3. stu 2009.

Risen

Šta se dobije kad legendarni Nemački razvojni tim pravi igru bez uplitanja dosadnih i pohlepnih izdavača i njihovih producenata? Šta se dobije kad bacite Džejsona Statnama i silikonsku Hale Beri na pusto ostrvo? Šta se dobije kad virituelni Statnam otkrije da je ostrvo prenaseljeno zaraćenim frakcijama, divljim životinjama, avetinjama i drevnim tajnama? Odgovore potražite u sjajnoj akcionoj avanturi - Risen!

Intro



Noć je. Oluja baca lađicu na kreste talasa. Hridine se groze nesrećnom plovilu. Iz dubine izlazi čudovište. Na palubi je Inkvizitor. Kroz vizir od rubina osmatra crvoliku beštiju. Smenjuju se bleskovi magijskog udara i munje. U utrobi broda slepi putnici strepe da je došao kraj putovanju, a možda i životu. Imaju vrlo malo pre nego što...


A sad malo ja (pogled iz prvog lica)




Noć je. More je izbacilo leševe i naplavinu sa čamca. Preživeli smo samo Sara i ja. Pronašao sam dobru oštricu i pokupio sitnice sa plaže, nekoliko novčića, flašu ruma. Hej, vidi, biser u školjci! Šta se to čuje? Lešinar! Uh koliki je. Priđi, strvinaru nijedan! Kako misliš da te naseckam kad stalno bežiš? Taaako, to smo sredili, sad još da čupnem batak pa da nastavim dalje. Saro, mislim da si upravu. Pratićemo baklje. Uh, šta je ovo?! Bodljikavo prase kingsajz. Evo ti i evo ti još...uh...ajoj...umri beštijo. Saro, ne znam čime hrane divlje životinje ovde, ali mnogo su opasne. Ili sam to ja još slab od brodoloma? Ček' našao sam ovu lekovitu biljku. Žvak-žvak, osećam se malo bolje. Vuk? 'Ajdmo sve iz početka, blok, blok, napad, blok, blok, kombinacija. Gde nestade ovaj vuk? Argh! Prokletinja se izmiče, povlači, sulja u stranu, napada iz žbunja! Aman, ostavi mi stopalo, trebaće mi! Eto Saro, konačno put otvoren. Pođimo! Gle, kućica. Srećom napuštena. Kako to misliš: "neću da jedem sirovo meso" ? Dobro, de! U kući je kovčežić, pronašao sam ključ. Vidi, vidi, tiganj! Malo bataci, malo krmenadla, tebi jedna, meni dve. Dobro Saro, ostani tu idem ja da vidim da li ima nekog živog na ostrvu.


Total immersion


Zašto? Zato što je sve to istina. Risen je igra koja uvlači igrača od prvog trenutka. Drama je život iz koga su izbačeni svi dosadni elementi. Risen se rukovodi tom definicijom i predstavlja sve životne nedaće koje su zadesile brodolomnika (zvaćemo ga Džejson jer glasom i stasom podseća na Statnama). Potrebno je sakupljati lekovite biljke, cunjati ostrvom i zavirivati u skrovite budžake, pronalaziti novac, oružje, oklope, čarobne sastojke, loviti, pripremati hranu, spavati u krevetu, kupati se u kadi. Kao što sa ovog spiska možete očitati, Risen na veoma neoubičajen način zabavlja igrača mešavinom svakodnevnih i poptuno fantazijskih zadataka. Igrač će razbijati glavu oko nerešenih ubistava, razotkrivanja drevnih tajni, ali isto tako će biti potrčko, tešiće staricu i dilovati džoint studentima. Džo..džo...džokavci? Ah, pa zar niste do sada provalili. Risen je nezvanični Gothic 4, to jest, ono što je Gothic 3 trebalo da bude.




Nemci? Nemci!



Žvaka je ta da se Piranha Bytes ozbiljno posvađao sa izdavačem JoWood-om, te su odlučili da izdaju igru onako kako su zamislili, bez pritisaka. Rezultat je praktično nastavak Gothic serijala. Risen ima sve najbolje iz prepoznatljivog stila Piranha Bytes-ovog repertoara: sukobljene frakcije, slobodu igrača da se kreće i istražuje svet, dovitljive dijaloge, vutru, čarolije, borbu, razvijanje lika i sve druge poslastice koje kompjuterski RPG pruža.




Tehnologija (nemačka)

Prednosti Risena ne leže u tehničkim dostignućima, pa ću ih samo pobrojati. Grafika je prava next-gen sa odličnim eksterijerima. Utisak da se zaista nalazite u džungli je više nego uverljiv. Osrtvo ima raznovrsnu floru i faunu. Postoje suptilne razlike između šume koja se nalazi u planinama i priobalnih šikara. Na raspolaganju je ogromna površina koju će igrač postepeno otvarati iz poglavlja u poglavlje. Tu su plaže, vulkan, šume, močvare, reka, brana, tajanstvene ruševine, napuštena sela, nekropole, lučki grad, farme i manastir-tvrđava. Animacije su dobro urađene, na nivou pristojnom za next-gen RPG. Naročito mi se dopalo senčenje i višeslojnost vidika, tako da se u svakom trenutku dobija oštra slika koja ipak ostavlja uverenje da je u pitanju stvaran svet (onoliko koliko to današnje igre dopuštaju). Muzika je dostojna plejliste. Melodije su nenametljive, nostalgične, ali sa pravom dozom dramskog naboja. Dakle, igrači koji traže samo da igra bude vizuelno privlačna, imaju čime da se nahrane, premda mi nije jasno zašto bi neko igrao Risen zbog grafike. Mehanika igre i priča imaju mnogo toga više da ponude.




