31. svi 2011.

Prvi utisak: Alpha Polaris

U popularnoj kulturi, moguće je povući znak jednakosti između dalekih severnih/južnih predela prekrivenih nanosima snega i patetične akcione melodrame. Probajte da se setite kada ste poslednji put odigrali igru (ili odgledali film) čija se radnja odvija na polovima, a koja nije bila potpuno đubre? Pomoći ću vam - verovatno nikad. Upravo zato sam skeptično odmahnuo rukom kada je Turmoil Games najavio Alpha Polaris. Međutim, Walker je video nešto više u ovom naslovu, te mi je suptilno kljucao po mozgu od dana kada je saznao za igru. Očigledno mu je pošlo za rukom da me zainteresuje, jer sam preuzeo demo verziju čim sam saznao da je (krišom) objavljena.



Alpha Polaris je point&click avantura koja prati dogodovštine Norvežanina koji zarađuje za život omamljujući polarne mečke. Ozbiljno. Run Knudsen je mladi biolog koji proučava uticaj otapanja glečera na život belih medveda. Dane provodi u istraživačkoj stanici velike naftne kompanije, smeštenoj usred ledenih bespuća Grenlanda. Demonstraciona verzija igre dozvoljava nam da se upoznamo sa delom istraživačke stanice, te likovima koji je nastanjuju. Dobijamo priliku i da omamimo dva i po metra dugu mečku, naravno. Odmah potom, jedan od naftaša vraća se iz "patrole", bacajući na radni sto par ljudskih kostiju i dokument napisan na koži izvesnim davno zaboravljenim jezikom. Očekivano, demo se ovde završava. Lukavo...


Mehanika je poprilično elegantna i intuitivna. Levi taster miša služi za kretanje i upotrebu, dok je desni rezervisan za istraživanje. Inventar se poziva pritiskom na taster "I", a može da ostane otvoren ne ometajući igrača. Dijaloge i kretanje je moguće ubrzati, što je uvek veliki plus. Demo sadrži čitavu jednu i po zagonetku, što je, priznaćete, premalo po svakom kriterijumu. No, ta jedna zagonetka je interesantno zamišljena, ostavljajući utisak da ovi Finci znaju šta rade.


Produkcijske vrednosti su na iznenađujuće visokom nivou, s obzirom da je reč o nezavisnom timu koji se odlučio za realističan prikaz. Modeli su pomalo sirotinjski, ali okruženje nadomešćuje njihove nedostatke. Dizajn zvuka je zapravo najprijatnije iznenađenje - muzika je nenametljiva, ambijentalni zvuci imaju težinu, a gluma je uverljiva.


Sve u svemu, jedino što mogu da zamerim demo verziji je što nisam imao vremena da joj nađem zamerke. Da biste je priveli kraju, trebaće vam petnaestak minuta. S jedne strane, ovo je neozbiljno. S druge, ČIJE SU ONO KOSTI I ŠTA TRAŽE NA GRENLANDU?!? Kao što rekoh, lukavo... Izlazak igre se očekuje dvadeset četvrtog juna, tako da otprilike tada možete da očekujete i našu recenziju.



Autor teksta, Pavle 'Ketchua' Đorđević, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od marta 2008. godine do danas, a od početka 2010. jedan je od urednika mesečnika "Gameplay". Od juna 2010. godine radi kao jedan od autora tekstova za emisiju PlayGames. Učestvovao je i u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, uključujući Eniaroyah magazin.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 5:

  1. Hehe... još od onog intervjua za Gameplay u 2010. čekam da vidim tu "mračnu spiralu koja će ih sve progutati i odneti u polarnu noć".

    Odmah mi se dopalo što se horor atmosfera zasniva na odnosu između likova, klaustofobiji i izolaciji, a ne tamo nekakvim iskačućim prepadaljkama...

    OdgovoriIzbriši
  2. Klasične avanture nisu baš moj žanr ali priznajem da sam ipak zainteresiran.
    "Odmah mi se dopalo što se horor atmosfera zasniva na odnosu između likova, klaustofobiji i izolaciji"
    Kao Karpenterov The Thing? To bi bilo jako, jako dobro.

    OdgovoriIzbriši
  3. 15-20 minuta je stvarno previše kratko za demo jedne avanture. Da ne ispadne da samo tih petnaest minuta valjaju, a da cela igra traje dva ili tri sata i sadrži još samo dve zagonetke.:P

    OdgovoriIzbriši
  4. Da, baš kao Thing.
    Ne brini Mirko, obećali su nam još davno da ćemo dobiti primerak za testiranje kad igra bude gotova, pa će Ketchua na vreme da proveri da li je stvarno dobra kao što mislimo da će biti ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Izolacija i ništavilo baš i nisu teme koje su u video igrama obrađivane kako valja (Outcry je jedan od izuzetaka), tako da sam i dalje skeptičan, premda veoma zainteresovan.

    No, što kaže Walker, ako sve prođe kako treba, blagovremeno ćemo dobiti kopiju, pa ćemo ih hvaliti/razapinjati kako dolikuje. :)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!