2. lip 2011.

The Witcher 2, recenzija

Witcher 2 je poput silovitog udara groma u obližnje stablo. Grom donosi prosvetljenje, a Geraltov povratak osvetlio je iskrivljena lica grdoba koje bi htele da se nazovu vrhunskim igrama. Nije to savršeno uobličena skulptura van vremena i prostora, već sirova eksplozija emocija, koja uz urlik zahteva promene. Očekivali smo ga, jer mu je prethodilo sevanje, ali njegov je odjek mnogo jači nego što se dalo pretpostaviti. Stradaće pokoja grana, ali dug i snažan pljusak spraće prašinu sa prljavih ulica, a nekada širokom bulevaru linearnih RP igara dobro pranje preko je potrebno. Nakupilo se tu svakakvog otpada, prljavštine koja ruži izgled kraja i čini da drevna zdanja izgledaju oronulo i zapušteno. Neukrotiva priroda istovremeno mu je i najveća mana. Nemoguće je zauzdati munju, a da nijedna varnica ne poleti u susret ugaslim zvezdama.


Sjajna zvezda ovog serijala jeste Geralt od Rivije, nadaleko čuven lovac na čudovišta. Iako je njegova pojava dobro poznata iz knjiga poljskog pisca A. Sapkovskog, njegova duša i priroda pripadaju samo igraču. Od veština u kojima je moguće usavršiti se, preko karaktera koji će ga odlikovati, pa sve do odnosa sa ljudima i svetom koji ga okružuje - o svemu odlučuje igrač. Autori su zaista omogućili da od jednog početnog arhetipa svako od nas stvori sopstvenog Geralta, neopterećenog književnim predloškom, ili pak događajima iz prve igre. Ukoliko ste ipak odigrali jednu od najboljih igara 2007. godine i sačuvali svoje snimljene pozicije, već na samom početku dočekaće vas mala nagrada za vernost u vidu dodatnih predmeta. Osnovnih ratnih veštinama moraćete da se podsetite, jer je Geralt proveo neko vreme van divljine, nevoljno izigravajući telohranitelja kralja Foltesta od Temerije. U tu svrhu služi prolog, koji obavezuje igrača da izuči uvodno stablo veština, iz kojeg se kasnije račvaju tri nova – mačevanje, magijski znaci i alhemija.


Od samog početka vidljivo je da je igra namenjena zrelim igračima, ali je jasno da su i autori dosta sazreli od prethodnog naslova. Severna kraljevstva i dalje su surov i nasilan predeo, prepun svakojakih čudovišta i divljih, osionih ljudi. Pa ipak, usred tog lavirinta zločina, bluda i izdaje, pruža se prilika za krhka prijateljstva iznikla iz prinudnih saveza, a nađe se i vremena za istraživanje emocija i ostvarivanje dublje veze od neobaveznih avantura iz prvog dela, čija je jedina motivacija bila sakupljanje kartica sa izazovnim ilustracijama. U tom pogledu, Witcher 2 nadilazi čak i legendarnu igru KOTOR, jer u zavisnosti od odluka koje igrač donese, moguće je zaista upoznati odabrane likove, ili prisustvovati potresnim scenama koje nas upoznaju sa posledicama preduzetih akcija. Igra uspešno suočava lično sa opštim, ljubav sa prijateljstvom i sadašnjost sa nepoznatom prošlošću. Izbor nije težak ako ti znaš ko je tvoj Geralt i šta bi on uradio, pošto tada postoji samo jedan pravi put; oni koji pak budu igrali bez uživljavanja će se dvoumiti, ne znajući koji izbor će im doneti “najbolje” posledice.


Likovi nažalost nisu svi jednako dobro napisani, niti odglumljeni. Ovo je najčešće primetno kod pojedinih ženskih uloga, kojima povremeno nedostaje dubine, iako ima i časnih izuzetaka. Razlika se javlja i u zavisnosti od odabranog puta, pa se stiče utisak da su scene na različitim lokacijama pisali odvojeni timovi, od kojih jedan nije uspeo da isprati kvalitetan rad svojih kolega. Na sreću, većina viđenijih likova, uključujući potencijalne saveznike i neprijatelje, detaljno je portretisana i njihova motivacija je snažna, iako ne uvek jasno vidljiva. Štaviše, najveći broj malo ili nimalo važnih osoba u igri krije svoju jedinstvenu priču, pa je prava milina upoznati ih kroz mini-igre ili rešavanje prihvaćenih zadataka. Svakako da postoji i određen broj statista koji su tu radi upotpunjavanja atmosfere. Njihovo jednolično ponavljanje uvek istih rečenica zna da zasmeta, ali su u suštini zanemarljivi u odnosu na mnoštvo likova sa kojima je moguće popričati ili trgovati.


