15. pro 2013.

Kupovina Laptop računara - Decembar 2013, vodič

U jednom od mnogih brojeva stripa "Alan Ford", članovi grupe TNT, preobučeni u deda mrazove, pevali su: "Stiže Nova godina, a odlazi stara, evo deda mraza, dajte njemu para"! Tako i naša država, kako bi što više promovisala računarstvo i ubrzala digitalizaciju društva, preobučena u deda mraza, gleda da nam otme još koji dinar iz džepa podizanjem PDV-a na računare sa 8 na celih 20% (zbog čega bi u mnogim državama Evropske unije, kojoj toliko težimo, sve bilo blokirano neprestanim štrajkovima). Ni tu nije kraj, već se mogu čuti glasine o uvođenju "muzičkog dinara", još jednog sasvim proizvoljnog i verovatno protivustavnog harača, na računare, jer se gle čuda, na njima potencijalno može puštati muzika za javno emitovanje, za koju nisu pravovremeno plaćene dozvole. Pored toga što nas država sve unapred smatra lopovima, pred očima nam se odvija i "smena generacija", pa Intelovi procesori sa Haswell jezgrom polako čiste starije zalihe sa tržišta, što najviše pogađa ponudu laptop računara, gde sve više novca treba izdvojiti za procesore koji bi nekada jedva mogli da primirišu dnu ponude. Naravno, za svako ozbiljno igranje, blog Igrorama vam uvek i bez razmišljanja preporučuje nabavku stonog (desktop) računara. Prednosti su brojne, od lakše promene i nadogradnje delova, preko jednostavnijeg hlađenja, pa sve do povoljnijeg odnosa cena - kvalitet. Ipak, ponekada je neophodno uzeti prenosivi računar, a tu i tamo, čak i ako nije uzet prvenstveno za igranje, valja nešto i odigrati ako je predavanje dosadno a napolju pljušti kiša i bežanje na bilijar ne dolazi u obzir. Stoga, odlučismo da vam prikažemo aktuelnu ponudu, raspoređenu prema cenovnim kategorijama i nekoj osnovnoj nameni za koju bi ti računari bili više ili manje upotrebljivi.

D - 27 do 37 hiljada dinara
U ovoj kategoriji nalaze se mašine sa Intelovim procesorima prilagođenim za minimalnu potrošnju (ULV - Ultra Low Voltage), poput 1007U. Laptop računari o kojima je reč najčešće imaju 2 do 4 Gb RAM, nemaju optički uređaj, a najzastupljenija dijagonala ekrana jeste 15,6 inča (širina tih ekrana je 34,5 cm). Sasvim su dovoljni za surfovanje Internetom, gledanje 720p filmova, slušanje muzike, te manje zahtevne (kancelarijske i kreativne) poslove, ali na njima se nećete naigrati. Mogu da pokrenu najmanje zahtevne igre nezavisnih autora, možda i neke starije (DX8 ili DX9) naslove, koji ni u svoje vreme nisu bili preterano zahtevni.

Najjeftiniji: ACER Aspire E1-532-29552G32Dnii - NOT05688
(Celeron Dual Core 2955U, 2 GB RAM, 320GB HDD)

Preporuka: Lenovo IdeaPad G500 59390481
(Pentium Dual Core 2020M, 4 GB RAM, 500 GB HDD, DVD-RW)

C - 38 do 48 hiljada dinara
Za nešto više novca mogu da se nađu i računari na kojima će biti moguće igrati se na prihvatljiv način, iako ne treba očekivati vrhunske performanse. Naravno, sve što smo prethodno naveli, može se raditi i sa računarom iz ove kategorije, s tim da će biti moguće i da se koriste neki kreativni alati za koje je prethodna grupa suviše slaba. Nažalost, jeftiniji modeli previše su bliski prethodnoj grupi, pa treba potrošiti nešto više novca da se dođe do boljeg odnosa cena-kvalitet.

Preporuka: ACER Aspire V3-531G-B9604G50Makk
(Pentium B960, 6 GB RAM, GeForce GT630M sa 1GB DDR3, 500 GB HDD, USB 3.0, Bluetooth 4.0)

B - 49 do 59 hiljada dinara
Ovo je veoma nezgodna kategorija, jer cene variraju od prodavnice do prodavnice, a sami računari, barem na papiru, imaju istu količinu memorije ili veličinu diska kao onaj preporučeni iz kategorije D. Zašto onda otvoriti novčanik da se uzme nešto što košta iznad 50 hiljada? Odgovor leži u četvorojezgarnom procesoru i pristojnoj grafici, što bi omogućilo igranje u rezoluciji 1280x720 sa podešavanjem detalja high.

Preporuka: Acer Aspire V3-571G-73634G75Maii
(Core i7, GeForce Go GT630, 4 Gb RAM, 750 GB HDD)

A - 60 do 70 hiljada
Vrhunac igranja u rezoluciji 1280x720 (720p). Laptop koji preporučujemo u ovoj kategoriji čak ima osnovnu rezoluciju 1920x1080, iako na njoj nećete moći sve da igrate sa najvišim grafičkim podešavanjima. Za takve stvari ipak je neophodno dati nekih 1000 evra kada su prenosivi računari posredi, a smatramo da ljudi koji kupuju takve mašine, znaju šta rade i bez naše pomoći, pa se nećemo mešati u izbor.

