25. lis 2015.

Razvoj igara: RPG Maker MV

Japanski razvojni tim Kadokawa dobro je poznat ljubiteljima retro-jrpg naslova koji se poslednjih godina pojavljuju na našem tržištu. Njihov razvojni alat RPG Maker u verziji VX Ace uveliko je doprineo tome da zaigramo odlične igre poput To the Moon, Doom & Destiny ili Skyborn, te se probio do prvog mesta na Steamu po broju preuzimanja u kategoriji aplikacija. Međutim, svi koji su probali da ga koriste znaju da je daleko od savršenog. Ograničenja u radu su bila brojna, počev od mogućnosti objavljivanja izrađenih igara na različitim platformama, preko upotrebe sprajtova (2D slika) male veličine, podržane rezolucije ekrana i mnogo toga drugog. Dobra vest jeste da nam 30. oktobra stiže novo izdanje sa ciljem da se manjkavosti prethodne verzije otklone, te da se nezavisnim autorima, koji ovakve alate najčešće koriste za samostalnu digitalizaciju izmaštanih svetova, omogući veća sloboda u radu uz što bolji grafički kvalitet konačnog proizvoda.

Šta je to novo što nam donosi RPG Maker MV?

Autori pre svega ističu punu kompatibilnost razvojnog okruženja sa Apple Mac OS/X platformom, što znači da ne morate da instalirate Windows kako biste mogli da pravite igru, ako ga inače niste koristili na svojoj Mac mašini. Ovo nismo mogli da isprobamo iz očiglednih razloga pa moramo da im verujemo na reč, al' svakako zvuči dobro za ljude kojima je potrebno.


Drugo i verovatno mnogo važnije za sve koji ne koriste Mac jeste mogućnost da izvezete/objavite svoju igru za mnogo više operativnih sistema nego ranije, što uz Windows i MacOS/X uključuje Android (APK), iOS (IPA) i HTML5 za igranje direktno iz browsera. Ovo jesmo testirali i radi, ali ne baš kako biste očekivali iz reklame. Naime, već pri prvom susretu sa pomoćnom dokumentacijom i uputstvima, shvatićete da se igre kreiraju u HTML5 formatu (za skriptovanje se ovaj put koristi JavaScript umesto Ruby) usled čega je sve što izvezete automatski kompatibilno sa svim platformama i radiće bez problema, ali nema ugrađene opcije da zaista napravite APK/IPA fajl koji ćete da postavite na Google Play ili iTunes, već se očekuje od programera da prati priloženo uputstvo kako bi samostalno kodirao/zaštitio svoje pomoćne fajlove (grafiku, zvukove, muziku itd) i zapakovao ih u krajnji format. Čak i verzija za Windows, bez dodatne zaštite, omogućava svakome da "pročačka" po vašim mukom izrađenim sličicama. Iz izdavačke kuće tvrde da su želeli tvorcima igara da ostave više slobode u radu, što jeste prednost u odnosu na slične alate koji na primer od male igre naprave ogroman apk jer ne možete da isključite podršku za starije verzije Androida ili određene arhitekture procesora koje vam nikada neće biti potrebne... ali ako ne želite da se cimate takvim detaljima, ugrađeni izvoz u AndroidSDK koji bi to sredio za vas bio bi u najmanju ruku koristan kao opcija.


Borbe sada mogu da se posmatraju sa strane ili spreda. Ukoliko igrate/pravite jrpg naslove, znate šta to znači i nema potrebe da objašnjavam naširoko, preskočite do sledećeg pasusa. Za sve ostale, klasični način prikaza borbi u jrpg naslovima jeste da se na posebnom ekranu van glavne mape sveta prikaže protivnik kojeg gledate "iz prvog lica", sa svim statistikama, te opcijama (napad, blok, magija...) iz kojih vi u svakom potezu birate po jednu akciju. Sada je moguće prikazati i savremenu borbu koja sukobljene strane prikazuje sa strane, što na prvi pogled nije velika stvar ali zapamtite da se u detaljima krije đavo, to jest nekome će baš ovo značiti mnogo na putu da svoju novu igru načini baš onakvom kakvu je zamislio.


Dalje, RPG Maker u verziji MV konačno podržava stvaranje igara koje je moguće igrati mišem (ili dodirom, ako govorimo o prenosivim platformama) umesto tastaturom, a baza za čuvanje podataka sada omogućava unos do 2000 različitih stavki, što će omogućiti dizajniranje raznolikijih i življih svetova nego ranije. Čak je i prikaz mape sveta unapređen, pa sada ima tri sloja za dodavanje elemenata, što omogućava prirodniji raspored objekata na mapi i dopadljiviji izgled gotovog sveta. Ovome doprinosi i uklanjanje ograničenja za veličinu slika, a svi predefinisani sprajtovi koji dolaze uz program kako bi vam omogućili brži početak sada su potpuno prerađeni i dolaze u rezoluciji od 48x48 tačaka. Još jedna novina koju valja pomenuti jeste viša osnovna rezolucija ekrana koju će igre napravljene u izdanju MV imati, a to je 816 x 624 tačaka! Jedna od stvari koje su se nama dopale jeste ugrađeni alat za izradu likova. Iako je nešto slično postojalo i u prethodnoj verziji, likovi sada izgledaju mnogo življe i jasnije na ekranu.

Ima tu još sitnica, neke stvari na koje smo navikli u VX Ace nedostaju za sada, ali treba naglasiti da smo testirali beta verziju i da autori gotovo svake sedmice objave novu zakrpu, te da se uočeni propusti ubrzano ispravljaju a da se nove funkcije redovno pojavljuju. Program podržava korisničke skripte i dodatke, a njihova baza samo će rasti tokom vremena. U suštini, reč je o specijalizovanom alatu za izradu jrpg naslova, a u tome šta radi ovako "out of the box" je najbolji. Ukoliko vam je dugogodišnja želja da digitalizujete svet iz svoje mašte i povedete nas ostale u avanturu za pamćenje, novac koji autori traže solidna je investicija u takav poduhvat. Za sve ostale, koji bi da se poigraju ali nemaju ideju za igru, plan rada i sve drugo, VX Ace može da se nabavi veoma povoljno pa vidite sami da li biste imali živaca da krenete u izradu avanture ili rpg naslova ove vrste.
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!