7. svi 2011.

Javni profili čitalaca

Na granici između anonimnosti i lakoće komunikacije nalazimo javne profile. Danas postoje gotovo na svakom mestu, uključujući i ovaj blog. Javni profili predstavljaju svojevrsne biografije naših internet-avatara, ili nas samih, ukoliko se predstavljamo punim imenom. Omogućavaju nam da jednoznačno odredimo sagovornika, te saznamo nešto više o osobi čije reči čitamo. Istovremeno, omogućavaju svom vlasniku da o sebi podeli samo onoliko informacija koliko želi. Iako njihovo korišćenje na blogu Igrorama nije obavezno, jer poštujemo pravo korisnika da zaštite svoju privatnost ukoliko to žele, upotreba profila svakako ima svojih prednosti. Pogledajmo zajedno koje su to prednosti, te kako naterati vodu na svoj mlin.

Čitaoci koji su učestvovali u našim dosadašnjim nagradnim igrama znaju da u izvlačenje ulaze samo autori komentara koji su potpisani uz pomoć Google/Blogger naloga. Razlog ovome jeste potreba za jednostavnim određivanjem autora svake poruke, kako ne bismo došli u situaciju da dva čitaoca sa istim nadimkom budu pomešana, ili da se neko lažno predstavi prilikom preuzimanja nagrade koja zapravo sleduje nekom drugom. Dakle, upotreba javnih profila na sistemu Blogger najbolji je način za obostranu zaštitu prilikom darivanja neke igre, kačketa ili sličnog simboličnog poklona. Naravno, svi koji ne žele da učestvuju u izvlačenjima, a imaju nešto da kažu, slobodni su da komentar ostave anonimno, ili iskoriste neki neki od preostalih načina za identifikaciju.


Sa porastom broja komentatora koji se predstavljaju koristeći Google/Blogger nalog, primetan je i sve veći broj „skrivenih profila“ . To su prazne stranice namenjene predstavljanju korisnika koji još uvek nisu napravili svoj Blogger profil, a koriste Google nalog za prijavu na sistem. Ovo ne predstavlja problem prilikom jednoznačnog određivanja učesnika u darivanju ili prebrojavanja komentara na kraju meseca, jer čak i „neuređeni“ profili imaju jedinstvenu brojnu oznaku. Ipak, sve dok ne ne odvojite malo vremena da uredite svoju stranicu, ostali čitaoci ne mogu da saznaju bilo šta o vama. Ukoliko vam takvo stanje odgovara – odlično, ne morate ništa da menjate.


Međutim, šta ako želite da ostali čitaoci bloga Igrorama lako saznaju da volite strategije, kako bi lakše razumeli stavove koje iznosite u komentarima? Na koji način da ih uputite na svoj Steam profil, ili čak listu želja? Da li vam je dosadilo da svaki put kad dobijete poklon, morate da ostavite e-mail adresu u komentaru? Zar ne bi bilo lakše i jednostavnije da kontakt-podaci uvek stoje u javnom profilu, koji je automatski linkovan sa svakog komentara koji napišete? Na našoj stranici sa najčešćim pitanjima i odgovorima stoji šturo uputstvo za postavljanje slike koje će vas predstavljati. Ovaj tekst pokazaće nešto detaljnije, u slici i reči, kako prilagoditi ne samo sliku, već i ostale korisne stavke u vašem javnom profilu.


Za početak, potrebno je posetiti stranicu Blogger.com. Posle prijave na sistem uz pomoć Google naloga, ili stvaranja novog naloga ukoliko nemate pristup Gmail, Youtube ili nekom sličnom servisu u vlasništvu preduzeća Google, bićete u prilici da potvrdite svoje podatke i izaberete nadimak koji će biti javno vidljiv. Vaše puno ime neće biti javno prikazano ukoliko to naknadno ne podesite. Posle toga naći ćete se u kontrolnoj tabli (Dashboard). Na ovom mestu možete da se prijavite za praćenje bilo koje prezentacije na internetu, koja koristi sindikaciju sadržaja (RSS), uključujući i naš blog. Takođe, možete lako i jednostavno da počnete da pišete svoj blog.


Ipak, pod pretpostavkom da samo želite da uredite svoj budući profil, za nas je najzanimljiviji link „Edit Profile“. Otvoriće vam se posebna stranica koja sadrži podešavanje desetine različitih stavki, podeljenih u osam odvojenih sekcija. Prva od njih je privatnost. Najvažnije je da uključite deljenje profila, inače će svi videti praznu stranicu istovetnu onoj na prvoj slici. Pravo ime i e-mail adresu najbolje je da sakrijete. U odeljku identitet možete da unesete dodatnu e-mail adresu, različitu od one sa kojom se prijavljujete na sistem, a koju posle možete da prikažete javno. Najvažnija stavka u ovom delu jeste prikazano ime, jer se ono koristi za potpisivanje vaših komentara. Odmah ispod nalazi se deo koji omogućava da postavite svoju fotografiju. Međutim, niko vam ne brani da ovde postavite sličicu iz omiljene igre, filma, stripa, ili bilo šta drugo.


