji ima razne moći korisne protiv cukumogamija.


Zbog kretanja po mapi, borbi, sakupljanja predmeta i dijaloga koji su tipični za žanr J-RPG (sa sve lascivnim komentarima i prilično erotiziranim ilustracijama), 99 Spirits dobija označje da jeste RPG. U suštini igre, ipak, leže dve starinske igre. Jedna je "packe" ili "crvene rukavice", a druga je "pogađanje reči" ili "vešala"- razume se, u nešto prilagođenom obliku.


Cukumogamiji se, naime, prikazuju u vidu oblaka. Tek kada Hanabuza otkrije pravu prirodu cukumogamija, može da ga dokrajči. Na raspolaganju su joj napad i odbrana, s tim što mora da čeka na potez demona i kada krenu u napad hitro podigne odbranu i protivnapad. Treba čekati strpljivo pravi trenutak i motriti na znake koji ukazuju da napad sledi. Dakle, kao u igri "packe", možete da vrebate protivnika, da povlačite ruke, ali u suštini prava akcija je tek kad krene kontranapad.


Kad dovoljno puta umlati demona, Hanabuza može da dobije nagoveštaj o kojoj vrsti cukumogamija se radi. Malim slovima ispisuje se vrsta zagonetnog predmeta, a velikim slova koja reč sadrži. Tako na primer "odevni predmet" i "PA" može da znači da je cukumogami u obliku pantalona.


Igra je puna stereotipnih likova i situacija, a koncept igre obogaćuje se kasnije dodatnim sposobnostima koje možete da ukradete od snažnijih cukumogamija. Ko izdrži, jer premda jeste svež, sistem borbe nije naročito zanimljiv. Pre se graniči sa skakanjem po živcima, dok ne provalite u čemu je trik. Onda postaje prelako. Pa opet, priča jeste zabavna i možda će neko želeti da do kraja otkrije sve šta će se dogoditi. Produkcijski igra nudi kvalitet uz koji možete poželeti da ostanete u smislu da su crteži lepi, a muzika prigodna. Probajte demo verziju koju možete uzeti odavde. Možda ćete posle njega želeti da izdvojite 9.99$ koliko igra košta, ali čisto sumnjam, posredi je opskurni hipsterski RPG samo za najzagriženije.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!