8. pro 2009.

Defense Grid - The Awakening, recenzija

Tower defense je jedan od novijih koncepata u RTS žanru, a već u ranom detinjstvu izlizao se preteranom upotrebom u gomili istovetnih flash igara. Ukratko, radi se o strategijama u stvarnom vremenu u kojima igrač sprečava neprijateljske jedinice da pređu određeni prostor tako što postavlja odbrambene kule. U većini slučajeva, postoje različiti tipovi kula i neprijatelja a sirovine za gradnju su ograničene. Kao što vidimo, osnovna ideja je prilično jednostavna, ali na žalost u većini naslova autori i ne idu dalje od toga, tako da skoro sve igre u okviru žanra liče jedna na drugu. Izuzetaka naravno uvek ima, a dobar primer je Plants VS Zombies, igra koja se ove godine takmiči za najbolju PC igru u žestokoj konkurenciji u kojoj su i Dragon Age i MW2. Za razliku od tog prilično neobaveznog naslova koji se izdvaja opuštenom atmosferom i humorom, Defense Grid: The Awakening sebi krči put pre svega ozbiljnošću i izazovom za svakog pravog stratega.  Mark Terrano, glavni dizajner igre Age of Empires II, potrudio se da svoje ostvarenje dobro ureže u sećanje svih igrača koji ga probaju, pa je tako sve "na nivou", počev od priče, grafike, zvučnih efekata, izbora kula ili dizajna neprijatelja, do mogućnosti ponovnog igranja u osnovnoj kampanji ili nekom od drugih režima igre.

Defense Grid stavlja igrača u ulogu zapovednika odbrambene mreže planete koju svakih par hiljada godina opsedaju vanzemaljske trupe. Na samom početku, mreža je praktično nepostojeća. Veštačka inteligencija koja njome upravlja bila je isključena vekovima, energija je "na rezervi", a nacrti za odbrambene kule izgubljeni su u napuštenim postrojenjima i razorenim naseljima. Pred vama je da strateškim izborom i postavljanjem kula odbranite svoju planetu kroz celih dvadeset misija od nezaustavljivih talasa neprijatelja. Svemirci sa kojima ćete se boriti dolaze u petnaest veličina i oblika, svaki sa jedinstvenom taktikom, prednostima i manama. Obzirom na to da ćete i njih i nacrte za nove kule otkrivati postepeno u toku kampanje, ovaj naizgled mali broj donosi sasvim dovoljnu raznovrsnost i omogućava primenu više različitih taktika, te ćete pošteno oznojiti moždane vijuge dok ne pronađete najbolju strategiju za svaku zasebnu misiju. U toku igre imaćete samo dva prijatelja -  već pomenutu veštačku inteligenciju, koja je zapravo vaš prethodnik iz prošlog rata čiji komentari i sećanja će vam postepeno otkrivati priču, te orbitalni laser koji ćete, kada ga jednom otključate, moći da koristite za trenutno uništavanje jačih protivnika.


U toku igranja će vam na raspolaganju biti kule sa mitraljezima, bacačima plamena, laserima, strujnim udarom, topovima i vatrenim kuglama koje poput meteora padaju sa neba, ali i komandna kula koja otkriva nevidljive protivnike i vremenska koja usporava sve jedinice koje prolaze kroz njenu zonu delovanja. Međusobno se razlikuju u pet osobina, a na osnovu njih ćete odlučivati koju i gde da postavite. Šteta koju nanose, domet i brzina napada su primarne osobine, ali treba obratiti pažnju i na to deluju li na jednog ili grupu protivnika, te gađaju li jedinice na zemlji ili one u vazduhu. Neke kule, poput onih sa mitraljezima i topovima, mogu da gađaju i leteće i trčeće neprijatelje pa predstavljaju uvek dobar izbor. Unapređivanje je moguće u tri koraka, a svaki sledeći, uz višu cenu, donosi poboljšanje u količini nanete štete i dometu delovanja. Za izgradnju i nadogradnju kula koriste se resursi kojih nikad nema dovoljno, a stiču se masakriranjem neprijateljskih jedinica koje pokušavaju da se dokopaju vaših energetskih jezgara smeštenih na daljem kraju nivoa.


