29. ožu 2014.

Call of Duty: Ghosts, recenzija

Svakog novembra, stiže nam novi “Poziv na dužnost”, a vi ćete se drage volje odazvati, jer već znate da možete očekivati novu porciju spektakla. Novi, deseti po redu Call of Duty sa podnaslovom Ghosts napravio je Infinity Ward, kome je ovo šesta igra iz franšize, a ovo je ujedino i prvi naslov za next-gen konzole Playstation 4 i Xbox ONE.


Priča ove igre, za razliku od ranijih naslova vrlo je jasna i prati elitnu grupu specijalnih jedinica poznatih pod imenom Ghosts (Duhovi) čiji pripadnici nose fantomke ofarbane tako da liče na lobanje. Kampanju pratite kroz jednog od glavnih likova Logana Walkera, koji zajedno sa bratom Davidom pristupa Američkim specijalcima, a kasnije i pomenutom odredu. Bore se protiv nove pretnje miru u svetu, Federaciji koju predvodi odmetnuti bivši pripadnik Ghosts-a. Član vašeg tima je i nemački ovčar Riley, saborac kome izdajete naredbe za napad, a u pojedinim nivoima koristite i kameru na njegovim leđima za pregled i izviđanje terena, te napada iz prikrajka.


Kao i u ranijim naslovima, očekuje vas vožnja u stilu visokobudžetnih akcionih filmova, prepuna eksplozija, fijuka metaka i krvi. Igra ima nekoliko zaista sjajnih trenutaka poput podvodne misije ili one na orbitalnoj svemirskoj stanici, koje napucavanju donose sasvim novi sloj uzbudljivosti. Kretanje i zaklon su unapređeni, pa sada mozete da se naginjete iz zaklona kako biste lakše i preciznije uklanjali neprijatelje ili da ukližete do njega. Premda deluju zabavno, ovi dodaci neće naći primenu u borbi. U sveopštem haosu retko ćete imati priliku da in primenite, već ćete se premeštati iz jednog zaklona u drugi.


Grafika kojom se igra na sav glas hvalila, zapravo nije next-gen. Doduše u pojedinim trenucima, poput onog u južnoameričkoj prašumi, izgleda zaista sjajno, ali su konzole tu ograničavajući faktor, kao i, sada već zastareli, pokretač. Infinity Ward nije želeo da postigne fotorealističnu grafiku, već brzinu izvođenja, a tu sve štima u odličnih 60 fps, što će igrači najviše i ceniti.

Znamo da gotovo niko ne kupuje Call of Duty zbog single player kampanje. Magija CoD serijala nalazi se u multiplayer-u. Tu imamo nekoliko novih sistema među kojima je i stvaranje vlastitog vojnika. Možete mu birati opremu, odeću, a po prvi put u serijalu i pol, te igrati kao ženski vojnik. Tu su i dva moda. Squad mode, u kome možete zajedno sa botovima ili sa prijateljima kao što naslov kaže, napraviti odred i boriti se protiv kompjuterski vođenih timova ili drugih igrača. Extinction menja popularni zombi mod iz Black Ops serijala. U ovom modu borite se protiv vanzemaljaca, a glavni cilj jeste uništiti im gnezdo.


Cranked je podvarijanta Deathmatch moda u kome pošto nekoga ubijete, imate 30 sekundi da nađete novu žrtvu ili ćete eksplodirati poput kamikaze. Zatim Search and Rescue, mešanac dobro poznatog Kill Confirmed moda i Counter Strike-a.

Igra je prilično brza. Protivnici su iza svakog ugla, a u dvoboju pobeđuje onaj ko milisekundu ranije uoči protivnika i zapuca. Oružje i dodatke otključavate izvršavanjem zadataka koje možete naći u plavoj aktovci koju ostavljaju pali saborci ili kroz zadatke nazvanih Operations ili pobedama u mp mečevima. Sva oprema i odlike boraca isti su kao u Black Ops-u.


Zanimljiva je nagrada Guard dog koju dobijate ukoliko naređate pet ubistva ili steknete određeni broj bodova koristeći paket jurišne opreme. Kada ga aktivirate na mapi se pojavi lični pas čuvar koji vas lavežom obaveštava kada je protivnik u neposrednoj blizini, a može i da ih smakne ukoliko su dovoljno blizu.

Za sada igra ima petnaest mapa, neke od njih su veoma lepe poput Škotske, sa starim dvorcem i visokom travom, dok su neke sive i prilično dosadne, Dinamički događaji na nekim mapama mogu promeniti deo terena ili celo bojište. Jedna od takvih mapa je Skyfall, a dobijala se samo uz pre-order igre. Nalazite se u oblakoderu koji u jednom trenutku počinje da se ruši.


Sve u svemu, multiplayer donosi nekoliko noviteta i veliki izbor modova u kome svako može naći nešto za sebe, barem do sledećeg nastavka.

Primerak igre za testiranje ustupio domaći distributer Computerland

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!