Osnovno sredstvo za istraživanje sveta, sticanje iskustva i napredak kroz priču jesu zadaci. Upravo to je deo u kojem Witcher 2 briljira. Naime, autorima je uspelo gotovo nemoguće. Svaki zadatak koji možete prihvatiti, ma koliko se nevažnim činio, jedinstven je i zanimljiv celim svojim tokom. Često rešavanje jednog otkriva nove, pa tako nastaju čitave grane koje predstavljaju zasebne priče, koje će manje posvećeni igrači lako propustiti, nesvesni njihovog postojanja. Sve one savršeno se uklapaju u ostatak detaljnog i dinamičnog sveta igre, a posledice donetih odluka čestu nisu vidljive sve do kasnijih poglavlja, baš kao i u prvoj igri. Istovremeno, neki zadaci međusobno se isključuju, što u određenom trenutku dovodi do grananja priče. Na ovaj način omogućena je veća raznovrsnost prilikom ponovnog igranja, jer igrač ne može da poseti sve predele i sarađuje sa svim frakcijama u toku jednog igranja. Ovo je posebno vidljivo na kraju igre, kada se u zavisnosti od izbora načinjenih ranije priča grana u čak šesnaest različitih završetaka. Očekivano, nemaju svi jednak emotivni naboj, ali verujem da će svako moći da pronađe svoju priču ukoliko se malo potrudi. 


Najviše promena u odnosu na prvu igru pretrpela je mehanika borbe. Sukobi su mnogo složeniji i zahtevaju od igrača više pažnje i veštine, ali i donose daleko više zadovoljstva. Naime, u potpunosti je izostavljen sistem sa tri različita stila mačevanja i vizuelnim pokazivačem koji je obaveštavao igrače o pravom vremenu za sledeći klik mišem. Sada je potrebno dobro proučiti stablo veština i unapred planirati razvoj lika, kako bi se pravovremeno otključale napredne sposobnosti. Igrač mora ručno da izbegava i zadaje udarce, postavlja zamke ili koristi magijske znake. Nije moguće piti napitke u toku borbe, već se oni pripremaju i koriste za vreme meditacije, što dodatno otežava svaku bitku. Vežba i sticanje naprednih veština vremenom olakšavaju susrete sa pojedinačnim protivnicima, ali grupe će predstavljati odličan izazov sve do poslednjeg poglavlja, kada će većina igrača steći mogućnost završnih udaraca. Svako poglavlje ima i završnog protivnika, koji je mnogo teži od ostalih. Problem kod ovakvih neprijatelja najčešće jeste otkriti kako se tačno boriti sa njima – jednom kada je to jasno, sam obračun postaje neuporedivo lakši. Što je najbolje, izbor težine značajno utiče na borbe, pa se igra lako prilagođava ukusu svakog igrača.


Grafički, Witcheru 2 nema ravnog. To je najlepša RP igra u ovom trenutku, a bez problema može da se nosi i sa naslovima iz svih ostalih žanrova. Stekao sam utisak da lepoti grafičkog prikaza i atmosferi koju on gradi najviše doprinosi osvetljenje, te njegovo toniranje različitim bojama u zavisnosti od situacije. Na ovaj način autori su zaista uspeli da dočaraju geografske, vremenske, ali i emotivne i dramske razlike u pojedinim scenama. Zanimljivo je da čak i konfiguracije na granici sistemskih zahteva mogu bez problema ne samo da pokrenu igru, već i omoguće tečno igranje sa prilagođenim nivoom detalja, a da grafički prikaz i dalje izgleda zaista predivno. Ovo je moguće jer su autori omogućili podešavanje svake stavke zasebno, za razliku od većine savremenih naslova koji nude samo nekoliko unapred definisanih profila koji najčešće nikome ne odgovaraju. Pozadinska muzika je takođe odlična, ali glasovna gluma mestimično podbacuje. Nije neočekivano da poljski glasovi zvuče mnogo prirodnije, pa bih vam preporučio da ih preuzmete sa interneta u vidu besplatnog dodatka koji je dostupan iz launcher-a igre i koristite uz engleske titlove, jer je utisak prilikom igranja mnogo bolji.


