18. stu 2009.

AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! -- A Reckless Disregard for Gravity

U alternativnoj stvarnosti, 1982. godina je bila presudna po planetarnu arhitekturu - polistrukture su pale sa neba (tj. iz svemira) i zaustavile se u vazduhu. Možete da zamislite kako je ovo uticalo na svet oko nas. Graditelji su jedva dočekali da se oprobaju i odmah su iznikli silni čardaci ni na nebu ni na zemlji, umetnici su nebo zakrčili svojim uvrnutim instalacijama a nauka je procvetala. Međutim, avanturistički duh ni najmanje ne interesuju takve sitnice. Važna je samo posledična sloboda koju pružaju ti događaji, mogućnost da se skoči sa najviše plutajuće zgrade iznad Bostona i u slobodnom padu projuri pored zabezeknutih prolaznika, očeše o zidove zgrada koji lako mogu neopreznom skakaču da otkinu ruku iz ramena, ili još gore. Najvažnije? Sakupiti što više bodova i preživeti da se u njima uživa.

AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! -- A Reckless Disregard for Gravity (stvarni naziv igre - Aaaa! joj je nadimak od milja) je čedo nezavisnog studija Dejobaan Games osnovanog '99. godine, a poznatog po nekoliko nama sasvim nevažnih naslova za PalmOS telefone i Windows. Igra je uprkos svom čudnom imenu (jedna od odlika studija je potpuno uvrnut humor) izazvala popriličnu pažnju medija još u vreme izrade. Zanimljivo je da je inicijalni koncept razrađen u samo tri dana, nakon što je dizajner nivoa poslao snimak sa Base Jumping tematikom glavnom programeru. Upravo na skakanju sa nečega se i zasniva igra - tačnije na nepromišljenom zanemarivanju opasnosti koje isto nosi. Naravno, nije ni izbliza reč o tamo nekoj simulaciji slobodnog pada, realnim vremenskim uslovima i zakonima fizike - iako ih ne treba zanemariti. U pitanju je prava pravcata old school zabava u stilizovanom 3D prostoru ispunjenom najrazličitijim bonusima i preprekama koja će vas naterati da u pet ujutro hipontisano ponavljate "samo još jedan skok, još samo ovaj..."


Da bi mogli da se pozabavimo elementima gameplay-a, moramo prvo da prozborimo reč-dve o grafici. U zavisnosti kojoj grupi igrača pripadate, odgovor na ovo pitanje bi glasio ili "nema je" ili pak "fenomenalna je". Mi stajemo u potonji tabor i nemamo ništa osim reči hvale za sjajno stilizovanu retro grafiku koja podseća na zlatno doba razvoja 3D igara, vreme kada su teksture bile nepoznate a broj trouglova se merio u milionima umesto milijardama. Naime, plutajuće građevine u igri predstavljene su trodimenzionalnim blokovima koji su većim delom jednobojni, iako neki imaju rudimentarne teksture zidova i prozora; Pešaci na visećim mostovima su najobičniji 2D sprajtovi, a planine bi autorima Crysis-a izgledale toliko smešno da bi odustali od daljeg kreiranja igara. Verovatno bi i trebalo to da učine, ako jedan mali tim može da kreira ovako kvalitetnu igru bez nabudženog 3D engine-a, HD tekstura, modela likova sa visokim brojem poligona i bukvalno bez ikakve priče, kampanje ili multiplayera dok se veliki timovi ubijaju prodajući nam iste gluposti iznova i iznova. Ovde čak i ne možete da vidite lika kojim upravljate jer ga jednostavno - nema. Pitate se zašto onda hvalimo ovu igru?



Zato što je IGRA, u pravom smislu te reči. Jednostavno, odbačeni su svi nevažni elementi, sva šminka, prnjice, i ostala je sirova zabava. Ako bi već pomenuti Crysis kao suštu suprotnost mogli da uporedimo sa sponzorušom, koja i pored svih naoko sjajnih atributa ostaje isprazna, Aaaa! bi bila devojka za koju osećate da ste je poznavali ceo život, koja vam je i najbolji prijatelj i sjajna ljubavnica, iako to pri prvom susretu nikako niste mogli da očekujete sudeći po njenom imenu ili načinu odevanja. Još jedan dokaz da su predrasude užasno loša stvar.



Aaaa! uopšte nije kratka igra - upornom igraču doneće dane ili sedmice zabave, jer ima preko osamdeset različitih nivoa koje otključavate ulaganjem "zuba". Njih opet dobijate uspešnim doskokom u ranije otključanim zonama, a svaki se nagrađuje sa maksimalno pet zvezdica, u zavisnosti od broja sakupljenih poena prilikom pada. Kako se sakupljaju poeni? Osnovne tehnike su "grljenje" i "ljubljenje" zgrada. Građevine "grlite" tako što se u padu prilepite uz njih što duže, a "ljubite" kad projurite kroz usko grlo između njih, po mogućnosti, opet, u neprekinutom nizu kroz "tunele" i "okna" sve do dna. Podrazumeva se da ne smete da udarite u bilo šta statično, jer automatski ostajete bez poena i morate da krenete sa vrha. Otključavanjem kasnijih nivoa dobićete mogućnost da umesto pored zgrada klizite niz litice planina, da razbijate staklene površine koje donose određeni broj bodova, ubrzavaju vas ili usporavaju u padu, ili pak, možda i najzanimljivije, pokažete srednji prst kritičnim prolaznicima (ili palac pozdrava obožavaocima) koji vas posmatraju sa raznih pešačkih mostova i platformi. Dok strmoglavo jurite ka tlu (ili ka nebu, ako ste upravo odskočili o trampolinu) i šarate grafite po vladinim zgradama zarad dodatnih poena, adrenalin će vam dizati sjajna elektronska muzika koja predstavlja verovatno najbolje pogođen soundtrack u nojijoj istoriji PC igara, a ceo ekranski prikaz namerno je obogaćen određenom količinom šuma zarad što autentičnijeg doživljaja.



Među nivoima u glavnom meniju ubačene su i razne smicalice, duhovite deonice, hipnotišući nivoi za "meditaciju" koja vas garantovano neće opustiti, tutorijali za šurenje svinje te razni potrebni i nepotrebni saveti. Ako igru nabavite na Steam servisu, dobićete i mogućnost da sakupljanjem dovoljnog broja bodova, zagrljaja i poljubaca otključate jedinstvena dostignuća koja ćete moći da pokažete i uporedite kako sa svojim prijateljima, tako i sa svim ostalim igračima iz celog sveta.


Prava je retkost u ovom poslu naići na igru koja toliko oslikava ideale za koje se zalažemo i kojima bi industrija morala da stremi kada ne bi bila "industrija". Aaaa! predstavlja razlog zbog kojeg se i bavimo pisanjem recenzija - ona je sjajna igra koja bi inače prošla potpuno nezapaženo, samo zato što je plod ljubavi a ne silnog novca. Uostalom, probajte demo pa se uverite. Nema ničeg zabavnijeg od skoka u neonsko ludilo... još samo jedan put.


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Upravo smo dobili obaveštenje da su Dejobaan Games spustili cenu Aaaaa! ispod 10$ zbog finansiranja sledećeg naslova. Ukoliko još uvek niste nabavili ovu igru sada je pravo vreme da podržite kvalitetan mali studio.
    http://www.dejobaan.com/aaaaa

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!