U sekciji sa opštim informacijama možete odredite pol, datum rođenja, web stranicu i listu želja. Međutim, ukoliko umesto web stranice upišete link do svog steam profila, ostali čitaoci će lako moći da vas pronađu i pozovu da igrate zajedno. Takođe, umesto linka do neke druge liste želja, zašto ne biste upisali link do svoje liste na steamu? Važno je istaći da profil neće javno izlistati datum vašeg rođenja i godine starosti, već eventualno horoskopski znak ukoliko tako odaberete. Ipak, čak i tako neprecizna informacija može biti dovoljna da vas neko obraduje rođendanskim poklonom u pravom trenutku. Na koncu, ostaje da upišete svoja interesovanja. Ukoliko ne posećujete druge blogove, ovo i naredna polja slobodno možete da ispunite nazivima omiljenih žanrova, ili čak igara.


Kada sačuvate profil, vaš nadimak, koji se uvek prikazuje iznad svakog napisanog komentara, vodiće na uređenu stranicu ispunjenu informacijama koje ste vi odabrali da podelite sa svetom. Neko će se odlučiti da postavi samo sličicu, neko drugi će upisati mnogo detalja, a pojedini čitaoci odlučiće da ih mrzi da se uopšte prijavljuju kad pišu komentare. Sve je to u redu, dok god znate da imate mogućnost da koristite svoj javni profil potpuno besplatno, ne samo na ovom već i na svim drugim blogovima koji koriste sistem Blogger, ali i šire. Ukoliko ne želite, ne morate nikad ni da se vratite u Blogger dashboard ponovo. Ako u nekom trenutku poželite da otvorite svoj blog, lozinku sigurno nećete zaboraviti, jer se prijavljujete na sistem sa svojim Google nalogom. To je to, misija završena.

Jeste li uredili svoj profil, ostavili ga "praznog", ili više volite da komentarišete bez prijavljivanja?



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. Od početka 2010. godine jedan je od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a od početka juna 2010. piše za tv emisiju "Play Games".

Sve recenzije ovog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 9:

  1. Meni ovako odgovara i ja cu se drzati toga :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uvek komentarišem na blogovima preko bloggera, korigovao sam neke stvari sada ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Drzim profil zakljucan! Prezirem te web2.0 "shaaaaring" (George Carlin) servise, gledam da ih sto manje koristim! Sta bre ja imam da shareujem sa svetom svoje licne stvari?! Sto bi SVI moji prijatelji morali da znaju SVE o meni, kao da su jednaki?! Sto ne bih, kao i u stvarnom svetu, pricao ono sto mislim da je potrebno da ispricam tome kome je namenjeno?! Sto ne bih informacije davao na kasicicu, kao i u stvarnosti (sto Internet i jeste...), onima koje smatram zasluznim za to?!
    Share... MRS bre svetski voajerski manijaci!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam, posećujem razne blogove već par godina a do sada nisam napravio nalog na Bloggeru. Neću ni sada da ga napravim.;) Mislio sam pre nekog vremena da ipak napravim nalog (zbog vaše nagradne igre:P) ali odustao sam.

    OdgovoriIzbriši
  5. @chat
    Potpuno se slažem.:)(doduše nisi morao da napišeš to baš tako)
    Nemam nalog ni na Nazibook-u i MySpace-u a moj profil na Steamu je vidljiv samo za one na mojoj listi prijatelja(ne pada mi na pamet da dopustim da svako vidi koje igre imam, koliko ih igram i kada ih igram).
    Profil na blogeru mi je javan ali je skoro prazan. Iz mojih komentara je valjda jasno šta volim da igram i na čemu se igram. Misim da niko i ne treba da zna ništa više o meni na jednom blogu o igrama.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne znam sto mislis da nisam?
    Zasto bih stedeo svetske korporacije, CIAu, sitne manijake i voajere? Dovoljno je sto zaradjuju brdo love na nama i ovako, sto nas znaju u dusu vec sada, sto mogu da vide previse licnih informacija hteli mi ili ne...
    Jbt, setite se samo vrednosti koje su vladale na Netu pre 10ak godina i perceprije privatnosti i anonimnosti...

    OdgovoriIzbriši
  7. Naravno da svako ima pravo da zaštiti svoju privatnost, pričamo o opcionim mogućnostima za ljude koji žele da izmene svoju interakciju sa blogom i ostalim čitaocima.

    Na primer, ako neko postavi sličicu koja će ga predstavljati, a na toj slici je sneško belić, kako je odjednom postao rob ogromne belosvetske zavere? Pa nikako :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Da, na pogresnom mestu sam ostavio svoj rant... :) Msm, nisam govorio samo o blogger profilu ili slicicama, otisao sam na siru uopstenu pricu o privatnosti i deljenu iste olako... a tome na ovoj temi nije mesto.

    OdgovoriIzbriši
  9. Al opet, ne znam kako to štetno može uticati na tebe... Šta oni imaju od toga što znaju filmove/muziku/knjige/igre koje voliš? Ne znam... meni to i ne deluje toliko "lična" stvar da bih krio takve stvari od ostalih, čak štaviše, može biti korisno, al dobro, to je samo moje mišljenje.
    A što se tiče konkretno ovog bloga, mislim da ljude baš briga (da ne kažem zabole...) oko nekih detalja o meni, tako da su nick/slika/omiljeni žanr sasvim dovoljni (mislim, sumnjam da će neko pohrliti ka mojoj wishlisti ili pokloniti potpunom strancu neku igru :))

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!