4. svi 2014.

Expeditions: Conquistador, recenzija

Evo zašto je važno igrati stare (dobre) igre. Grupa studenata iz Kopenhagena u Danskoj napravila je prototip igre u okviru nekog studentskog projekta. Taj demo pretočili su u igru za mobilne telefone, a zatim ispočetka napravili celu u Unity-ju kao pravu 3D igru. Uzori su im bili King's Bounty, Heroes of Might and Magic, Fallout 1 i 2, Dungeons and Dragons, Rainbow Six i X-COM. I premda je Expeditions: Conquistador sasvim samosvojna igra, jasno ćete uočiti deliće igara koje su je nadahnule.
Boje malo pršte, ali grafika je u stvari veoma dobra
Igru nikad niko ne bi ni primetio da nisu imali prilično uspešnu kampanju na Kickstarter-u. Našli su se i na Steam-u, a bili su i deo paketa, pa ste mogli da je nabavite za dolar. A vredi i tih 20 EUR koliko na Steam-u traže. Vredi svaki euro(cent).

Onima koji prate naš blog, poznato je da sam ljubitelj poteznih igara, taktičkih timskih (team based tactical), strategija i RPG-ova. Expeditions: Conquistador je sve to i još malo preko.
Istražujete jedan kutak Hispanole
Današnje igre mogu da se podele na one koje ne praštaju (Rogue-likes, na primer) i sve ostale, jer većina igara prašta igračima. Pokušaj ponovo i nije neka posebna kazna, a ako i postoji (vraćanje na prethodni nivo), vrlo retko ima dobro postavljenu granicu, pa gotovo svaka kazna živcira igrača. Ne psotoji kazna koja bi nešto značila.

Expeditions: Consquistador možete igrati dalje čak i ako ne uspete da ispunite zadatke. Možete da igrate čak i ako izgubite bitku. Možet da izgubite čak i ako pređete igru. Ali isto tako možete da dobijete uprkos svim tim gubicima. Šta? Šta?! Ova igra nema obruče koje preskačete kao cirkuski međed, niti stepenice kojima se penjete. Posredi je prava pustolovina, istraživanje i preživljavanje. Nekad ide bolje, nekad ide grbavije, ali dok ne krenete spiralom istinske propasti. Nadam se da ste gledali film "Agire, bes Božiji", jer sudbina može da vam bude kao Kortesova, ali možete da završite i kao Lope de Agire, zvani El Loko (Ludak). Kazne u ovoj igri su istinske. Sramota što niste uspeli da uradite ono što ste obećali. Gubitak poštovanja u očima saboraca. Posrnuće koje otežava svaki sledeći korak. Svaka odluka, moralna ili nemoralna, plaća se.
Istraživanje će vas podsetiti na dobri stari HoMM
Kad smo već kod Kortesa, njegovo ime nosi podrazumevani nivo težine. Najlakši je Kolumbo, korak teži od Kortesa je Pizaro, a Agire je najteži nivo. Razlikuju se po količini sirovina na mapi, množiocu snage udarca za vaše i protivničke vojnike, te izgledima da saborci prežive teške povrede i slično.

Radnja igre dešava se tik pred Kortesovo putovanje u Meksiko, pa može da se kaže da imate priliku da promenite istoriju. Najpre se iskrcavate na Hispanolu, ostrvo koje će kasnije biti poznato kao Haiti i Dominikana. Lepota ove igre vidi se već tu na početku. Dobrih tri do pet sati igranja pružaju vam priliku da naučite "gotovo sve o igri". Kakav divan način da prođete ne samo osnovnu obuku već i da ispipate sve pojedinosti igre i uđete u štos. Čak i ako odlučite da počnete iznova, nije strašno, prvi deo kampanje ne oduzima previše vremena da ne biste mogli opet da ga obrnete. Osim toga kad se iskrcate u Meksiku svaki sledeći put imate izbor da li želite da krenete od samog početka, iz Hispanole ili da štrpnete dobih tri do pet sati u startu. Istina, ne dobijate posebne likove koje ste mogli da regrutujete na ostrvu, ali to je cena prečice.

E, sad.

