25. ruj 2014.

Fight the Dragon, prvi utisak

Fight the Dragon je nenametljiva hack&slash igra koja se sastoji od tri povezane celine. Prva je avanturisanje, samostalno ili u saradnji sa drugim igračima, putem interneta ili lokalne mreže. Ovaj vid igranja najsličniji je mehanici koju smo, na primer, videli u igri Torchlight. Napravite lika, izaberete mu klasu, podesite izgled, posećujete nasumično odabrane mape ili izaberete određenu mapu iz galerije, sakupljate iskustvo i opremu, unapređujete osobine. Već posle desetog iskustvenog nivoa lik kojeg vodimo postaje poprilično jedinstven.


Borba je jednostavna i lako je pohvatati konce. Tu su napad i blok, te četiri posebna poteza za čiju aktivaciju se troše bes ili mana, koji se polako sakupljaju u bitkama. Protivnici su raznoliki i ima ih više vrsta (melee, ranged, miniboss i tako dalje). Moguće je sresti i pokojeg NPC-a koji će igraču dati savet ili upozorenje. Lik kojeg vodite automatski se penje na uzvišenja i preskače ponore kada se približite ivici. Tu su i napici koji osvežavaju zdravlje i manu/bes. Nisu zaboravljeni ni raznobojni ključevi i prekidači osetljivi na pritisak. Sve do sada zvuči potpuno uobičajeno? Najbolji deo tek sledi...


Uspešno okončanje svake mape donosi igraču jedan "zmajev spis". Ovaj čarobni artefakt omogućava da se poseti arena u kojoj se borimo sa zmajem, koji predstavlja glavnog protivnika u igri. Svaki zapis daje nam tri života, a zmaj počinje bitku sa ogromnim zalihama životne energije, tako da ga je nemoguće ubiti odjednom. Ipak, sva šteta koju mu nanesete ostaće zapamćena, tako da prilikom sledeće posete samo "nastavljate posao", ne počinjete od početka. Ideja je u tome da upornim igranjem avantura redovno posećujete zmaja i polako mu ugrožavate zdravlje, sve do konačne pobede. Ništa novo? Najbolji deo tek sledi...


Mape su sastavljene od kockica, a likovi pomalo podsećaju na čovečuljke iz igre Minecraft. Zbog vedrog i dopadljivog grafičkog stila uporedio sam je na početku teksta sa naslovom Torchlight. Drugi razlog su nasumične mape. Naime, kada krećete u avanturu, na mapi sveta izaberete prazno, neodigrano polje. Levi klik vodi u nasumičnu tamnicu, a desni otvara galeriju u kojoj možete da birate šta ćete da igrate. Odakle sve te avanture? E, to je najbolji deo! Prave ih igrači. Naravno, postoji određeni broj mapa koje je priredio razvojni tim 3 Sprockets, ali većinu neverovatno dobrih deonica, pa i celih kampanja, osmislili su i napravili igrači, koristeći ugrađenu funkciju za stvaranje deonica.


Korišćenje alata za pravljenje avantura toliko je jednostavno, da je autor ovih redova bez ikakvog predznanja za nepunih dvadesetak minuta, a za potrebe ovog članka, uspeo da napravi malu kriptu naseljenu pacovima, bubetinama i kosturima, sa nešto zaključanih vrata i kraljicom na kraju. Daleko od toga da je savršena, ali naučio sam nešto i sledeća mapa će biti bolja. Kažem sledeća, jer od kako sam seo da pišem članak, samo želim da se vratim u igru i napravim novu, još bolju mapu. Da smislim celu priču, dodam po kojeg NPC-a, krčmu, celo selo... Sastavim više mapa u kampanju. Ko zna? Iako je igra u fazi Early Acces i planirani datum objavljivanja je polovinom oktobra, već sada postoji ogroman broj zaista kvalitetnih mapa, tako da je igranje pravo uživanje.


Ukratko, Fight the Dragon je veoma zanimljiv projekat. Ne samo što omogućava neobavezujuće "sekiranje" monstruma u tamnicama za jednog ili više igrača, već nam dozvoljava da i sami napravimo cele kampanje. Još važnije, stvaranje sopstvenih mapa jednostavno je i lako se uči, što znači da svako iole kreativan može da smišlja avanture za svoje drugove i širu javnost. Da bi se mapa objavila mora da zadovolji određene uslove, a posle njen uspeh zavisi od ocena i komentara igrača. Na kraju, ostaje da najavim "dnevno sniženje" koje počinje danas. Kupovina naslova u Early Access programu jeste rizičan potez, ali s obzirom na to da je ova igra funkcionalna i zabavna... Ne vidim razlog da čekate oktobar.

Primerak igre za testiranje ustupio razvojni tim 3 Sprockets.


PS
Priredili smo i kratak video koji prikazuje brz prolaz kroz nasumičnu avanturu.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!