21. sij 2014.

Pare leže u šeširima

Zašto bi prodavali igre i time ograničavali potencijalnu bazu igrača, kada možemo da je ponudimo za dž a onda prodajemo virtualne šešire, odelca, ljubimce, ključeve, sanduke, pucaljke, municiju ili jednostavno mogućnost trčanja. Free to Play (F2P) model sa mikrotransakcijama u poslednjih par godina je postao dominantan na tržištu online igara, što jasno potvrđuju i brojke za 2013. godinu.


Sajt SuperdataReasearch redovno prati dešavanja na tržištu video igara, pa su složili listu od 10 F2P igara koje su zaradile najviše novca u 2013. godini u celom svetu. Napominjemo da je ovde predstavljen samo prihod od mikrotransakcija, što važi i za igre sa liste za koje se plaća pretplata (World of Warcraft i Star Wars: The Old Republic). Tržištem suvereno vlada CrossFire, pucačina veoma popularna na istoku (J. Koreja, Kina, Filipini...), a prate je ultrapopularna MOBA igra League of Legends, zatim još jedna dalekoistočna senzacija Dungeon Fighter Online, te rusko čedo World of Tanks. Posebno priznanje treba odati vernosti igrača Lineagea, koji već 14 godina donosi prihode NCSoft-u. Nakon već pomenutih WoW-a i SW-a koji i pored pretplate lepe pare crpe i kroz ingame prodavnicu, listu zatvaraju dve Valve-ove igre: Team Fortress 2 i CS.


Drugi grafik je vezan samo za američko tržište i prikazuje zarade različitih tipova igara. Digitalno američko tržište video igara je u 2013. godini vredelo skoro 12 milijardi dolara (napominjemo da se radi samo o digitalnim online kupovinama, fizičke kopije igara se ne računaju). Igre na socijalnim mrežama i igre sa pretplatom beleže značajan pad u odnosu na prošlu godinu, dok F2P model ponovo dokazuje svoju snagu sa rastom zarade od celih 45 % u odnosu na 2012. godinu. Dakle, ako se odlučite da pravite svoju MMO igru znate šta vam je činiti...
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!