13. pro 2013.

Mizoginija u svetu igara

Mizoginija je mržnja prema ženama. Nažalost nije tako retka pojava među igračima, ponajpre zato što su "igrači" publika koja obuhvata priličan deo sveta, možemo reći od maltene bebica, do penzionera. Možda danas više nije tako strašno (niti čudno) biti žena ili devojka koja uživa u igranju. Kada žena ili devojka, pak, krene da se pojavljuje kao dizajner, programer, menadžer ili na drugi može da postane čupavo. Istorija sveta igara nažalost beleži loše primere. Setite se samo kako su osuli paljbu na devojku koja je pisala za Mass Effect ili kako su na nož dočekali Džejdu Rejmond iz Ubisoft-a, da ne pominjem seksualizaciju i kasnije satanizaciju KillCreek (Stevana Kejs), koje se verovatno ni ne sećate vi što niste odrasli uz Kvejk i Dum.

Samo nemoj neko da mi kaže da su to izolovani incidenti iz prošlosti jer danas su se dogodila dva napada na žene iz inudstrije igara. Prvi napad dogodio se na Kickstarter-u. Jedna dama došla je da bude menadžer društvenih mreža (community maganer) za igru Mighty No. 9. Objavila je sliku kako bi glavni junak izgledao da je žensko. Odjednom, zasuli su je pogrdama i povukli podršku igri. To je njihovo pravo, ali zapitajmo se zar će igra odjednom biti lošjia, samo zato što je na čelo uprave javnih odnosa došla dama? Slično je bilo i sa Džejdom čiji je greh bilo jedino to što je zgodnjikava.

Drugi, mnogo gori incident pogodio je Zoe Kvin (Zoe Quinn). Posredi je mlada programerka koja pravi drugačije igre. Povod za lavinu napada jeste to što je Zoina igra Depression Quest stigla na Steam-ov Greenlight. U igri se radi o osobi koju mori teška potištenost. Zadatak je jednostavan, preživeti i izboriti se sa depresijom i spasiti se samoubistva. To je cela igra. Grafika je jednostavna, preovladava tekst. Kome se ne sviđa neka ne glasa. Nažalost, devojka je dobila ogavne prostačke komentare, a onda je dopala šaka bagri sa 4chan-a i počeli su da joj pristižu preteći mejlovi, tviterske poruke, a vrhunac napastvovanja dostigli su telefonskim pozivima najodvratnije sadržine (psovke, prozivke, seksualno uznemirujući pozivi). 

Jedini Zoin "greh" je to što je napravila igru o ljubavi, saosećanju, ranjivosti i potištenosti koja mori mnoge ljude širom sveta. To što je poželela da se igra prodaje na Steam-u. To što je žensko u svetu igara...

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!