11. sij 2014.

Pinball Arcade, recenzija

Fliperi su uvek imali kultni status na našim prostorima. Ako si mogao da sa jednim žetonom igraš duže od deset minuta zavređivao si naklonost svih prisutnih u fliperani koji bi te gledali kao Družina prstena Gandalfa kada se ponovo pojavio kao Beli. Zbog toga je gotovo svako želeo da ima fliper kod kuće. Veoma skupe mašine (fliperi koštaju do sedam hiljada dolara!), neophodnost velikog prostora za čuvanje i zamršeno održavanje uređaja razlog su zašto smo oberučke prihvatili simulacije flipera na PC-u.

Studio FarSight duži niz godina leči nostalgiju zaljubljenika u flipere brojnim simulacijama za konzole, a odnedavno i za PC. Najnovija igra, Pinball Arcade, do sada im je najambiciozniji projekat - velika zbirka legendarnih flipera, propraćenih podacima o samim mašinama i zašto su uvrštene u igru. Nove flipere dodaju na mesečnoj bazi a za sada je dostupno četrdeset tabli.

Kao neko ko je odrastao uz flipere, po pokretanju igre bio sam oduševljen kao kada sam prvi put kročio u “buvaru”. Gotovo svi omiljeni bili su tu - Twilight Zone, Terminator 2, Dr. Dude… verno preneseni u virtuelno okruženje. FarSight je uradio zaista veliki posao kad je pribavio sva prava za stare fliper-table. Premda su proizvođači flipera odavno zatvorili firme, licence su i dalje skupe. Naravno da će se neko pobuniti da nema njegove omiljene table, ali, čak i bez legendarnih flipera poput Addams Family, ovo je sigurno najobimnija digitalna antologija.

Igra Pinball Arcade potpuno je besplatna. Štaviše, uz nju dolazi tabla Arabian Nights. Ostali fliperi dostupni su kao probne verzije, tj. možete svaki igrati dok ne skupite određen broj poena posle čega se igranje zaustavlja i nudi se opcija kupovine ili povratak u glavni meni. Dobro je što ne postoji ograničenje u broju probnih partija tako da se možete naigrati pre nego što odlučite da kupite DLC. Takođe, autori svakog meseca proglašavaju jednu od tabli fliperom meseca što znači da će tokom tog meseca biti otključano neograničeno igranje baš kao Arabian Nights (osim upisivanja rezultata na tabele, za to već morate da kupite tablu).

Za sada sve zvuči sjajno i bajno dok ne pogledamo cene - fliperi se prodaju isključivo u paketima od dva ili tri za 5 evra, odnosno 28 evra ukoliko želite celu “sezonu”. Dakle, osamdeset četiri evra za kompletnu igru. Odlična zbirka nostalgije, u to nema sumnje, ali ipak preskupo. Sezonski paketi postoje i u obliku Pro Packs koji su skuplji za 9 evra, a otključavaju Pro menije - slobodno pomeranje kamere i loptice, mogućnost čačkanja po podešavanjima flipera i listu korisnih saveta profesionalnih igrača. Da li to zaista vredi dodatnog izdatka zavisi samo od vaše procene.

Osvrnimo se na ono što je ipak najvažnije kod simulacija, a to je fizika. Fliperi su vrlo specifična zverka, jer su u pitanju analogni aparati. Nije moguće, naravno, simulirati utisak igranja pravog flipera tako da ćemo se samo osvrnuti na ponašanje loptice. Pinball Arcade nudi sasvim dobru fiziku, a virtuoze na fliperima će obradovati činjenica da je sve manevre sa mašine moguće izvesti i u igri. Osim mase same loptice, koja je mogla biti veća, nema nikakvih promašaja. Ipak, čini se da je u Pro Pinball igrama fizika bila malo vernije prikazana, verovatno zbog drugačije mase loptice.

Grafički, igra ne samo da nije spektakl već izgleda previše plastično. Osim kvalitetnijih tekstura gotovo da nema unapređenja u odnosu na verziju za Android uređaje što je poražavajuće i deluje kao zabušavanje. Osvetljenje i senke nisu dinamični. Zvučni efekti nažalost nisu dodatno obrađeni tako da su identični onima sa originalnih flipera. To ne deluje toliko loše dok se ne podsetimo da je većina flipera iz osamdesetih i sa početka devedestih što znači MIDI-muziku i sintetizovane glasove vrlo niskog kvaliteta. Nažalost, autori nemaju nameru da unaprede zvuk, ali su zato obećali poboljšanje grafike i osvetljenja tokom prvog kvartala 2014. godine. Držimo ih za reč.

FarSight je na pravom putu i neophodno im samo još malo kako bi od Pinball arcade napravili legendu. Najavljena grafička unapređenja, SteamOS/Linux port, ali i povremene rasprodaje igri će doneti priliku da se omili igračima. I u trenutnom stanju igra zaslužuje preporuke, osim cene flipera koje mogu odbiti igrače plićeg džepa.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Igrao sam ovaj Arabian Nights nekih par sati i nije mi dosta (bojim se da bih sve novce spiskao na pravim fliperima da sam imao koji u blizini...). Odlična simulacija. Fali masa loptice, kao što kažeš, samo malo da je teža - bilo bi perfektno.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!