16. srp 2011.

Browser igre: Call of Gods - nešto kao Heroji online

Igre koje se igraju u pretraživaču pocepale su mi mozak. S jedne strane, drsko prisvajaju titulu MMO-a, s druge strane staju u odrednicu pojma. Besplatne su i lako se igraju, a opet nekako narastu po meni kao gljivice i teško ih se oslobodim. Baš kao i pomenuti paraziti, jesu besplatne, ali s njima uglavnom samo muka živa. A opet, uvek se vrate i opet zateknem sebe kako igram jednu po jednu iz četiri-pet otvorenih prozora. Call of Gods je jedna od retkih koja me nije ugnjavila, pa ću vam je preporučiti.

Drugar koji me je pozvao kazao mi je da je Call of Gods: "Nešto kao Heroji, samo onlajn". Premda će ljubitelji Heroes of Might and Magic serijala s gnušanjem odbiti poređenje, ono nije neumesno. Možda bi tačnije poređenje bilo sa nizom drugih sličnih kineskih igara kao što su Three Kingdoms Online (mislim da je čak i deo koda isti), Heroes of Kung Fu, Majesty, Ming Dinasty tj. Legends of Xian. No, manimo se opskurnih kineskih naslova. Call of Gods napravila je grupica Šangajaca okupljena u tim pod nazivom Boyojoy. Igru je objavila firma Koram Games i lansirala na zapadno tržište.


Na početku birate rasu i klasu. Možete biti čarobnjak ili ratnik i to ljudskog ili vilenjačkog roda, te vođa nemrtvih. Ljudi imaju jači napad, vilenjaci bolje gađaju, a nemrtvi imaju - više životnih poena (neočekivana metafizička pošalica). Elem, nije mi najjasnije kakve veze ima da li ste ratnik ili čarobnjak, igra je sasvim ista za obe klase.


Igra vas sprovodi kroz kratak ali iscrpan tutorijal posle koga nestaje utisak koji ste imali na početku da je sve toliko šareno i natrpano da se nikada nećete snaći. Kao i druge strateške igre koje se igraju iz pretraživača Call of Gods nudi mnoštvo sadržaja, izbora, statistika, a napredak je tako podešen da brzo dostignete četrdeseti nivo (od sto), posle čega se igra znatno usporava.


Igra se odvija kroz tri osnovne i dve dodatne aktivnosti. Castle predstavlja vaš zamak. Na toj mapi gradite rudnike, kućice i sve drugo što pomaže jačanju armije. Osim zgrada u Tornju istine kupujete tehnološka i magijska poboljšanja koja neposredno utiču na sposobnosti vaše vojske. Wild mapa služi da napadate tvrđave drugih igrača. World mapa predstavlja pet kraljevstava. Početna tri su kraljevstva ljudi, vilenjaka i nemrtvih. Svaka oblast ima glavni grad i pet drugih lokacija, osim kod poslednje oblasti koja predstavlja divljinu i ima samo osam lokacija, bez glavnog naselja. Na svakoj lokaciji čeka vas nekoliko NPC-likova, jedna ili dve uslužne građevine (za brže sticanje Xp-a ili sirovina), te protivnici (prebijate ih da biste ispunili zadatak ili onako zbog grind-ovanja).


U glavnom gradu postoji mnoštvo likova koji nude razne usluge, traže usluge (tj. nude zadatke). Zaodenuti u visokoparne nazive (Čelična livnica, Spomenik Aresu, Dom Reda) tu se nalaze uobičajene MMO-zezalice kao što su aukcijska kuća, mesto za treniranje, radnjice za razmenu robe za različite monete u igri i sl. Kad kažem različite monete, Call of Gods ih zaista ima napretek. Zlato se kupuje za pravi novac, ali nije neophodno jer kao valuta mogu da posluže kuponi koji se dobijaju posle specijalnih zadataka ili srebro koje stičete u toku igre. Kao novac može da posluži i reputacija i čast. Dobijate ih u areni, napadanjem drugih igrača ili obavljanjem zadataka za alijansu (klan, gildu kako god ih nazivate). 