Preporuka: Lenovo IdeaPad Y500 59367182
(Core i5, GeForce Go GT645, 4 GB RAM, 1 TB HDD)

Cene su navedene po kategorijama, jer se domaćim prodavcima ne može mnogo verovati u tom pogledu (ne osvežavaju prezentacije redovno, nemaju u skladištu oglašene modele itd). Savetujemo da obratite pažnju na potencijalna sniženja oko Nove godine, te da očekujete poskupljenje početkom 2014. usled rasta poreza na dodatu vrednost. U pojedinim prodavnicama, uz doplatu od samo 10 evra godišnje, možete da umesto dvogodišnje dobijete petogodišnju garanciju. Na kraju, ne zaboravite da, iako se zovu laptop (na vr' krila), ove računare ne treba držati na krilu ili drugoj mekoj površini, jer se tako ometa njihovo hlađenje (i oštećuje zdravlje korisnika).

Ukoliko imate pitanja ili tražite savet, slobodno napišite komentar pa ćemo gledati da vam odgovorimo u nekom pristojnom roku.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 13:

  1. Odlicna vam je ovo ideja, da imate i ovakve clanke. Samo napred!

    OdgovoriIzbriši
  2. Skoro sam uzeo Lenovo IdeaPad G500. Ima neki problem sa podesavanjem svetline ekrana. Stalno je na maximumu, a dugmad odredjena za kontrolu svetline ne reaguju, pa je problem kad sam na bateriji. Flesovo sam bios, instaliro nove drajvere i radilo je neko vreme, ali sad opet zeza.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda je loš primerak, jesi nosio na servis?

      Izbriši
    2. Nije hardverski, ako to mislis. Zeza nesto sa Win 7 OS, Win 8 cini mi se radi normalno.Ima na njihovim forumima dosta tema. Reinstalirao sam drajvere i sad opet radi normalno.

      Izbriši
    3. A zasto ti lepo ne napravis kad si na bateriji profil sa predvidjenom svetlinom ekrana? Ja imam Lenovo g570 npr i nikad nisam imao te probleme,pogotovu kad se instalira i predvidjeni lenovo softver za upravljanje kontrolnim tasterima aka Fn.

      Izbriši
    4. Kompatibilnost sa OS-om je problem u poslednje vreme. Dosta njih su dizajnirani iskljucivo za win8. Inace to nije nista novo, vec godinama u nazad pojedini proizvodjaci nam zadaju "probleme".

      Izbriši
  3. Kada u uvodnoj rečenici pročitate Alan Ford onda greške u tekstu ne sme da bude.

    Odličnaideja i tekst.

    OdgovoriIzbriši
  4. Moglo je ovo puno bolje, dosta ovde fali informacija.

    No offence, ali deluje kao tekst napisan za nekih sat vremena.

    Trebali ste malo da pokrijete same proizvodjace, koliko su pouzdani, sta se izbegava, sta je pozeljnije.Malo vise da se udubite u same procesore, itd. , tekst trenutno izgleda kao da je sklepan za sat vremena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kojih informacija? Ovo je mini vodic sta se na trzistu moze naci i sta je po nama dobra ponuda,nisu sigurno da se izbegavaju,a to sto ti pominjes spada vec u analticki deo.

      Ipak cenim vasu kritiku,i hvala na sugestiji.

      Izbriši
    2. Dobro, ja ipak smatram da kad neko planira da da 50k + dinara za laptop, zasluzuje da bude sto bolje upucen u sta investira novac.

      Kao sto je receno, vodic je mini, ali bi bilo mnogo bolje da se prosiri, kako bi bilo nesto sto bi bilo aktuelno duze vremena, recimo, ovi modeli ce za nekih 2-3 meseca vec biti drugacije rangirani, ali ako se pokrije malo vise generalno o komponentama, nece tako brzo da zastari tekst.

      Izbriši
  5. Ako mogu da se prikljucim preporukama: Asus X550V serija. Krajem leta sam za 55k uzeo model sa i5 procesorom, 4GB RAM i GT720. Trebao mi je najvise zbog Unity 3D i Borderlands 2 ali moze sasvim pristojno da pokrece i druge igre. Odlicna izrada, udobna tastatura i ne greje se previse (novi Asusi imaju neki stos sa gornjom povrsinom da manje prima toplotu pa necete sprziti ruke posle sat-dva igranja). Ekran je mogao biti bolji, ima primetnu refleksiju ali verujem da za nesto bolje treba i vise novca.

    Usput, jeste sigurni za cenu ovog Acera iz B kategorije? Nisam ga vidjao ispod 600e. I kakvi su oni uopste sa failure rate? Kad sam to poslednji put proveravao Asus, Apple i donekle Dell su bili sa najboljom rezultatima ali ne znam da li sam u testovima vidjao Acer.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Postovani Bojane,Acer je brend koji mnogi neopravdano izbegavaju,ali su poznat kao brend koji nudi mnogo ispod haube za pristojnu svotu novca,uz sasvim solidnu izradu. U svakom segmentu se moraju praviti kompromisi bilo da je to ono ispod haube,bilo izrada ili duzina garancije. Ovo su modeli koji po hardveru predstavljaju najbolji build za ulozeni novac. Cena u svakom trenutku moze varirati,od prodavnice do prodavnice,plus sto se neki modeli brzo rasprodaju,pa sledeca tura bude i po nesto visoj ceni.

      Jos nesto,svaka marka ima failure rate,a od odnosa korisnika,i pridrzavanja osnovnih pravila odrzavanja i koriscenja laptopa se moze preduprediti. Autor ovog clanka ima 3 acera jedan star 4 godine,jedan 6, i jedan jos ni punih 2 godine,i svi rade savrseno kao i prvog dana. Naravno nadje se tu i tamo falican primerak kao i u svakoj tehnici.

      Izbriši
    2. Samo da se nadodam na pitanje jedno, jel ste sigurn za ACER iz B kategorije? On je dosta skuplji? Da niste hteli permutovali laptopove iz A i B kategorija?

      Izbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!