12. sij 2014.

Ports Of Call, retro

Davne 1987. svetlost dana ugledao je Ports Of Call. U pitanju je delo nekolicine nemačkih programera, a zanimljivo je i to da pripada prvim talasima igara koje su (u to vreme) u većem broju pristizale na Amige. Valja napomenuti da je Ports Of Call doživeo preporod u vidu DOS konverzije, te specijalnih XXL i 3D izdanja. Objavljena je i za Android i iOS uređaje, i tako do današnjih dana sačuvala retro-duh nekih minulih vremena.


Da za sjajnu igru nisu neophodne sočne tehnikalije, dokazano je na primeru ovog dela. Skromna i simpatična grafika i sporadični zvučni efekti, uz jednostavnu uvodnu muzičku numeru, nimalo ne sputavaju neverovatnu zaraznost. Govorim o onom poznatom utisku, “samo još nekoliko minuta”. Ta neodoljiva “igrivost” je najviše i doprinela da Ports Of Call ostane u srcima igrača širom sveta.


Nalazite se na čelu brodovlasničke kompanije, a cilj je da steknete što više pokretne i nepokretne imovine. U početnom meniju možete izabrati nivo težine, odrediti vreme trajanja igre i broj igrača (okršaj možete podeliti i sa prijateljima po hot seat-principu) i neko od poznatih svetskih pristaništa za svoju bazu. Počinjete sa ograničenim kapitalom, i prvo što treba uraditi jeste da kupite brod. Pregled dešavanja imate na stilizovanoj karti sveta – pratite kretanje brodova, kao i atmosferskih promena koje predstavljaju važan otežavajući faktor prilikom svakog putovanja. Desni deo ekrana nudi još dodatnih mogućnosti. Tu su globus za praćenje brodova, vaša kancelarija za pregled trenutnog stanja (količina novca, broj brodova i njihovo trenutno stanje, prihodi, rashodi, statusi trenutnih kredita i hipoteka i slično).


Kod dilera brodova, duhovito prikazanog u vidu lifta sa spratovima i ponudom različitih poslova, kupujete svoj prvenac – to mogu biti rabljeni, jeftini modeli, korišćena plovila u dobrom stanju i novi hi-tech modeli koji koštaju kao Sv. Petra kajgana. Naš savet je da odaberete zlatnu sredinu i korišćeno polovilo – najjeftini modeli se brzo habaju i gutaju novac za održavanje, dok za skupe igračke na početku naprosto nemate sredstava.


Kada kupite brod, uvidećete da predstavljaju neku vrstu rupe bez dna – gutaju novac za održavanje i gorivo, a dodatan udar po džepu predstavljaju i havarije, te raznorazne takse. Zato vam je neophodan priliv novca, kako ne bi otišli u minus, jer onda morate da uzimate kredit i stavite mukom stečenu imovinu pod hipoteku. Glavni izvor prihoda je trgovina – svaka luka ima svojstvene proizvode, a najveću zaradu obično donose najduža putovanja. Prilikom transporta robe, treba imati u vidu da neki poslovi imaju vremensko ograničenje, pa vam dara može ispasti veća nego mera, jer su penali za probijanje rokova ogromni. Po kupovini broda, postaće vidljiv na mapi i vreme kreće neumitno da teče. Otvoriće se poseban ekran sa prikazom luke gde određujete tip robe i odredište, popravljate eventualna oštećenja i punite skladište gorivom, a postoji mogućnost da plovilo stavite i u stanje mirovanja (što će luka papreno naplatiti). Odabirom odredišta, ostaje da postavite brzinu kursa (manja brzina će uštedeti gorivo ali i produžiti putovanje) i da platite remorkerima tegljenje. Tegljenje je arkadni deo igre. Ako ne platite lučkog pilota brod ručno izvodite ili uvodite u luku. Traženi iznos nije veliki, pa ćete u kasnijem toku igranja ovaj korak verovatno preskakati. Protok vremena se po potrebi stopira, obično radi provere stanja putem kancelarije ili globusa. Kada dođete na odredište ceo proces kreće iznova. Najbrži recept za uspeh jeste da vozite do bližih luka i polako zarađujete, kako bi što pre stekli uslove za kupovinu novog polovila za dalje, rizičnije (ali i profitabilnije) poslove.


Putovanje po svim svetskim morima krije brojne poteškoće – morske oluje koje oštećuju i šalju na morsko dno vaše brodove (popravke traju dugo i skupe su čime gubite višestruko, jer brod stoji u luci umesto da zarađuje), navigacija kroz hridine i spasavanje ljudi u moru (opet arkadni delovi) i dr. Neke luke se nalaze u “vrućim” delovima sveta, pa se brodovi mogu oštetiti u ratnim koškanjima, ili vam pak bude ponuđeno krijumčarenje naoružanja i opijata (donosi brzu zaradu, ali i rizik da budete uhvaćeni i počašćeni drakonskom globom). Upravo ovaj sijaset nasumičnih događaja predstavlja jednu od najvećih vrlina igre.

Ports of Call Simulation 3D

Ports of Call Simulation 3D II

Za kraj, mali savet – s vremena na vreme neko dođe i opelješi vam kancelariju. Da bi to predupredili, dovoljno je tu i tamo otići na ekran koji predstavlja kancelariju. Srećna plovidba i uspešan biznis!

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!