2. lis 2011.

The Binding of Isaac, prvi utisak

Mali Isak živeo je bezbrižno, sve dok njegova majka nije pala u religiozni zanos i poslušala glasove koji su joj naredili da ga žrtvuje. Ostavivši za sobom svet koji je poznavao, ali ne i biblijske motive, Isak beži u podrum ispod kuće. Na tom nepoznatom i mračnom mestu počinje njegova Odiseja. Otvara mu se čudan svet, naseljen grotesknim neprijateljima i mutnim metaforama. Pokušavajući da spase glavu, Isak napreduje kroz iskušenja i nasumično stvorene tamnice, stalno praćen strahovima i nepredvidivim usporavanjima igre.


Svet igre sastoji se od nekoliko uzastopnih nivoa. Svaki čine dve nasumično stvorene mape, koje su opet sastavljene od pravougaonih soba (ekrana) u kojima ćete zateći nasumičan sadržaj. Neki ekrani kriju važne predmete, drugi suočavaju Isaka sa raznolikim neprijateljima, a na kraju svake mape nalazi se nešto jači protivnik. Čak i ovog “strašnog” neprijatelja igra nasumično bira iz unapred pripremljene liste, a svaki prati svoju ustaljenu šemu kretanja i napada.


Kao i u igri Super Meat Boy, smrt je nešto što se očekuje i ne treba da vas obeshrabri. Svaka nova partija igra se od početka, jer nema mogućnosti nastavka, mesta gde bi se automatski čuvao napredak ili bilo čega sličnog. