1. lip 2013.

Rising Storm, recenzija

Pre pet dana preneli smo vam utiske zatvorene bete igre Rising Storm. Prekjuče smo dobili ključ za novinarsku verziju konačne igre. Posle malo čudnjikave instalacije i nejasnoća oko toga šta je to što smo zapravo dobili (novinarska kopija, ono što će igrači kupiti, nešto između bete i objavljene igre), nastavio sam da se igram i nisam hteo da vam napišem ovaj prikaz dok nisam pobedio Amerikance igrajući kao pripadnik Carske vojske japana. E, pošto sam i to obavio, hajde da vidimo šta su to napravili momci i devojke iz radionice Tripwire Interactive.

Dakle, prvo smo igrali beta-verziju koja dolazi uz Steam-ključ pod naslovom Rising Storm Beta. Čitajući vesti sa zvaničnog sajta, shvatili smo da je Rising Storm samostalna igra. Totalna konverzija, modifikacija, jeste, ali nigde nije pisalo da je neophodno posedovati izvornu igru Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad.

Nije bilo lako, ali uspeli smo!
Premda je izišla 30. maja dobili smo je u okviru izvorne RO2, što je pogodnost koju uživaju svi koji već poseduju tu igru. Osim ako negde u bližoj budućnosti ne objave samostalnu verziju, prilično sam zbunjen i razočaran. Tutorijal se odvija u igri RO2 i ne pokriva oružje i opremu, te specifičnosti igre Rising Storm. Na primer, iz tutorijala nećete skapirati šta je banzai i kako se aktivira, kako se postavljaju zamke, kako se puca iz ručnog minobacača, kako se koristi bacač plamena, niti ćete steći osećaj za osnovno naoružanje. Postoji i nekakav japanski samoubilački napad bombom, ali ako ne nabasate slučajno na tekstić koji ga objašnjava i to u trenutku kada imate vremena i pažnje da ga pročitate, nećete znati o čemu se radi. Pretraživač servera daje pregled partija i ne razvrstava ih po osnovnoj igri i ekspanziji, pa se može dogoditi da upadnete u Staljingrad umesto na ostrvo u Pacifiku. Da ne pominjem da nema gotovo nijedna partija u ponudi osim akcionih, pešadijskih po pravilima borbe za osvajanje terena. Nisam video nijednu partiju sa vozilima i nijednu sa vremenskim ograničenjem, nijednu sa istorijskim podešavanjima. Nadam se da će se baza igrača brzo popunjavati, žarko to želim!

Ups ubio sam jednog od svojih...
Istina, u odnosu na beta-verziju ispeglani su neki bagovi. PunkBuster više ne pravi probleme, ali zaklon i dalje opako baguje, plus teksture probijaju i uopšte, igra ostavlja baš utisak da je ispolirana kako treba.

Najslađe mi je kad ih koknem bombom
Japanci jesu slabi. Mislio sam da su uspeli da naprave asinhronu ravnotežu, ali nisam više uveren u to. Amerikanci imaju veliku prednost u naoružanu, plus bacač plamena. Evo u čemu je problem. Nemaju svi japanci sablje i ručne bacače. Sablja je dobra samo u retkim slučajevima bliske borbe, a bacač mora da se zasluži i u suštini radi kao dalekometna granata. Banzai efekat zvuči dobro na papiru, ali u praksi ga je teško izvesti. Svodi se sve na to da japanska družina mora da bude veoma dobro uigrana. Veoma. Dobro. Bitke su predugačke. Igraju se dve partije po dvadeset minuta i ako ne izdržite sve, nećete dobiti poene za napredovanje. Igra ne vodi posebno statistike za Japance i Amere, tako da ako želite besprekoran profil - igrajte na strani saveznika.

