16. velj 2014.

Sid Meier's Ace Patrol + Pacific Skies, recenzija

Doskora, ovu igru ne bih smeo da prikažem na našem blogu, jer su bile eksluzive za iOS. Onda ih je Firaxis prepakovao za Steam. Srećom uspeo sam da odigram verzije za obe platforme, pa ću biti slobodan da ih uporedim. Ponajviše stoga što želim da masno ocrnim Firaxis za aljkavo portovanje i sramotu koja se zove Pacific Skies.

Firaxis nije novajljija na tržištu za iOS. Takva platforma je vrlo primamljiva neupućenima koji je vide kao zlatni rudnik. Posredi je vrlo surovo tržište koje pogoduje samo velikim igračima, te nije neobično što je Firaxis odlučio da zamoči prstić. Sid Meier's Ace Patrol jedna je, međutim, od prvih igara koju su najpre objavili za tablet. Sid Majer pokazao je da je još pravi majstor. Njegov tim napravio je igru po najboljim pravilima igrostrojenja; vedru, šarenu, poteznu, sa malo elemenata, a mnogo dubine (ah, taj neuhvatljivi pojam). Dobre potezne strategije inače nedostaju na iPad-u, tako da je Ace Patol stigao u pravi čas. Prebaciti igru na PC i objaviti na Steam-u bio je logičan sled. Onda sledi smuti-prospi užas pod naslovom Sid Meier's Ace Patrol: Pacific Skies.


Ace Patrol vraća na u vreme rađanja borbene avijacije, u vreme Crvenog Barona i prvih lovačkih asova. Dok se u verziji za iOS dobija samo uvodni deo britanske kampanje (ostale se kupuju, tako da igra ispadne oko četiri-pet dolara), na Steam-u za deset dolara dobijate celu igru. Dok PC verzija nema mogućnost kupovine dodataka, na iPad-u možete da kupite kojekakve olakšice, skinove i istorijske heroje.


Da je Ace Patrol port sa tableta otkriva buđavo razvučena i mutna slika uvodne animacije. Rezoluciju igre nije moguće promeniti, ali uključivanje pregleda preko celog ekrana donekle ublažava početno razočaranje. Kada igra počne, videćete da je grafički dizajn igre veoma dobar, slika dovoljno oštra, a rešenja veoma ljupka. Neka vas ne zavaraju vedre, gotovo pastelne boje, očekuje vas vrlo zanimljiva i ozbiljna strategija.


Tome može da posvedoči i pomalo dokumentaristički pristup muzici. Čućete je, naime, samo u retkim trenucima. Najviše ćete se naslušati brundanja motora, štektanja mitraljeza, potmule artiljerijske vatre i kloparanja oklopnih vozova.

Kazao bih vam da Ace Patrol ima malo elemenata. Kada bih, pak, počeo da ih nabrajam i svaki objašnjavam opis bi se otegao. Sve bi vam delovalo zamršeno i nejasno, dok je u samoj igri sve prilično jasno i što je najlepše - višestruko predstavljeno. To je prvo po čemu prepoznajemo dobro dizajniran interfejs. Ne samo da vas igra veoma nežno uvodi - kroz celu jednu kampanju od šest misija - ne samo da imate na raspolaganju BaronOPediju, nego i na samom terenu, u borbi, gotovo svaki element je prikazan na nekoliko različitih načina. Na primer, visinu aviona možete očitati po strelicama koje ispod sebe projektuje svaki model ili brojem koji se nalazi uz naziv modela. Vazdušni manevri, koji su osnovna jedinica svakog poteza objašnjeni su na čak četiri načina. Ponegde je dizajn interfejsa, istina, omanuo. Na ekranu za izbor pilota, na primer, ako zna više manevara iste vrste, ne možete da ih izlistate, što je prilično bezveze.


Igra nudi kampanje za Amerikance, Britance, Francuze i Nemce. Piloti svake nacije imaju specijalku koja se odnosi na sve. Amerikanci se brže leče, dok Nemci brže napreduju. Kad završite četiri kampanje - svaka ima pet plus jednu misiju - partija je gotova. To znači da igra nudi 4x6x4 misije (ukupno 96). Posle toga možete da menjate nivo težine. U stilu Sida Majera ima ih prilično, od početničkog do legendarnog. Naposletku ostaje vam multiplejer, jedan na jedan preko hotseat-a. S obzirom na to da se igra brzo "obrne", deluje kao premalo, ali zapravo je prilično dobra količina sati koje možete da spucate u ovu igru.


Misije su raznovrsne; izviđanje, bombardovanje baze, konvoja, oklopnog voza, tenkova, prepad na protivničke pilote, duel sa protivničkim asom... Zanimljivo je to što misije birate. U PC verziji to su odbrambene i jurišne misije. Jedna će uvek biti posebno opasna i teška, ali vam donosi dva puta više poena. U verziji za iPad postoje i crne misije na kojima lete bezimeni piloti - početnici. To služi da letite i kad su vam svi piloti i avioni van stroja. Kad prođete pet misija, sledi završna u kojoj svi sposobni piloti mogu da učestvuju odjednom. Obično je to napad na cepelin ili neka tako krupna akcija.


