6. lip 2010.

Flash Fleš 2 - The Last Stand 1 & 2

Džon Romero je postavio standarde zombi-žanra. Bio sam zaljubljenik u igre o hodajućim mrtvacima i pre nego što sam odgledao sve "Living Dead" filmove. Premda su mnoga ostvarenja postigla zadivljujuć kvalitet, a poneki filmovi pomerili granice žanra, Romerova vizija je i danas najsnažnija. Igre Last Stand 1 i Last Stand 2 predstavljaju za mene dvostruko zadovoljstvo, i kao interaktivna zabava i kao omaž Romerovom delu.

Igre su delo Krisa Kondona, poznatijeg kao ConArtist. Taj dasa je hteo da bude dizajner, ali je pao na ispitu. Završio je na katedri za računarske sisteme, radio koješta, dok na kraju nije postao veb-dizajner. Negde u vreme kad je savladao Flash, počeo je da pravi igre sam za sebe, s obzirom da je za prethodnih dvadesetak godina radio i kao programer, dizajner nivoa, moder, animator, dizajner skica...



Last Stand 1

Igra nas vodi pravo u srce zbivanja. Nakon strašne infekcije koja je zombifikovala građanstvo, usamljeni junak uspeo je da podigne barikadu i domogne se pištolja. Mora da izdrži dvadeset dana i noći neprestane navale hodajućih mrtvaca. Igra počinje tako što se nalazite u zaklonu i pucate na zombije. Uglavnom se teturaju, što vam daje dovoljno vremena da ih pogodite u glavu. Nažalost, pojedini zombiji kreću se veoma brzo i potrebno ih je zaustaviti pre nego što počnu da ruše barikadu. Kada uništite i poslednjeg, sviće i dobijate priliku da popravljate utvrđenje, tražite oružje ili druge preživele. Oporavak zaklona je veoma spor ako ste sami. Oružje pronalazite ako uložite dovoljan broj sati u pretragu (što se očitava na wepon find-o-meter). Takođe vam se mogu pridružiti preživeli ukoliko im se posvetite. Više ljudi u zaklonu znači bržu popravku, veću vatrenu moć, ali svaka pretraga može da odnese dragocene živote. Mana saboraca je u tome što pokrivaju uzani deo barikade i naoružani su običnim pištoljima. Zato morate da se krećete i nadomešćujete nedostatke drugih preživelih. Igra se hvali sa 3500 različitih vrsta zombija. Razlikuju se ne samo po izgledu (učiteljica, pop, taksista, policajac, SWAT komandos, vojnik, zatvorenik, radnik gradske čistoće), već i po osobinama i oružju. Debeli zombiji bolje podnose pogotke u telo i glavu, poneki zombi nosi mačetu ili bejzbolku, dok su zombifikovani psi daleko najopasniji. Prevashodno zato što ih saborci gotovo i ne gađaju, te i zbog toga što imaju nizak profil. Preciznost zavisi od položaja na kome se nalazite. Pogoci koji padaju iskosa češće promašuju ili pogađaju noge zombija. S druge strane, dobro oklopljene zombije (vojnik, SWAT-ovac, bajker) morate da gađate upravo u noge jer šlem ili oklop zaustavljaju udarnu snagu metaka. Oružje koje pronalazite sve je moćnije, ali ne uvek i praktičnije. Kolt sporije puca i puni se od Gloka. Mašinka UMP ima dobru vatrenu moć i brzinu menjanja okvira, ali je i rastur veliki. Uzi je nešto brži automat, ali ima i veći rastur i slabiji je od UMP-a. Motorna testera odlična je za čišćenje barikade. Sačmara i skraćena sačmara su sjajne za brzo utamanjivanje zombija, ali se bolno sporo pune. Prednost je što ne morate da čekate da se puška sasvim napuni. Odahnuće vam tek kada nađete lovačku pušku. Pogađa nekoliko zombija odjednom, veoma je precizna, a ne toliko spora. Igru zaokružuju Kalašnjikov i M16, premda će vam biti teško da se odreknete lovačke puške. Srećom igra omogućava da nosite dve pucaljke odjednom, menjate ih pritiskom na razmaknicu. Igra postepeno postaje sve teža i sve ćete radosnije dočekivati svitanje. Tako dvadeset puta i – pobedili ste, tj. preživeli. Last Stand 1 je veoma dinamična i zabavna igra bilo da ste zaluđeni zombijima ili ne. Očite nedostatke igre dopunio je...



Last Stand 2

Posle dvadeset dana i noći opsade u igri Last Stand 1, helikopter dolazi i kupi preživele. Kao što saznajemo iz uvoda, jedan od vaših saboraca je zaražen i helikopter se ruši. Ponovo ste sami. Grafika je nešto detaljnija, ali ne preterano. Barikade se sada nalaze u zgradama. Zombiji se kreću mnogo brže, a poneki se baš zaleću. Zombi psi su i dalje veoma opaki, a protivnici češće koriste oružje. Ključna izmena koncepta je u tome što na kraju juriša zombija dobijate mapu gradića. Potrebno je obeležiti zgrade koje ćete pretraživati i odrediti vreme rada na popravkama zaklona. Barikade se znatno sporije obnavljaju. Stambene zgrade daju veće šanse da sretnete preživele, dok policijske stanice i prodavnice oružja donose veću šansu da steknete pucaljku. Supermarketi, prodavnice i skladiša donose novi resurs – zalihe. Biće vam preko potrebne da biste mogli da putujete. Tako je, ovaj put vaš junak mora da se probije do Union City-ja. Ukoliko to ne izvede u toku četrdeset dana, pobećiće mu i poslednji evakuacioni konvoj. Osim pucaljki, možete pronaći i mine, lovačke kljuse i slično. Zombiji prilaze barikadama u četiri kolone pa možete postaviti zamke. Eksplozivne naprave će detonirati kada ih upucate ili kada zombiji zapnu za njih, a čelično kljuse zarobljava zombija i dalje vam više vremena da ga naciljate. Što više preživelih okupite, veća je vatrena moć, ali i brža potrošnja zaliha. Ovaj put saborce možete naoružavati, što znantno poboljšava šanse za odbranu. Potrebno je oprezno donositi odluke jer putovanje znači odlazak u drugi grad. Manji gradovi imaju i manje zaliha, pa će vam biti neophodno mnogo strpljenja i u sreće da biste se živi dokopali Union City-ja. Sjajna igra koju toplo preporučujem. Donosi pravi spoj zombi-žanra i akcione igre.




Last Stand 3

U izradi je i treći deo serijala. ConArtist kaže da će biti drugačije osmišljen, da bi se razbio kliše statične odbrane. Igra je u alfa fazi i veoma dobro napreduje. Na sajtu ConArtist Games-a možete pratiti kako teče izrada izgre, čak i učestvovati predlozima. 




Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.


Novinar je mesečnika "Gameplay" od januara 2006. godine, a glavni i odgovorni urednik od januara 2010. godine. Bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.



Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

0 comments:

Objavi komentar

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!