16. ruj 2014.

Uzmi lovu i beži

Rekao sam vam da će se dogoditi. I dogodilo se. Mojang je otišao Microsoftu za 2.5 milijarde dolara. Što je najluđe, pre izvesnog vremena Notch je tvitovao da mu je cena dve milijarde. Izgleda da je održao reč. Nije se prodao za manje.

Elem, neko je rekao da Mojang nije Minecraft, ali izgleda da Notch nije Mojang. Notch napušta Mojang. Ide da radi neke zabavne stvari kao što je džemovanje. Napali su ga da se prodao i slično, pa je počeo da uzvraća udarce na Twitter-u, u fazonu, ostavite me na miru, ko hoće može da kupi moje deonice Mojang-a. Takođe kaže da se nije nadao ogromnom uspehu Minecraft-a i da mu je doneo samo glavobolju.

Skromnost (lažnu ili pravu, ne ulazim u to) na stranu, Minecraft je Microsoft-u neophodan zbog pojačanja mobilnog sektora. Trenutno, pomama za Minecraftom trese mobilno tržište, a šuška se da će port za PS Vita da se rasproda kao alva...


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

3 komentara:

  1. Heh, "I told you so" sindrom... :) Da budemo iskreni, nisi rekao to, vec si preneo neke glasine i postavio nekoliko pitanja sta citaoci misle. :)
    No, svi su posle bitke generali...
    Neka se vrati ko zeli i procita originalni clanak i komentare. ;)

    Mene licno je jedino iznenadila nekakva letargicnost (ili glumljenje iste) sa njegove strane kad se radi o zajednici i buducnosti iste, jer mi je neverovatno da "zamor" tako promeni coveka i njegove 'core' stavove... Mada, kao sto rekoh, vec je nekoliko puta izjavio da je bio na iskusenju da prihvati velike pare, ali izgleda da su ovo bile prevelike. :D ... Vrlo je cudno to objasnjenje da ga je sve previse umaralo i smetalo mu, da je imao bas toliko problema i nemira zbog umesanosti u poslovne odluke Mojanga... da li je moguce da covek toliko promeni pogled usled pritiska (ne obavezno od strane nekoga, vec generalno)?! Rekao bih da tu ima jos nesto i da nije ovako jednostavno (a nikad i nije, zar ne). :)
    U svakom slucaju, Microsoft je kupio bas lep community i igru, samo da ne sjebu to sto imaju - a i kad su oni to uradili... :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je skroz jasan. Čova je hteo da radi ono što voli, da pravi male igre za svoju dušu, a onda je jednu "ubo" nenamerno, postala je preko noći prevelika, i nije mogao da pobegne od nje. Njegov stav prema MC se ogleda i u tome što je osnovao firmu i zaposlio ljude "da mu pomognu" a onda se udaljio od igre i prepustio je njima, dok se on sam posvetio novim projektima (Scrolls). I cela zajednica je vriskala, Notch, Notch, što ne radi Notch, je l' se slaže sa ovim Notch, kad će da nešto napravi Notch, ... a lik bi samo da kodira neku siću kad mu dođe, da živi normalan život itd. Tako da ono, 2.5 milke će da ga namire da ne bude gladan (čak i kad Švedska uzme veći deo na ime poreza) do kraja života, ili da osnuje novu firmicu gde će da bude indie... a i za sam MC je bolje, usled veličine i zajednice oko njega, da ima svoj život van okova male indie firme koja ne može da postigne više sve što treba. Notch očigledno nije planirao da zaposli 200 novih ljudi... Kontam da će M$ malo šta da uradi u izvornoj igri osim da zameni splash screen sa tekstom Mojang novim gde će pisati Microsoft Studios, kako bi narednih par godina podsvesno povezivali kod igrača na PC, PS3, X360, Android itd. sve što označava MInecraft sa svojom firmom... A onda jedne godine izbace Minecraft2 napisan samo za xbone i windowsPC na steamu i tako zeznu ne samo Sony već i Gabena, te iskoriste Steam da spreče odliv igrača sa Windowsa na SteamOS.

    Bar bih ja tako uradio, al' ja nemam 2.5 milke, hehe.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je najzanimljiviji Notch-ov komentar da kad sledeći put nađe na neku tako potencijalnu bombu kao što e bio Minecraft, pobeći glavom bez obzira... bez obzira na to šta fanovi i zlonamernici kažu, ne bih mu bio u koži. Toliki novac uništava svako ljudsko biće, a posebno kreativce kao što je Notch. Šta god izjavi, glupo je. Niko mu ne veruje. Uprkos tome što je hteo da se izdvoji od Minecraft-a postao je simbol, okamenjena ikona, a to ne valja. Čak su ga napadali za koješta o čemu nije imao pojma. Kao neki gejmerski bog... to je pogubno i svaka mu čast na tome što hoće da utekne...

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!