Igra se veoma lako. Kad je na redu jedan od vaših pilota oko njega su na heksovima postavljene strelice. Animacija pokazuje šta će se dogoditi ako izaberete jednu od njih, a iskače i kartica koja objašnjava manevar koji ste odabrali. U tome je lepota ove igre. Klik klik (ili tap tap, ako je igrate na iPad-u) i aviončić se leluja, letucka i brunda. Ako je potez ujedno i pucanje, kamera prati avion i pokazuje oštećenja protivnika. Nema nedoumica. Piloti stiču pobede, s njima i medalje tj. unapređenja. Medaljice donose učenje novih manevara. Postoje osnovni koje svi letači znaju, napredni koji podrazumevaju grupu manevara (npr. razne vrste valjkova ili lupinga), kao i "ace" manevri kao što su imelman, split S, vingouver. Jasno je da glavnu prednost donose upravo te letačke figure koje naglo menjaju smer kretanja. Takođe je vrlo jasno da je glavno da protivnicima zađete u rep i propisno ih izrešetate. Kao i druge Majerove igre, Ace Patrol se lako igra, ali sporo i teško savladava.


Postepeno, otkrivaćete da igra nije samo niz borbi. Osim savladavanja taktičkog dela, neophodno je misliti o strategiji. Kako osvojiti mnogo poena i naći se na svetskoj top listi? Kako postići da nijedan pilot ne zaostaje po vazdušnim pobedama? Kada se prebaciti u novi model aviona? Kakav stil želite da negujete? Američki su, na primer, brzi ali ne baš okretni, dok su nemački sporiji, ali veoma okretni. Šta raditi kad vam zarobe glavnog asa? Da li odabrati misije samo po težini ili gledati koji su protivnički piloti? I protivnik ima samo četiri pilota u eskadrili. Katkad se isplati da odaberete misiju u kojoj leti protivnički as i tako olakšate sebi buduće sukobe. Odjednom shvatate da igra sa srazmerno malo elemenata postiže vrlo mnogo. Iznenada jedna potezna strategija postaje vrlo dinamična i uzbudljiva. Na kraju bitke svi potezi slivaju se u jedan film (view replay) i shvatate da je Sid Majer napravio još jednu sjajnu igru prepoznatljivog stila i pečata.


Onda je Firaxis, verovatno, požurio da nadomesti nedostatak nekakvih proširenja za Ace Patrol i objavio đubre neviđeno, Ace Patrol 2, tj. Ace Patrol: Pacific Skies. Igra donosi znatno manje aviona, po četiri za svaku zaraćenu stranu (američka vojska, američka avijacija, japanska vojska i japanska avijacija). Broj misija u kampanji smanjen je na četiri, ali je zato broj kampanja povećan na osam. Time je ukupan broj misija povećan na 128. Oduzeta je mogućnost biranja misija. One su sada predočene tekstom. Nema više one lepe linije fronta, a s njom nestao i utisak da ste deo ikakvog ratnog sukoba. Misije deluju iscepkano i nepovezano, a ne samo da ne donose ništa novo, već deluju prilično bezvezno. Možda je to zbog AI-ja koji je vrlo slab, a možda zato što smo u Ace Patrol to sve već videli. Mnogo lepše. Koliko god je Ace Patrol plenio dobrim grafičkim rešenjima, Pacific Skies deluje kao da je sklepan na brzinu. Nema više lepog crnog obruba oko sprajtova. Modeli objekata jesu detaljniji, ali istovremeno mapa deluje pusto, a omekšane ivice nisu u skladu sa ogoljenim efektima. Oblaci, na primer, deluju bolje nego u Ace Patrol, ali su zato eksplozije za svaku osudu. Iz nekog razloga izostala je uzbudljivost bitaka koju smo imali u izvorniku. Utisku loše produkcije doprinose i brojni grafički bagovi, loš interfejs i prilično nedosledna rešenja. U Ace Patrol piloti su bili predstavljeni ljupkim crtežnom koji je koketirao sa fotografijom. U Pacific Skies profili pilota su glavate fotografije, a svi piloti deluju gotovo istovetno. Nejasno je da li su hteli da krenu putem realizma ili stilizacije, a ishod je nešto napola i vrlo ružno. Ace Patrol je bila nadasve pregledna igra. Pacific Skies ima početničke greške u tom smislu. Na primer, zastavica koja određuje pripadnost pilota (kao da to ne znamo po njegovom imenu i avionu kojim leti) zaklanja skalu oštećenja koja menja boju i vrlo je nepregledna. Niz takvih ispada ukazuje samo na to da Pacific Skies jeste sklepana igra. Ne verujem u spisak iz impresuma (credits), jer je neverovatno da je ova igra prošla testiranje kvaliteta, a nekmoli da ju je potpisao Sid Majer...


Ace Patrol košta 4.99 EUR što je otprilike cena koju ćete platiti na iPad-u da otključate sve ono što se u PC verziji dobija odmah. Ova igra vredi pet evra, jer zaista nudi zaokruženo i kvalitetno iskustvo. Posredi je laka taktičko-strateška igra koja će vas iznenaditi. Pacific Skies isto košta 4.99 EUR i ne vredi toliko, već možda dolar-dva, za koliko ste mogli da je uzmete na onom Sid Meier's Bundle paketu.

Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Ovu igru sam kupio impulsivno jer mi se gameplay i sam izgled jako dopao na YT snimcima (podseća me sve na Wings sa Amige, ne po izvođenju nego po šmeku), a onda sam skontao da ne radi na XP-u :( Nisam ni znao da je PS takvo đubre, dobro je da nisam neki veći novac dao za njega (dolar za paket na Amazonu, a osnovni AP koga sam već imao otišao na rezervni account).

    OdgovoriIzbriši
  2. Bedak, navikao sam da povezujem Mejerovo ime sa kvalitetom.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!