21. srp 2014.

Ruff 'n' Tumble, retro

Ruff 'n' Tumble sam svojevremeno odigrao na Amigi davne 1995. godine. Verovatno su odlične tehničke karakteristike i sjajno izvođenje uticale na jednog klinca da se sa smeškom seća toga do današnjeg dana. Posle skoro dve decenije i stavljanja u pogon WinUAE emulatora, prosto je neverovatno da zub vremena nimalo nije načeo ovu sjajnu igru. U pitanju je platformska pucačina koja se od ostatka bulumente razlikuje po fantastičnoj grafici. Ništa lošiji nisi ni odlični zvučni efekti i muzičke numere u metal/industrial fazonu koje se lepo uklapaju u izvrstan igrački ugođaj. Sve u svemu, nije u pitanju još jedna od onih igara koja ostale nedostatke pokušava da prikrije masnim tehnikalijama nego zaokruženo ostvarenje koje može da nosi sve epitete punokrvnog hita.


U ulozi ste klinca Ruff Rogersa, nestašnog plavušana kome je armija robota (zvanih Tinheads) otela omiljenu kolekciju raznobojnih klikera. Ruff uzima u ruke svoju vernu pucaljku i daje se u poteru za robotima, usput rešen i da se obračuna sa njihovim vođom Dr. Destiny-jem. Robote vijate kroz četiri sveta podeljenih opet na po četiri nivoa. Karakteristično, na kraju svakog sveta čeka vas obračun sa glavnim protivnicima koji nisu preterano teški. Avanturu počinjete u šumi, a put će vas naneti i kroz pećine, industrijski kompleks i zamak gde vas čeka finalni obračun.


Ometa vas gomila mehaničkih spodoba u obliku robota - zanimljivo je da su njihove pojave prilagođene trenutnoj postavci, pa će vas u šumi spopadati i mehaničke pčele, u pećinama metalni slepi miševi, roboti-vitezovi i nacistički-roboti vojnici (?) u zamku i sl. Na početku vam je oružje slabo ali se putem pojačanja (u obliku slova P) može unaprediti vatrena moć. Dodatni arsenal je laser, puca brzom paljbom i dometom preko celog ekrana, bacač plamena (možda najbolje oružje) i projektili. Ove stvarčice su vremenski ograničene, tako da momenat treba dobro iskoristi kako bi počistili što više smetala sa ekrana. Energija se obnavlja skupljanjem srca odgovarajućih veličina (veće srce ima jaču moć isceljenja). Nagradni život možete dobiti ako sakupite određeni broj novčića (uglavnom ostaju iza eliminisanih smetala), a neranjivost, brisanje svih protivnika sa ekrana i slične zanimljivosti obično nalazite u skrivenim prostorijama.


Raznorazne stvarčice rasute po nivoima povećavaju bodove i treba ih skupljati zbog preko preko potrebnih nagradnih života. Ipak, najvažnije od svega jeste da skupite određeni broj klikera različitih boja kako bi se otvorio prolaz na sledeći deo. Ako zaginete ne morate sve prelaziti ponovo, jer na svakoj deonici postoje mesta (treba ih nagaziti) koja omogućavaju start sa zapamćene pozicije. S vremena na vreme, iskočiće logička zavrzlama lakog tipa – uglavnom se svodi na to da pritisnete neki prekidač ili pokupite ključ odgovarajuće boje kako bi se uklonila barijera. Prilikom svakog prelaska nivoa dobijate šifru, mada korišćenjem emulatora imate mogućnost da snapshot pozicije snimite kada hoćete čime sve postaje lakše. To vas svakako ne sprečava da se bez ove olakšice upustite u igranje kako bi retro-ugođaj bio što verodostojniji.


Kako budete napredovali, sve je zanimljivije. Prvi svet je tipično platformskog tipa, a već u pećinama vas čekaju i ronjenje, platforme sa oprugama kao i penjanje uz improvizovane merdevine kako bi dospeli na više delove ekrana i domogli se neophodnih klikera. Pećine su naročito ostale upamćene po prelepim grafičkim rešenjima (lava koja se krčka, ili ćilibarski odsjaj stena i dijamanta u zidovima hodnika krajolika), ali i upečatljivoj heavy metal muzičkoj pratnji. U vreme kada se pojavio 1994. godine, Ruff 'n' Tumble je predstavljao pravo malo savršenstvo tehničkog izvođenja. Paradoksalno, to je bilo doba kada su Amiga računari već počeli put bez povrataka, ali je ova igra među poslednjima pokazala pun sjaj svih mogućnosti Amige koje su joj, na kraju krajeva, i obezbedile zasluženo mesto u računarskoj istoriji. Probajte i nećete se pokajati – dobra zabava je zagarantovana.

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!