4. velj 2011.

Prvi utisak: Cities in Motion

Cities in Motion stavlja igrača u ulogu direktora gradskog saobraćajnog preduzeća. Iako to mnoge asocira na raspadnute autobuse koji uvek kasne, igra nudi kontrolu nad nekoliko različitih vidova prevoza. Pored autobuskih linija, tu su tramvaji, metro, ali i vazdušni i rečni taxi. Metro je najskuplji za izgradnju, ali svakako najisplativiji ako se dobro isplanira, jer za kratko vreme prevozi veliki broj putnika i ne stvara gužvu na ionako zakrčenim ulicama. Planiranje je ključ uspeha, jer novca uvek nedostaje a grad se stalno razvija i menja. Ukoliko se ne prati stanje na ulicama ili na tržištu, za čas može doći do problema.


Na početku se bira između scenarija, kampanje koja se sastoji od dvanaest uzastopnih scenarija, ili popularnog sandbox moda. Dok scenariji i kampanja imaju zadata pravila i mesta dešavanja, u slobodnom režimu igrač bira između Beča, Amsterdama, Berlina i Helsinkija, te odlučuje koliko će imati novca i koji procenat ulaganja će mu se vratiti ako odustane od gradnje. Dostupan je i tutorial koji će na jednostavan način upoznati igrača sa osnovama, ali i naprednim elementima poput ekonomskih tokova u društvu, zajmova u različitim bankama, oglašavanjem i sličnim čudima bez kojih se ne može preživeti dugo.


Cilj igre je stvoriti i održavati mrežu saobraćajnih linija koja će odoleti svim izazovima i razvoju urbane sredine. Linije se stvaraju povezivanjem prethodno izgrađenih stanica, a zatim im se dodeljuju vozila koja će njima saobraćati. Mogućnost gradnje svodi se na tramvajske šine, različite stanice, heliodrome, te podzemni i nadzemni metro. Dakle, igrač se neće baviti postavljanjem električne mreže ili odvoženjem smeća, ali to ne znači da će se dosađivati u bilo kom trenutku.


Naprotiv, igra je veoma dinamična, putnici ćudljivi, a kao što znamo iz života, autobusi se često kvare i svako malo kasne. Gradske gužve nisu ništa neobično, stanovnici imaju različite prohteve, previše je uskih i krivudavih uličica, a sve je predstavljeno lepim grafičkim prikazom i uz nenametljivu tehno muziku u pozadini. Detalja ima zaista mnogo, ali se otkrivaju postepeno i grade zaista kvalitetnu igru. Po svemu što smo mogli da vidimo, reč je o sjajnom naslovu koji će, kada se pojavi u prodaji 25. februara, oduševiti ljubitelje žanra.

Primerak igre za najavu ustupio GamersGate



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. Od početka 2010. godine jedan je od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a od početka juna 2010. piše za tv emisiju "Play Games".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 5:

  1. Mislio sam da SimCity stavlja igrače u ulogu najomraženije osobe u gradu, ali ovo je pobeda. :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Nemaš pojma kako je kewl kad ti iskoči poruka da "penzioneri grada Beča obožavaju tvoju kompaniju" xD

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo treba preporuciti nasim "gradskim celnicima", neka se vezbaju virtuelno, ne nad nama... A kad savladaju kako se "to sve radi", mogu da se vrate iz PM gde smo ih svi mi bar jednom poslali. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hehe, ovo gradskim vlastima, a Tropico onim iznad :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mislim da ovima iznad nema pomoci... :P

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!