12. pro 2010.

Monkey Island 2: Special Edition, recenzija

Snežni decembar predstavlja idealno vreme za uživanje u prelepim avanturama. Dok napolju veje kroz mrak, a mraz šara po prozorskim oknima, vi se lepo zavalite ispred računara u svojoj toploj sobi i posetite nepoznate tropske krajeve. Najbolji vodič u jednom takvom pohodu svakako je Guybrush Threepwood, neustrašivi pirat nepoznat širom Kariba. Prošlog decembra predstavili smo vam specijalno izdanje igre The Secret of Monkey Island, koje je savremenim igračima omogućilo da donekle ožive zlatno doba avantura, kada su LucasArts i Sierra stvarali istoriju. Iako tehnički usavršena, nova verzija nije bila bez mane. Najviše zamerki izrečeno je na račun neprirodne animacije likova i nedostatka glasovne glume u klasičnom režimu igre, koji omogućava uvid u prvobitnu grafiku i korisnički interfejs. Takođe, taj naslov nije u potpunosti iskoristio prednosti savremene platforme za digitalnu distribuciju Steam, na kojoj je ekskluzivno objavljen. Na sreću, autori su prihvatili konstruktivnu kritiku igrača. Monkey Island 2: Special Edition u svakom pogledu je bolja igra od prošlogodišnje.




Početak zatiče našeg junaka u ni malo zavidnom položaju. On visi o konopcu u nekakvoj rupi, jednom rukom pridržavajući sanduk sa blagom. U pomoć mu pritiče nekadašnja velika ljubav Elaine Marley, koja prvo želi da sazna kako je tu dospeo. Devojka će uskoro požaliti što je išta pitala, jer sledi najduže objašnjenje u istoriji video igara. Iako je pobeda nad nemrtvim piratom po imenu LeChuck njegovo najveće dostignuće, momak sa dubokim džepovima očajava jer ga niko ne priznaje za pravog pirata. On odlučuje da pronađe čuveno blago “Big Whoop” i tako jednom za svagda dokaže svoju vrednost. Međutim, već u samom početku nailazi na mali problem. Naime, u pokušaju da odbrani stanovnike ostrva Scabb od napasnika po imenu Largo, on nenamerno omogućava poštovaocima lika i dela uvaženog gospodina LeChuck-a da ga još jednom podignu iz mrtvih.


Svestan da će okrutni kapetan da ga potraži, kako bi mu se osvetio za događaje iz prve igre, Guybrush odlučuje da ga preduhitri. Stara poznanica Voodoo Lady upućuje ga na tajanstveno blago “Big Whoop”, za kojim je od ranije tragao, kao jedino rešenje novonastalog problema. Ono što sledi je jedinstvena i potpuno neverovatna avantura u kojoj će igrač obići tri različita ostrva i još neka mesta, sresti veoma čudne likove (guverner ostrva Phatt prvi pada na pamet) i rešiti gomilu uvrnutih zagonetki. Najbolje od svega, svaki korak tog putešestvija ispraćen je odličnim šalama koje uveliko nadmašuju humor iz prethodnika. Pored mistične vračare, pojavljuje se još nekoliko likova iz prvog dela. Tu su napadni prodavac polovnih stvari Stan, tri “sporedna” pirata, starina Herman Toothroot i nekoliko drugih, a svi oni nalaze se u potpuno drugačijim situacijama u odnosu na prethodnu igru, što uzrokuje mnoštvo duhovitih razgovora koji će oduševiti igrače svih uzrasta. Posebno se ističu dijalozi kojima autori ruše četvrti zid, podsećajući stalno na druga ostvarenja istog izdavača. Štaviše, ako dobro posmatrate, lako ćete uočiti i vizuelne detalje koji odudaraju od ostatka igre, a prikazuju nezaboravne likove kakvi su Purple Tentacle ili Manuel Calavera. Novi likovi ne zaostaju za starim u bilo kom pogledu, pa je pravo zadovoljstvo upoznati ih i iskoristiti na putu do virtuelne slave i bogatstva.


Serijal specijalnih izdanja napredovao je i u pogledu grafike i zvuka. Likovi su ovog puta mnogo bolje animirani, pa su njihovi pokreti prirodniji, a posebno se ističu grimase glavnog junaka, koje su stalni izvor smeha. Pozadine u visokoj rezoluciji više ne nalikuju preciznim vektorskim crtežima sa tačno razgraničenim bojama, već više podsećaju na slikarska platna na kojima se primećuju potezi kistom, a boje se mešaju i daju mnogo privlačniju sliku. Takođe, broj sitnih detalja po sceni daleko je veći nego u prošlogodišnjem izdanju, usled čega je pravo zadovoljstvo razgledati svaku zasebnu lokaciju u igri. Za oko zna da zapadne samo jedna sitnica, a i ona jedino ukoliko je tražite jer na primer pišete recenziju. Naime, ukoliko se zagledate u stopala glavnog junaka, steći ćete utisak da lebdi iznad pozadine umesto da se zaista kreće po njoj. Međutim, ovo je već traženje dlake u jajetu i više je simpatičan detalj, nego pravi problem. Uopšte gledano, grafika u igri prosto briljira, tako da se nadam da će i buduće specijalno izdanje trećeg dela biti urađeno ovako dobro.


Kao i prošle godine, LucasArts postarao se da celokupna muzička pozadina bude iznova snimljena. Među obogaćenim klasicima, koji i danas zvuče predivno, skriveno je i nekoliko potpuno novih melodija. Specijalno izdanje igre Monkey Island 2 donosi i sjajnu glasovnu glumu, a pohvalno je to što se ona čuje i u klasičnom režimu igranja, tako da više nije neophodno birati između zvuka i nostalgične atmosfere. Povrh svega, u igri su dostupni zvučni komentari autora izvornika, koje možete omogućiti u opcijama. Kada su uključeni, komentare je moguće pozvati u svakom trenutku pritiskom na za to određeni taster. U uglu ekrana pojaviće se siluete Gilbert-a, Schafer-a i Grossman-a, a njih trojica će krenuti da raspredaju o važnim i nevažnim uspomenama iz vremena kad su pravili “dvojku” i mnoge druge igre. Ipak, savetujem vam da igrate bez komentara, barem u prvom prelasku, jer se glasovi autora preklapaju sa dijalozima u igri, pa ćete u suprotnom biti prinuđeni da propustite delić sjajne atmosfere.


Pored komentara, nova je i galerija originalnih crteža iz faze izrade igre. Ova umetnička dela otključavate postepeno rešavanjem zagonetki u igri. Odmotavanjem radnje stiču se i medalje za napredak, što znači da su ovog puta autori posvetili dužnu pažnju proširenju mogućnosti igre i iskoristili sve prednosti koje nudi tehnologija steamworks, uključujući i prostor za skladištenje na cloud serverima, gde se čuvaju sačuvane pozicije u igri. To znači da trenutnu partiju možete nastaviti na bilo kom računaru koji ima pristup internetu, bez potrebe da ručno prebacujete sačuvane pozicije.


Uopšte gledano, Monkey Island 2: Special Edition je odlična i veoma duhovita avantura. Zagonetke nisu preterano teške i uglavnom se svode na inventarske probleme, dijalozi i likovi su više nego duhoviti, a sa tehničke strane sve blista. Ne samo da ne postoji ni jedan razlog da izostane iz vaše kolekcije, već je prava sramota ne iskoristiti neki od čestih popusta na Steam-u i nabaviti je što pre. 

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

1 komentar:

  1. Nekako je i ocekivano da Monkey Island nece izneveriti. Super je recenzija i jedva cekam da igram ovo :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!