17. ruj 2014.

Steam uveo nove valute

Najpoznatiji servis za digitalnu distribuciju igara, Steam, uveo je noćas korisnicima iz Indonezije, Malezije, Filipina, Singapura i Tajlanda mogućnost da igre plaćaju u sopstvenim valutama (umesto u dolarima, što je dosad bio slučaj). Pored nabrojanih pet, još pet zemalja će narednih nedelja dobiti ovu podršku. U pitanju su Kanada, Meksiko, Turska, (Južna) Koreja i Norveška. Prethodnog meseca je počela podrška i za japanske jene.



Šta ovo znači za nas iz Srbije i Balkana uopšte? Neposredno, ne dotiče nas nikako, i dalje ćemo imati najgori odnos cene igre i prosečne plate od svih korisnika Steam-a. Jednostavno, ovde ne postoji dovoljno veliko zajedničko tržište da bi se i nama pozabavili. Posredno pak, ove novine imaju dve posledice. 

Prvo, biće potreban veći oprez pri razmeni igara sa drugim korisnicima, jer će sve veći njihov broj biti "zaključan" na određeni region (na primer - čest je slučaj da igre u Rusiji mogu da igraju samo stanovnici Rusije - iako se radi o digitalnim proizvodima). Druga posledica može biti pad cena na tržištu razmene igara, ako novi regioni budu imali dovoljno niske cene i dovoljno "nezaključanih" igara.

Primer "zaključane" igre - najčešće su pogođena AAA izdanja
 U prvih nekoliko sati već su se javile dve anomalije u cenama - Heileen 3 u Indoneziji ima cenu jednaku jednom dinaru, a paket TrackMania igara dva američka dolara na Tajlandu (primera radi, redovna cena kod nas je 60 evra).

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!