Pomenuta Arena prva je od dodatnih aktivnosti. Učestvovanjem u areni ne gubite vojsku, pa se možete tabati bez bojazni, a jedino ograničenje je cooldown podešen na pet mnuta. Druga sporedna aktivnost je istraživanje tamnica (Dungeon). Ima ih deset (otključavaju se na svakih 10 nivoa), a svaka ima tri mape koje otvarate kretanjem po poljima. Na mapi vas čeka protivnik, glavonja, rudnik sirovina, tajanstveni kovčeg (trebaće vam odgovarajući ključ) i tajanstveno polje na kome se ili vodi bitka ili dobijaju sirovine. Elem, kad očistite tri mape osvojili ste Dungeon i možete da preuzmete nagradu ili da pokušate ponovo na Nightmare ili Hell nivou, koji znače da svi protivnici imaju više vojske i veći nivo heroja.


Ok, pominjem heroje ko zna koji put a nisam ništa objasnio. Elem, kao u igri Heroes of Might and Magic, vaš glavni baja ne učestvuje u borbi, već regrutuje heroje koji vode armije. Heroji mogu biti odbrambeni, napadački, uravnoteženi ili strelci (Defense, Attack, Balanced ili Agility). Vrsta heroja određuje koje će osobine biti razvijane više na svakom nivou. Heroji su rangirani po bojama, beli su najslabiji, zatim slede zeleni, plavi, ljubičasti i narandžasti. Razlika je u potencijalu, jer sa svakim nivoom, jači heroji napreduju više i brže u odnosu na one iz slabije kategorije.


Eto, hteo sam samo kratko da vam napišem da mi se igra dopala, a ispade čitav opis. Dakle, igra je razgranata, ima svašta da se radi, ne uslovljava vas da morate da čekate nešto. Jedino ograničenje je koliko sirovina imate da popunite gubitke posle bitke. Dok čekate na nove sirovine i novu armiju, možete da se bavite alhemijom, da učite heroje novim veštinama, da učestvujete u timskim bitkama, da podešavate formaciju armije, da se bavite draguljarstvom i ubacujete drago kamenje u posebnu vrstu predmeta (socketed). Kad obavite sve zadatke, tu su i dodatni plaćenički poslovi, dnevne misije, a možete i prosto da tutnjite po mapi i tamanite protivnike. Posle svake bitke dobijate XP i vi i vaši heroji, obično nešto srebra i predmet. Sirovine su zanimljvo predstavljene karticama koje možete aktivirati ili čuvati tako da pljačkaši ne mogu da otmu ako napadnu zamak.


Glavna prednost igre, ono što me je zadržalo jeste grafika. Crteži su neočekivano dobri za ovako niskobudžetnu igru, zanimljivi su, muzika je epska i uopšte utisak je kao da ste se našli u igri koja je tako naivno delovala kao neko usputno meze, da niste ni primetili kada ste počeli da merkate različite formacije, proklinjete alhemiju i taj jedan sastojak koji vam nedostaje da nabudžite armiji još koji poen napada ili odbrane. Drugim rečima, toplo preporučujem. Potražite me u alijansi Smarači, a ako me nema, onda sam u Nemezis-u pod imenom Leilah.


Autor teksta, Ranko 'Game Master' Trifković, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Bio je glavni urednik mesečnika "Gameplay", bio je jedan od urednika mesečnika "The Gamer", glavni i odgovorni urednik časopisa "IT Market" i "Hobby Master", te novinar-saradnik u brojnim drugim izdanjima uključujući Digital!, PC Magazin i ActionTrip.

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

2 komentara:

  1. Najtoplije preporucujem Echo Bazaar kao browser igru za dokolicu, jerbo je definitivno najinteresantnija od svih koje sam igrao.

    http://echobazaar.failbettergames.com/

    Tekstualna igra fokusirana potpuno na pricu i ulogu igraca u njoj, svojim smekom i atmosferom tera da kliknete jos jednom samo da bi videli sta ce sledece da se dogodi. :-)

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!