Razlika između dobre i sjajne igre jeste u tome što dobra ostane na tom nivou koji ste upoznali kad ste savladali "gotovo sve o igri" i nema ništa drugo da vam ponudi. Tako znamo da je Expeditions: Conqiustador sjajna igra, jer kampanja u Meksiku ima da vas provede kroz šezdeset do sto sati igranja i da vas uredno iznenadi baš kad pomislite da ste sve videli i da se ništa neće promeniti do kraja.
Priča se odvija kroz ovakve prozore i izbore koji se nude
Stoga neću da vam otkrivam sve, već želim samo da osvetlim pojedinosti po kojima se vidi da je Expeditions: Conquistador sjajna igra u svakom pogledu. I zaista, možda odiše onom vrstom produkcije koja se pravi da je skuplja nego što jeste, kao i mnoge druge igre nezavisnih timova, ali ne postoji deo igre koji iskače iz opšte kompozicije, da bi pokvario utisak.
Bitka počinje...
Muzika? Divne melodije koje možete da slušate i bez konteksta igre. Grafika? Portreti i slike su sjajni, a modeli i animacije sasvim pristonje za vrstu igre. Možda nedostaje neka vrsta razlikovanja vojnika u odnosu na iskustvo, ali to je zaista sitnica. Pisanje? Odluke koje morate da donesete nisu šminka. Svaka je važna i donosi nešto. Čak i dijaloške linije koje se tiču likova veoma su zanimljive i otvaraju priliku da steknete poverenje saboraca. Bitke? Brze i uzbudljive sa uobičajenom podelom klasa. Vojnici su tu da drže poziciju, Izviđači da zadaju smrtonosne udarce, Lovci da gađaju, Doktori da leče, a Učenjaci da pružaju podršku. Urođenici imaju svoje klase koje odgovaraju španskim, sa značajnim razlikama. Možda mi se čini, ali domoroci imaju bolje borce, dok su im klase za podršku malo slabije. Istraživanje? Nikad ne dosadi, a blaga koja mogu da se nađu u Meksiku izdašna su za one koji imaju malo sreće i veštine.
Sve je pregledno i jasno, jednostavni elementi tvore složenu celinu
Pomenuio sam veštine. Svaki borac dolazi sa unapred određenim veštinama i osobinama. Veštine se dele na specijalke koje se koriste u borbi i veštine preživljavanja, stražarenje, patroliranje, lov, travarstvo i zanatstvo (Tinkering). Stražarenje i patroliranje sprečavaju da vas protivnici iznenade tokom noći, lov donosi svežu hranu koju možete da pretvorite u trajne zalihe, a travarenjem pretvarate lekovito bilje u medicinske zalihe. Zanatstvom otključavate bolju opremu i pravite zamke, baklje ili municiju za top. Postoji i sirovina pod nazivom Oprema koja predstavlja apstraktno merilo i dodeljuje se borcima kako bi bili bolje oklopljeni ili koristili bolje naoružanje. Tu je i blago kojim kupujete zalihe i koješta drugo. Deluje jednostavno, ali radi prilično dobro i stavlja vas neprestano na oštricu noža. Jednog trenutka čini vam se da imate neiscrpne zalihe hrane i lekova, već u sledećem tumarate pustim predelom i molite se za dobar ulov, a moral boraca se osipa...
Borce koji su pali moraćete da zalečite tokom logorovanja
Moral svakog pratioca računa se u prosek morala cele družine. Ukoliko zapustite četu, možete se izvući deblji kraj u pobuni. No, ukoliko nižete uspehe, pojedini članovi družine biće vam sve odaniji. Primetićete da svaki pratilac ima tri lične osobine. Na primer, Hulian Ortega je agresivan, altruista i hrabar. To znači da ga vezujete za sebe ukoliko postupate odvažno, napate prvi i pomažete ugroženima. I obrnuto. Gabriela Ibara je pohlepna, svaka prilika u kojoj se rasipate blagom ili ne postupate gramzivo, osipa njeno poverenje. To znači da kada birate koga ćete uzeti u četu, morate da uzmete u obzir i to da morate dosledno da se ponašate. Želite da poštujete običaje domorodaca? Imaćete nevolje sa pobožnim Špancima. Želite da budete oprezni? Potrudite se da uz sebe imate pratioce koji slično misle.
Logorovanje je važan deo igre, treba postaviti stražu i odrediti kako će se trošiti zalihe
Sve ove sitne mehanike koje upoznajete tokom igre tvore celinu koja je veća od skupa delova. Što je najlepše, putanje su različite i moguće je da igru prođete i kao genocidni manijak Agireovog kalibra, ali i kao neko ko umesto da uništava domoroce pomaže da se izgradi plemenitija klima na Jukatanu. Davno nije bilo tako dobro zaokružene igre koja je vlažni san svih koji vole RPG, dobru priču, dobro napisane likove, širinu izbora, raznovrstnost pristupa, ljupkost igrostrojenja. Toplo preporučujem svima koji vole igre koje vas uvlače duboko u svet, puštaju vas da ga istražite. Upoznate nove ljude i iskasapite ih.


Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Nakon što sam zahvaljujući tvojim recenzijama otkrio Zafehouse Diaries i SotS: The Pit moram da ti se zahvalim na još jednom dragulju. Počeo sam malo danas da igram (ranije samo idle-ovao za karte) i prilično mi se dopada!

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!