Teško je reći šta su tačno mane ovog sjajnog ostvarenja. Sa tehničke strane, uglavnom je reč o sitnicama koje se postepeno ispravljaju zakrpama. Najveća zamerka mogla bi se uputiti izrazito pogrešnim odlukama dizajnera. Reč je o neprilagođenosti prikaza igre za ekranske rezolucije koje ne odgovaraju omeru stranica od 16:9, te veoma nespretno izrađenom korisničkom interfejsu. Problem predstavlja izgled inventara u obliku nepregledne liste stavki, te razdvajanje razgovora sa trgovinom ili izradom predmeta. Posle nekog vremena zna da zasmeta i pomalo čudno zamišljen prolazak kroz kapije, u situacijama kada Geralt prati nekog od računarski vođenih likova. Pa ipak, ni jedna od ovih zamerki ne može da bude razlog protiv kupovine ove igre, najviše zahvaljujući obećanim i već isporučenim zakrpama, te desetini korisničkih modifikacija koje se već mogu pronaći na internetu. Ispostavilo se da je Red Engine, skup pokretačkih programa namenski napisanih za ovaj naslov, izrazito pogodan za modifikovanje čak i bez posvećenog alata, pa već sada postoji mnoštvo modova koji menjaju upravljački interfejs, teksture ili sama pravila igre. Ovo je veoma dobra vest kako za kupce naslova Witcher 2, tako i za ljubitelje žanra i PC igara uopšte, jer bi moglo da potakne ostale razvojne timove da se i oni ubuduće potrude više, ako žele naš novac.


Verujem da zaključak i nije neophodan, jer znam da je većina redovnih čitalaca odavno kupila igru, ili to namerava da učini čim bude u mogućnosti. Zaista, cena je veoma pristojna u odnosu na “hitove” koje nudi konkurencija, a za uloženi novac dobija se mnogo više. Witcher 2 ima mana, ali treba se setiti da je reč o tek drugom ostvarenju gotovo nezavisnog tima iz istočne Evrope, za kojeg niko nije ni čuo do pre samo pet godina. Pa ipak, ti donedavni anonimusi uspeli su da naprave verovatno najbolju linearnu RP igru današnjice, koja stoji rame uz rame sa velikanima žanra. Štaviše, bolja je od mnogih legendi, jer u svakom pogledu pravi barem jedan korak više, nastupa hrabrije. Jedva čekam objavljivanje zvaničnog editora, jer sam uveren da će nas zajednica okupljena oko igre obradovati stotinama kvalitetnih avantura, kao što je bio slučaj i sa prethodnom igrom. Za kraj bi jedino moglo da se usklikne “Jedan je Witcher!”, ali na sreću, sada ih ima dva. Šta vi kažete?

Primerak igre za testiranje ustupila distributerska kuća Extreme CC

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 17:

  1. Cool recenzija, samo treba dodati da je retail pakovanje u kome igra dolazi fenomenalno odrađeno i da lagano parira kolekcionarskim izdanjima mnogih današnjih igara. Ako nastave sa ovakvom retail strategijom, cenim da ću kupiti sve njihove buduće igre. :D
    TW2 je u svakoj oblasti ispred svog prethodnika, koji mi se i nije preterano dopao.
    Definitivno RPG GOTY 2011.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan članak moga omiljenoga pisca. Nakon razočaranja u vidu DA2 da budem iskren od Witchera 2 nisam očekivao ništa previše posebno i nadao se upola dobroj igri kao orginalu. Naravno nakon kraćega igranja iznimno sam ugodno iznenađen. Od odlične priče, motiviranih likova,izbacivanja bezličnoga pizduna Geralta iz orginala sa Geraldom od kojega stvaraš svoju sliku i priliku. Sve u svemu igra dostojna svoje cijene, fenomenalno iskustvo koje radi odličnoga granjanja priče priđe više puta.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sjajna recenzija!:) Već sam u drugom prelasku i još uvek nemam ni jednu, ali ni jednu pravu zamerku na igru. Poljaci su uradili neverovatan posao! Imao sam problema sa borbom u početku ali kad sam ovladao sistemom postala mi je mnogo bolja od one u prvom delu.
    Ako CD Projekt nastavi ovako BioWare za par godina neće imati šta da traži pored njih!;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Још један сјајан опис. Мој примерак је стигао нешто касније тако да још увек нисам прешао TW2 али већ могу рећи да је надмашио први део, мислим да могу да станем иза тога из овога што сам до сада прешао. Ко би рекао да ћемо данас добити један овако добар RPG, који је заправо напредак у односу на свог претходника уместо да га симплификује и упропасти.

