27. ožu 2011.

The Lord of the Rings Online, recenzija


Komercijalizacija je čudo. Bilo je samo pitanje vremena kada će se neko dosetiti da ukrsti opštepopularni MMORPG-žanr sa Tolkinovim svetom epske fantastike, mlađim naraštajima poznat pre svega iz Džeksonovih filmova. I tako je, u proleće 2007. godine, Turbine (od ranije čuven po MMO-igrama Asheron`s Call i Dungeons & Dragons Online) predstavio novu igru - The Lord of the Rings Online (LotRO).

Iako se radnja igre odvija za vreme putovanja Družine prstena do planine Usuda, igrači neće biti previše u dodiru sa poznatim događajima iz knjiga. U osnovnom izdanju igra se bavi ratom između slobodnih naroda i Angmara. Kako ne možete igrati kao zloća sleduje vam izbor četiri rase: ljudi, vilenjaci, patuljci i hobiti, te sedam klasa. Guardian je klasičan tenk, Champion je najbolji borac u borbi prsa u prsa, a u nekim slučajevima može poslužiti i kao tenk, dok Captain poseduje NPC saborca, može da pomaže saigračima i solidan je u bliskoj borbi. Burglar je takođe dobar u borbi iz blizine, ali poseduje i dobre veštine za pomoć družini, dok je za borbu iz daljine neprikosnoven Hunter. Krug zatvaraju dve magijske klase: Lore-Master koji bi bio ekvivalent magu i Minstrel kome je osnovno zaduženje da leči saigrače. U međuvremenu su se pojavile i dve ekspanzije: Mines of Moria i Siege of Mirkwood koje su donele i dve nove, premijum klase (tj. klase koje mogu uzeti igrači koji su se pretplatili). Warden je svestran borac koji sa lakoćom može da tenkuje, a istovremeno nanosi veliku štetu protivnicima (patuljci ne mogu biti warden-i – prim. GMR.), dok je Rune-Keeper kombinacija čarobnjaka i lekara (dostupno samo vilenjacima i patuljcima – prim. GMR.).


Verovatno se pitate zašto sada opisujemo igru koja je napunila već četiri godine. Razlog je što je pre nekoliko meseci ova igra postala besplatna za download i igranje. Pretplata na mesečnom nivou je i dalje zadržana, ali više nije neophodna, a uveden je i sistem mikrotransakcija popularan u mnogim free 2 play naslovima. Valuta koja se koristi prilikom ovih mikrotransakcija su turbine poeni (TP). Koristi se samo za kupovinu u LotRO prodavnici, a igrači ne mogu međusobno njome trgovati što je pohvalno, jer se time smanjuje rizik od prevara i kineskih spamera koji su redovna pojava u naslovima ovog tipa. Naravno, postoje načini da se do ovih poena dođe i bez trošenja pravog novca, ali o tome nešto kasnije.


Promene su donele i podelu igrača na tri kategorije (free, premium i vip) i to često stvara zabunu kod ljudi koji tek počinju sa igranjem. Igrači koji ne žele da troše novac na igru svrstani su u free kategoriju i imaju mnoga ograničenja. Dostupne su im samo tri početne regije (Bree Land, Shire i Ered Luin), dok je za otključavanje ostalih mapa potrebno potrošiti određenu sumu TP-a. Lepa vest je da Lone Lands sada košta simboličnih 1 TP, tako da je omogućeno neometano napredovanje gotovo do 30. nivoa. Free igrači mogu imati samo dva lika po serveru, otključane su samo tri torbe u inventaru, ne mogu prodavati predmete putem aukcijske kuće niti slati poštom novac drugim igračima, količina novca koji poseduju ograničena je na maksimalno dva zlatnika (tačnije nije ograničena količina novca, već količina raspoloživog novca, višak se beleži ali ne prikazuje – prim. GMR), zaključana je većina treat slotova, nemaju otključane sve skirmishe, nemaju pristup PvP komponenti igre... Lista je zaista dugačka, međutim sve to se uz dosta truda može otključati i bez plaćanja pravim novcem.


U drugu kategoriju, tzv. premium igrače, spadaju svi oni koji su makar jednom potrošili novac na kupovinu turbine poena ili oni koji su nekada plaćali pretplatu. I oni trpe ograničenja koja su nešto blaža nego u prethodnom slučaju, pa tako imaju dva mesta više za kreiranje likova, količina novca je limitirana na pet zlatnika i slično. Vip igrači su oni koji plaćaju mesečnu pretpatu (koja iznosi oko 13 evra) i oni mogu potpuno uživati u svim blagodetima igre. Razume se, ekspanzije moraju da dokupe kao i svi drugi. Uz pretplatu se kao džeparac mesečno dobija i 500 TP-a koje možete potrošiti na razne dodatke u LotRO prodavnici. Iako se ovako mogu kupiti i predmeti koji uvećavaju statistike vašeg lika, igrači koji ne žele da troše novac na to ipak nisu previše diskriminisani.