Mehanizacija (igre)


Razvojni tim je tako postavio elemente igre da se ispunjava veoma težak zahtev koji svaki igrač avantura postavlja. Da igra bude izazovna, ali ne preteška. Da postoji niz predmeta, znanja i nivoa koji moraju da se osvoje. Da igrač ima utisak da napreduje, kao i da ima utisak da mu tek predstoje prava herojska dela. Da kad proširi vidike i napuni se moćima ne bude sličan božanstvu i prejak u odnosu na početne izazove. Da likovi koji nastanjuju svet primećuju igračev napredak i da postoji mogućnost da se uvek vrate na početne lokacije i sagledaju ih iz nove perspektive. Piranha Bytes je uspeo da na pravi način nahrani sve pomenute potrebe igrača i još povrh toga da ostavi veliki oblak mogućnosti. Naime, uzalud je sve ako igrač nema smernice u svetu koji je previše otvoren ili pak ako ima samo tunel kroz koji napreduje doznajući nove detalje zapleta. Risen je sjajna igra upravo zbog toga što i posle sati i sati igranja imate utisak da ste napredovali, a niste obeshrabreni veličinom zadatka koji je tek pred vama.




Za to je najzaslužniji sistem misija koji uspešno prepliće veoma krupne zadatke sa gotovo svakodnevnim problemima. Lik se razvija kroz učenje veština od majstora (borac uči borbene veštine, lopov lopovske, čarobnjak razne vrste magija, lovac vas uči lovu, a kovač kujundžijskom zanatu). Učitelji najčešće traže novac, a znanje se plaća Learning poenima. Osim novih veština igrač može da "kupuje" trening osnovnih atributa (snaga, spretnost, mudrost, Mana). Ove osobine privremeno podižu magijski predneti i čarolije, a permanentno lekovite biljke i travarski napici.

Čarolija je zastupljena kroz ovladavanje moći runa i kristala. Rune omogućavaju magijske zapise, dok kristali otvaraju moć vatre, leda i magijskih projektila. Time je Risen "popunjen" pristojnom dozom raznovrsnih čarolija, a ostavljeno je dovoljno prostora za borbu. Igrač može da razvija veštinu mačevanja (borba lakim oružjem), baratanja sekirom (i drugim teškim naoružanjem za blisku borbu), borbu štapovima (i kopljima). Od dalekometne borbe tu su luk i strela i samostrel kao razdvojene veštine. Poznavanje travarstva i kulinarstva se podrazumeva, ali zato igrač može naučiti razne druge zanate kao što su kovački zanat, alhemija, lopovski zanat (akrobatika, obijanje i džeparenje), lovački zanat (šunjanje, dranje životinja) i rudarski zanat (prospecting). Razne veštine imaju različite nivoe saznanja što dodatno obogaćuje utisak igrača da postaje sve bolji i veštiji. Bolji alhemičar pravi jače napitke, bolji lopov obija komplikovanije brave, a borac na svakom nivou znanja otključava nove poteze.


Pričam ti priču



Neću vam kvariti igru, ali samo da znate da igra ima mnoštvo sadržaja, dobre obrte i pruža izbor između tri frakcije. Banditi (ili borci za slobodu) favorizuju put borbe i lopova, Order (Inkvizicija) su borci koji koriste čarobne zapise, dok Convocation sledi put prave magije. Postoje misije koje su dostupne bez obzira na sve, ali i one koje su otvorene samo članovima određene frakcije. Ipak, priča sledi jedan tok, tako da nećete mnogo izgubiti ako se odlučite za jednu stranku, a posle vas bude mrzelo da igrate celu igru ispočetka. Ipak, ako krenete iznova, igra pruža umerenu raznovrsnost utoliko što ćete moći da iscedite koji Xp i koji novčić viška. Jedini pravi ekstremni izbor je da li sledite put Bandita illi Magova (iz očiglednih razloga).


Zakonac



Risen pleni detaljima koji uvlače igrača u stvarnost mitskog sveta. Zaista ćete se štrecnuti kad iz gustiša izleti divlja svinja i pokosi sve pred sobom. Smejaćete se dovitljivim komentarima i umereno ćaknutim zadacima koji se od vas traže. Preznojavaćete se u pojedinim borbama i klicati zadovoljno kad plen konačno padne u zelenu travu. Toplo preporučujem svim ljubiteljima Gothic serijala, kao i zaljubljenicima u RPG žanr.



Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine do danas, bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Sve recenzije istog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!