Vreva bitke, zagušen eksplozijama i zaplašen pucnjavom
Igrati kao Japanac ima jedino tu veliku prednost što igra prestaje da bude frustrirajuće teška. Deluje kao protivrečnost? Pa, ne baš. Vidite, Ameri su u takvoj prednosti da kad poginete kao Jenki, ostaje vam u ustima opor ukus da ste nubina najgora. Kad poginete kao Japanac, pih ionako nisi imao šanse protiv Tomspona, zar ne? Zadovoljstvo ukokati Amerikanca tandžarom zaista jeste adrenalinski udar koji bih svakom poželeo. Još ako ga pričvrljite bajonetom, iha! Problem je i u tome što su serveri novi, pa iskusni igrači ne igraju dovoljno. Nisu još svi ni otključali vrhunske nivoe. Stoga su serveri puni ludaka koji samo trče i jurcaju. Ipak, oni koji jesu malo iskusniji i malo duže igrali Rising Storm biraju Carsku vojsku, pa se pravi neka vrsta nezvanične ravnoteže po kojoj Japance jeste teže igrati, ali s druge strane veća je šansa da učestvujete u lepoj partiji u kojoj svi sarađuju.

Brže menjaj šaržer, tandžaro moja voljena
Sve u svemu, dok ne ispeglaju celu igru ne vredi 13.99 EUR koliko trenutno košta na Steam-u. Ipak, voljan sam da joj pružim priliku (lako je meni kad sam je dobio na poklon). Savetovao bih vam da pratite vesti o ispravljenim bagovima i čekate u zasedi strpljivo, da se ukaže prilika da ovu igru upucate na nekom dobrom popustu.

Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 6:

  1. Meni se na listi igara nalazi

    Rising Storm
    Rising Storm/Red Orchestra 2 Multiplayer
    Red Orchestra 2 - Single Player

    Moze neko da mi objasni? Inace pokrenuo sam ovaj Rising Storm. Red Orchestra 2 Multiplayer i izabrao na listi servera Rising Storm mapu i naravno igrao kao japanac (ipak sam zaljubljenik u njihovu kulturu). :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ispravka ovaj Rising Storm Beta, pise.
      Al mi jos uvek nije jasna lista.. o.O

      Izbriši
    2. Rising Storm je proširenje za Red Orchestra 2, čija oznaka u biblioteci je promenjena u "Rising Strom/Red Orchestra 2 Multiplayer". Zajednički im je EXE, meni, server browser... ali su različiti serveri, pravila i skinovi. Singleplayer RO2 je odvojen, kao kod COD i sličnih naslova.

      Ukoliko nemaš licencu za RS, moći ćeš da igraš samo najosnovniju klasu, probe radi... i naravno, RO2 koji si imao i ranije. Meni će ti ponuditi da je kupiš, kad pokreneš igru.

      RS beta imaš zato što si dobio od nas beta key kad smo delili. To će da ti stoji, kao i DOTA2 beta, CSS beta, RO2 beta itd...

      Izbriši
    3. Sad mi je sve jasnije, hvala na objasnjenju. :D

      Izbriši
  2. A ako pozelis,da igras red orkestra 2,izaberes u server filteru stavku war theatre pa tu selektuj RO2 i dobices njihove servere.

    Uzgred,odlican tekst.

    OdgovoriIzbriši
  3. Здраво свима ,желео бих да поздравим све играче који играју Црвени Оркестар :),и да вас позовем да дођете у групу на стиму "Red Orchestra: Heroes of Stalingrad Serbia" ја користим прилику да увек позовем играче у групу кад год их сретнем у игри па ево користим и ову прилику, дођите па можемо да направимо неку заједницу наших играча немојте да се устручавате.
    Иначе нисам знао за овај сајт не изгледа уопште лоше ,једина замерка ми је што користи латинично писмо за "српски језик" али то је друго питање и свиђа ми се што је обратио пажњу на игру Red Orchestra2:Heroes of Stalingrad а имамо и "Team Speak" сервер ,мој име на стиму је "zaneobre" видимо се у игри све најбоље

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!