    @Vulee
    Паковање је прва класа! Вредело је чекања.;) Па нека после неко покуша да ме убеђује да сам требао да купим TW2 преко Steama или GOG-а.:Р

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlicna recenzija, daje mnogo veci uvid u sam kvalitet igre nego Aleksandrova recenzija u SK (kome padne napamet da izdvoji samo jednu stranu?). Igra je fantasticna, oba racvanja su dobro uradjena mada imaju tendenciju da se ne svide Witcherima sa odredjenog "puta".
    Krajevi su fantasticno uradjeni i odluke tokom igre imaju velike posledice na njih, idu od drasticnih do malih (ali bitnih) razlika. RPG GOTY 2011 u najavi sem ako Bethesda nekakvom igrom kosmickih sila iz guzice ne izvuce Morrowind 2.

    OdgovoriIzbriši
  6. i sad ja treba da pljunem na igru pored svih vas. E, neću. :P

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlicna igra.Najvece zamerke su mi na borbu,u smislu loseg balansa razvojnih puteva,pojedinih sposobnosti i antiklimakticnih boss borbi.Najbolje borbe su zapravo prve dve i jedna tokom side questa koja je i tada opcionalna.Za RP aspekt i sve ostalo sto je bitno ne morate da brinete posebno.Nezgrapan UI se mogao predvideti,nije mnogo strasno.Iako citajuci po forumima sticem utisak da ima fin broj(u negativnom smislu) bagova,ja sam iskusio samo jedan koji je zahtevao reload i 2 crasha na desk,a igru sam zavrsavao 4 puta,uz to sto sam samo 2 puta pocinjao od pocetka.Mozda i gresim.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlicna recenzija. Samo bi dodao da je upravo najavljen Witcher 2 za XBox

    OdgovoriIzbriši
  9. I besplatan DLC koji u igru dodaje frizere i 5 različitih frizura ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Igrica me je zaista odusevila, bolja je od prve mada prekratka za sad, uspeo sam da nadjem dragana, dusana i milana u igrici kao npc-eve i veoma sam se prijatno iznenadio, poljaci svaka vam cast. ps.
    http://www.carobnaknjiga.com/index.php?option=com_content&task=view&id=674&Itemid=42

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlična recenzija i fantastična igra. Imao sam priliku da je igram par sati ali sam je stavio na listu želja i čekam jesen i više vremena da je gustiram uz kišne dane. Videlo se da će biti instant klasik još odavno. Go CD Projekt, down with Bajo i EA komercijalnom tiranijom xD.

    OdgovoriIzbriši
  12. IGRICA!?! WTF? Gdje ti ovdje vidiš igricu da ne krećem u flame war?

    OdgovoriIzbriši
  13. Sjajna recenzija najboljeg RPG-a u poslednjih pet godina. Kako bi bilo dobro da BioWare i Bethesda pogledaju šta su ovi talentirani Poljaci napravili, bez njihovih desetina miliona dolara i timova sastavljenih od nekoliko stotina ljudi, i da se osvjeste već jednom i vrate na pravi put.
    @Stefan Arsić
    Ovo nije nikakva "igrica" druže, ovo ti je Igra, igretina, sve ono što bi jedna današnja PC igra MORALA da bude.

    OdgovoriIzbriši
  14. Momci ovo je igrica, kao i sve ostale bez obzira na kvalitet (mnogo je bolja od drugih svakako), tuzno je sto je momci rec koja vas opisuje, a ne klinci, ja volim "igre" ,ali su one za mene samo igrice, zabava kojoj posvecujem malo previse vremena, ali i dalje ne napadam nikoga ako ih "uvredi, obescasti..." razmislite o tome.

    OdgovoriIzbriši
  15. Još jedan odličan tekst od g. Bulja.
    Definitivno se radi o najboljem RPG-u u poslednjih nekoliko godina, superiornijem u svakom pogledu od bilo čega čima su na BioWare i njima slični "častili". Nije savršen, ima sitnijih problema, oseća se trunka konzolitisa u dizajnu inventara i nekim sitnicama. Vidi se da su unapred razmišljali o verziji za Xbox dok su radili na igri. U slučaju ove igre mi to ne predstavlja problem jer je toliko dobra i očito je da im je PC bio na prvom mestu. Ako i dalje nastave tako, ako se ne budu fokusirali na konzole na štetu PC igrača, imaće moj novac i za svoje buduće igre.

    OdgovoriIzbriši
  16. Mnogo dobra igra i sjajna recenzija

    OdgovoriIzbriši
  17. recept kako RPG igra treba da izgleda

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!