13. svi 2016.

Everspace, prvi utisak

Nemački nezavisni razvojni tim ROCKFISH Games radi na svemirskoj rogue-like pucačini pod imenom Everspace. Igra je trenutno u alpha fazi razvoja i mi na blogu Igrorama dobili smo priliku da je isprobamo i iznesemo svoje prve utiske. Za početak, treba odmah reći da nije reč o simulaciji u kojoj ćete sate ili dane provesti u instalaciji i podešavanju podsistema na svom brodu, ili u sred svake bitke umesto o položaju i kretanju protivnika, razmišljati o pregrevanju sistema, energetskim štitovima ili utrošenoj energiji. Ipak, daleko od toga da je reč o bezveznoj pucaljki koja dozvoljava da se isključi mozak. Štaviše, ono što smo imali prilike da vidimo zaista obećava.


Iako priča još uvek nije ugrađena, jer je reč o ranoj razvojnoj verziji, neke stvari su već sada "poznate". Igrači će biti u ulozi pilota koji ne zna svoje poreklo i istražuje različite sektore u svemiru u jednom od tri dostupna početna broda. Sektori su povezani "kapijama" kroz koje je moguće skočiti nadsvetlosnom brzinom, što troši gorivo, koje je opet neophodno pronaći i sakupiti. Traženje goriva, oružja i drugih upotrebljivih predmeta svodi se na skeniranje trenutnog sektora, let do novog pokazivača i potencijalnu borbu sa protivnicima... za sad. Glavnina igre tek treba da bude napravljena. Ipak, moguće je koristiti više od 20 različitih predmeta, a tu su i 32 osobenosti (perks) koje se mogu trajno izučiti i koristiti za nadogradnju broda.


Iako naizgled ne postoji nikakva veza, Everspace me je na neki način podsetio na FTL. Naravno da razlike postoje, kako odmah vidljive tako i one suptilnije, ali obe igre su svemirske akcione avanture sa nasumično generisanim deonicama u kojima je osnovni cilj preživeti svakakve situacije i opstati što duže pa stečeno znanje iz trenutnog pokušaja prelaska upotrebiti u sledećem. Sledećeg će svakako biti jer je mala šansa da ćete iz prvog pokušaja uspeti da završite igru. Ne brinite, smrt u ovom ostvarenju ne znači obavezno i još jedan naporni početak, jer sve otključane osobenosti i nadogradnje svog broda prenosite u "sledeći život", tako da se upornost ovaj put zaista osetno nagrađuje.


Ono o čemu već sad možemo da pričamo sa nešto više sigurnosti jeste grafika, koja je zaista fenomenalna. Slike ne mogu da dočaraju prilazak asteroidu u čijem srcu se kriju kanisteri sa preko potrebnim gorivom, njegovo rešetanje mitraljezima ili raketama, mnoštvo delića koji otpadaju... O izgledu planeta i zvezda, kapitalnih brodova, ili "skakanju" između sektora da i ne govorimo! Ipak, hardverska zahtevnost za sada nije izvan kontrole, iako bi se to dalo očekivati. Pored slika sa GTX970 na UWHD monitoru koje možete da vidite, testirali smo igru i na GTX560 (doduše u 1366x768) i sve je tečno klizilo bez problema sa najvišim podešavanjem detalja.


Ukratko, reč je o igri čije je osnove lako pohvatati, ali pruža i prostora za usavršavanje kroz vežbu. Komandi ima sasvim dovoljno ali ne i previše, lako se pamte i sve ima smisla. Omogućen je prikaz iz 3. i 1. lica (iz kokpita) a tu je i inicijalna podrška za VR koju nismo bili u prilici da isprobamo. Fizika deluje odlično. Efekti i grafika takođe. Rano je da se predviđa da li će se i koliko igra menjati u kasnijim fazama razvoja, ali ono što smo videli do sada zaista obećava. Još ako priča u kampanji bude dobro napisana i zanimljiva, mogao bi ovo biti jedan od većih hitova ove decenije.

Primerak igre za testiranje ustupio Rockfish Games
Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Zvuci super! Molim vas objavite na sajtu i kada igra bude konacno izdata.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!