22. stu 2010.

Nimbus, recenzija

Nimbus je latinska reč. Označava oblak koji donosi padavine. Kiša i sneg, vučeni silom teže, padaju ka tlu. Ponekad ih ponese vetar, zadrži u mestu neki predmet, čak i podigne u visine kakav vihor. Slično se ponaša i mala jedrilica kojom upravljamo u igri. Nju nosi vetar, dižu je i bacaju vazdušne struje, ali sopstvena priroda stalno je vuče tlu. Vodoravno kretanje moguće je samo uz spoljnu pomoć, jurišanje na gore pretvara se u zaustavljanje i pad, a samo strmoglavo padanje donosi preko potrebno ubrzanje, koje se može iskoristiti za kretanje napred. Dodir tla sa sobom nosi konačno zaustavljanje, što je u ovoj igri ravno smrti. Srećom, u zavisnosti od odabranog nivoa težine, tu ne mora biti i kraj pokušaju da se savlada trenutna deonica. Kakva je to igra posredi? Nimbus je, koliko to god čudno zvučalo, trkačka igra sa logičkom problematikom koju je neophodno rešavati u stvarnom vremenu. Mislili ste da ste već igrali sve? Pripremite se za nešto sasvim drugačije.


Priča je svojevrstan omaž najkorištenijem predlošku u istoriji video igara. Naime, veliki zlikovci svakodnevno otimaju deve u ružičastom, ostavljajući junake da se dovijaju kako znaju i umeju. Pomalo je neobično kada srećni par predstavljaju dve jedrilice, a zlikovca džinovski robot, ali priča je u ovom ostvarenju zaista najmanje bitna. Ono što jeste važno je savršena igrivost koja prosto oduševljava od prvog nivoa. Igrač kontroliše jedrilicu, sa zadatkom da je provede kroz dvodimenzionalne deonice do jasno određenog cilja. Međutim, nije posredi najobičnija vožnja jer jedrilica, što je opšte poznato, nema sopstveni motor. Ovo znači da ćete morati da se dovijate kako se vaše mezimče ne bi survalo u ponore, sudarilo sa bodljama ili jednostavno izgubilo brzinu i uspavano se spustilo na travu. Zaustavljanje vam momentalno oduzima život.


Deonice su veoma dobro zamišljene. Sastoje se od širih i užih prolaza spojenih zavojitim krivinama. Njihovo savladavanje zahteva korišćenje različitih predmeta koji su strateški raspoređeni na svakom nivou. Isprva su to vetrenjače koje stvaraju vazdušne struje, ali se ubrzo javljaju statični i rotirajući topovi, usmereni vazdušni tuneli, pravi pravcati dvosmerni portali i mnogo toga drugog. Veći deo igre zasniva se na brzom shvatanju međusobnog odnosa pojedinih problema i načina za njihovo rešavanje. Otežavajuća okolnost je uvek prisutna sila gravitacije, koja neprestano preti da prizemlji vašu letelicu, dok vi razgledate raspored svih pomagala i tražite način da ih najbolje iskoristite.


Pored predmeta koji omogućavaju ili produžavaju jedrenje, postoje i oni drugi koji ga ometaju ili privremeno onemogućavaju. Uz pomenute bodlje, čije oštrice momentalno uništavaju jedrilicu, autori su uključili i čuvene obojene ključeve i odgovarajuće kapije, prekidače koji otvaraju prolaze, te brojne druge smicalice. Ponekad je prolaz moguće načiniti samo upotrebom sile, što nepovratno troši energiju za dalje kretanje i zahteva dodatno manevrisanje. Većina deonica sastoji se iz zdrave kombinacije raznovrsnih elemenata, ali će vam u pamćenju svakako najduže ostati one sasvim drugačije. Naime, povremeno će vas proganjati deonice u kojima je potrebno sagraditi „most“ za loptu pravilnim pozicioniranjem topova, ili se nositi sa surovim uzvišenjem jedino uz pomoć trampolina ili portala. U takvim situacijama mnogi igrači će i odustati, ali će ih Nimbus uvek dozivati natrag. Manje uporne sigurno će radovati postojanje tri podešavanja težine, gde najjednostavnije nudi neograničen broj života za prelazak svakog nivoa.


Većina deonica sadrži i skriven zlatnik, koji se često nalazi na teško pristupačnom mestu. Sakupljanje zlatnika nije obavezno, ali se njime otvaraju dodatne mogućnosti za izbor letelice ili obojenog traga koji ostaje za njom, što je lep, iako ne preterano koristan dodatak. Pohvalno je međutim što se mogu otključati dodatne deonice, što doprinosi raznovrsnosti prilikom ponovnog igranja. Svet u kojem se priča odvija predstavljen je u vidu mape, vizuelno nalik onoj u poznatoj igri Super Mario 3. Pedeset deonica podeljeno je u pet grafički i tematski odvojenih okruženja, a igrač se između njih kreće unapred utvrđenim putanjama koje se otključavaju uspešnim napretkom kroz dostupne predele. Iako razlika između trave i snega ne utiče na igrivost, trud autora da predstave različite sredine je za svaku pohvalu i pouzdano govori o posvećenosti koju su uložili.


Zvuk i grafika realizovani su tako da neodoljivo podsećaju na prošlo vreme, kada su vladale osmobitne i šesnaestobitne mašine. U pozadini se smenjuju dinamični instrumentali kojih nema mnogo, ali svakako neće brzo dosaditi. Jasan izgled geometrijskih oblika koji sačinjavaju deonice u igri pravi je predah u odnosu na mnoštvo nepreglednih čuda sa kojima smo se u prošlosti sretali. Jednostavnost u pristupu najviše podseća na klasične platforme koje smo svi igrali, što na poseban način doprinosi nostalgičnom osećanju koje ova igra budi. Ipak, reč je o trodimenzionalnim modelima postavljenim u dve ravni, tako da igra podržava sve savremene ekranske rezolucije i grafičke efekte. 


Za kraj sam sačuvao verovatno najbolju osobinu, koja pored jedinstvene mehanike najviše utiče na zaraznu igrivost kojoj je nemoguće odoleti. Naime, na kraju svake deonice igra će vam prikazati osvojene bodove i vašu poziciju – među prijateljima na Steam-u, te u celom svetu. U zavisnosti od toga koliko vremena vam je bilo potrebno da shvatite kako da određeni nivo pređete, igra će vas rangirati i javno prikazati koliko ste dovitljivi. Ukoliko niste zadovoljni postignutim rezultatom, dovoljno je da udarite enter i pokušate ponovo. Ovo je čini idealnom takmičarskom zabavom u rangu Tetrisa, pa sam uveren da će se jednog dana Nimbus pominjati kao nezavisni klasik, kao što se već danas pominje World of Goo.

Veoma je retko da jedna igra oda počast tolikom broju prethodnika, a istovremeno donese potpuno novu mehaniku, koja je hrabro postavlja u jednaku ravan sa njima. Stoga autorima zaista treba priznati da su postigli gotovo nemoguće i ovaj instant-klasik obavezno uvrstiti u kolekciju.


Primerak igre za testiranje ustupio Noumenon Games

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Igra je skroz luda, bas mi se svidja. Probao sam je samo malo cim sam video recenziju, ali uskoro se vracam na full time igru :D

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!