Neprijatelji se međusobno razlikuju po izdržljivosti, količini jezgara koja mogu da ponesu, brzini kretanja i (ne)posedovanju energetskog štita, te mogućnosti letenja. Tako imamo slabe jedinice koje dolaze u ogromnim grupama ali i pojedinačne, spore a veoma otporne neprijatelje. Neki svemirci stvaraju u svojoj blizini dimenzionalnu kapiju (portal) kroz koju prizivaju dodatne jedinice, a posebno treba obratiti pažnju na "kornjaču" nakon čijeg uništenja se stvaraju nasumični neprijatelji koji nastavljaju dalje sa ukradenim jezgrima. Kada vaše kule unište lopova, ukradeno jezgro će sporo da pluta nazad, tokom čega ga može zgrabiti svaka jedinica koja na njega natrči.



Sve misije možemo podeliti u dve grupe na osnovu terena po kojem se kreću protivnici. U prvoj su misije u kojima se neprijateljske jedinice kreću po strogo određenim stazama, odvojenim od terena za postavljanje kula, dok drugu grupu čine "sandbox" nivoi u kojima strateškim postavljanjem kula igrač stvara lavirint kroz koji se kreću neprijatelji. Ovim se dobija ne samo na vizuelnoj raznolikosti misija, već se šire i taktičke mogućnosti te otvara opcija višestrukog prelaska istih terena na potpuno različit način, ne samo upotrebom drugih tornjeva, već i njihovim drugačijim rasporedom. U ovom slučaju je neophodno ostaviti otvoren prolaz do jezgara i izlaza sa nivoa, inače će, ukoliko put ne postoji, neprijatelji početi da prolaze kroz energetske štitove kula pa će ceo lavirint postati besmislen. Neke mape se prostiru na više vertikalnih nivoa što stvara mogućnost za pravo trodimenzionalno igranje.



Kad smo kod treće dimenzije, za grafički prikaz brine se Gamebryo engine, koji je prekaljen kako na FPS/RPG (Fallout 3, Oblivion), tako i na strateškom planu (Pirates!, Civilisation IV). Pogled na bojište je fiksiran i može se približiti ili udaljiti u tri koraka (preporučujemo najdalji, izometrijski pogled, zbog najbolje preglednosti), a rotacija ne postoji. Kamera se kreće zajedno sa pokazivačem miša koji je zakovan za centar ekrana, što može tražiti kraći period privikavanja kod nekih igrača. Neprijatelji i kule izgledaju lepo, ali se pri najvećem zoom-u uočava blagi nedostatak poligona, što se može opravdati optimizacijom igre i željom autora da ne dođe do usporavanja kada se na ekranu istovremeno nađe preko pedeset kula i više desetina neprijatelja, uz vizuelno atraktivne efekte eksplozija, lasera, vremenskog džepa...



Pored osnovnog (story) režima, određene misije moguće je igrati i kao izazov (challenge) ili "opušteno". Ovi dodatni režimi se otključavaju nakon prelaska svake pojedinačne misije, a izazovi su najzanimljiviji jer pred igrača postavljaju određeno ograničenje koje otežava uspešno završavanje nivoa. To može biti ograničena količina resursa, kula, energetskih jezgara ili pak urnebesni "grinder" u kojem je potrebno preživeti 99 talasa sve jačih i jačih protivnika.



Za uspešno izvršene zadatke igrač će biti nagrađen otključavanjem dostignuća i njihovim ponosnim prikazivanjem na svojojj igračkoj mreži, bilo da je to Steam ili PlayGreenHouse. Postoji i zvanična lista najboljih igrača u celom svetu, a za ulazak na nju neophodno je osvojiti zlatne medalje u misijama što nije ni malo lako. Naime, za prelazak svake misije (bronza) potrebno je osmisliti dobru taktiku, ali da bi osvojili srebrnu medalju (sva 24 jezgra na broju) potrebno je pronaći pravu taktiku. Zlatna medalja zahteva daleko više truda i vežbanja, ali nije nedodirljiva što pokazuju brojni video zapisi na Youtube sajtu.


Na kraju ostaje samo da preporučimo ovu igru svim ljubiteljima dobre strategije i logike. Poseduje sve atribute koje stratezi inače traže - sjajan balans jedinica, višestruku mogućnost taktiziranja, sjajan replayability (da iskoristimo i taj termin u tekstu bar jednom), kvalitetnu grafiku i zvuk, te najvažnije, pruža sate i sate zabave.


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Hvala za tip, nisam ni zanoa da postoji ozbiljnija tower defens igra.
    Btw, nesto vam ne radi kako treba sa komentarima. Vec par puta sam pokusavao da komentarisem iz Opere ali nisam uspeo. Sad pisem iz Firefoxa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Forma za komentare je Bloggerova, tako da nemamo direktan uticaj na nju, ali pogledaćemo na njihovom blogu postoji li nešto što možemo da uradimo. Hvala za komentar.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!