Kupovina za pravi novac nije jedini način da dođete do turbine poena. Njih dobijate i slavnim delima (deeds). Karakteristični su za svaku oblast i uglavnom se sastoje od ubijanja određenog broja mobova ili pronalaska nekih lokaliteta na mapi. Kako svaki od ovih zadataka donosi 5 ili 10 TP-a, a otključavanje nove mape košta 600-800 TP-a, jasno je da je potrebno uložiti vremena i truda da biste zaradili dovoljno poena i otključali sve što je potrebno za normalno igranje. Olakšavajuća okolnost je što poeni nisu vezani za jednog lika nego za ceo vaš nalog. Pošto se ovi specijalni zadaci brže i lakše rade u početnim oblastima, to znači da ćete biti prinuđeni da pravite jednokratne likove (altove) na drugim serverima samo u svrhu skupljanja poena. Ponavljanje jednih te istih kvestova više puta zna da bude jako zamorno, ali se mogu raditi u grupi što je brže i zabavnije nego da sami drljate.


Kriva učenja je vrlo blaga, jer prvih dvadesetak nivoa ustvari predstavlja upoznavanje sa izabranom klasom i gotovo sve zadatke ćete moći sami da rešite i tako se najbolje upoznate sa svim prednostima i manama lika. Tek posle dolaze i grupni (fellowship) kvestovi u kojima bi trebalo da uvežbate vašu ulogu u grupi i pripremite se za ono najbitnije - instance. LotRO nudi zaista zavidan broj instanci, a prvoj ćete moći da pristupite kada dostignete 20. nivo. Pored instanci na raspolaganju su vam i skirmishi, svojevrsni scenariji u kojima sami ili u društvu možete braniti hobitsko selo od pljačkaša ili odolevati hordama napadača koji u talasima nasrću na planinsku tvrđavu. Free igrači imaju pristup svega nekolicini ovih scenarija, a za pristup instancama potrebno je otključati oblast u kojoj se ona nalazi.


Što se grafike tiče, LotRO je jedna od lepših igara na MMORPG sceni, posebno u DX11 modu i sa paketom tekstura visoke rezolucije (priložene slike nisu iz HD verzije). Iako se na nekim modelima primećuje zastarelost endžina igre, živopisni predeli Srednje Zemlje će vas ostaviti bez daha. Usamljene farme razbacane po Okrugu, snegom pokriveni obronci Plavih planina, svetlucavi vodopadi Rivendela, prizori su koji se jednostavno moraju videti. Kao i u pripovednom delu i ovde će igra zadovoljiti čak i najokorelije fanove Tolkinovih dela. Razigrane muzičke teme daju značajan doprinos atmosferi, što se posebno može reći za melodije na violini i frulici koje možete čuti ako se prošetate kroz Okrug.


Prelazak na izmenjeni sistem poslovanja udahnuo je novu mladost ovom, pomalo posustalom, MMORPG-naslovu što se može videti po prilivu novih igrača na servere, ali i po rečima izdavača koji tvrde da su im se prihodi utrostručili u poslednjih nekoliko meseci. O tome svedoči i nova ekspanzija Rise of Isengard koja se sprema za jesen ove godine. Priča se i da će omogućiti i PvP za sve igrače, ali su to još uvek nepotvrđene informacije.


The Lord of the Rings Online je igra koju svakako treba probati, posebno sada kada je besplatna. Ukoliko su vam dosadili takozvani free 2 play naslovi koje ne možete normalno igrati bez posezanja za kreditnom karticom ili gomila dečurlije u pojednostavljenom WoW-u, onda pokušajte da ovom igrom prekratite vreme, barem do izlaska Guild Wars 2.


Autor teksta, Darko 'DeCoy' Mihoković, recenzent je bloga Igrorama od novembra 2009. godine.

Aktivan je saradnik mesečnika "Svet Kompjutera" od juna 2007. godine do danas, te recenzent i prevodilac na sajtu Abandonia.

Sve recenzije ovog autora


Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 9:

  1. A jel ovo moze da se igra bez neta?

    OdgovoriIzbriši
  2. Kao i svaka druga MMO igra, i ova zahteva stalnu internet konekciju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hteo sam ovo da probam, al' upao u Everquest 2 na kratko, posle testirao pre-Cataclysm WOW... Posle GW i WoW, sumnjam da bih imao živaca za farmovanje turbine poena.

    OdgovoriIzbriši
  4. A moze li ovo da radi na P4, 256MB Rama i 9550?

    OdgovoriIzbriši
  5. Sreca pa nema dodirnih tacaka sa desavanjima iz knjige, samo bih se nervirao :P
    Moracu ovo da probam sad dok je besplatno.. Nadam se samo da se necu navuci :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Na koliko DVD-a dolazi ova igra?

    OdgovoriIzbriši
  7. Samo digitalni download i klijent je prilično veliki, preko 10GB. Pre se prodavala i na diskovima, ali otkad je prešla na F2P nema više toga.

    OdgovoriIzbriši
  8. A koko da nabavim game cards u Srbiji,ili kako da na drugi nacin da postanem VIp ,a da n e moram da samo zbog toga uzimam karticu za online kupovinu.

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!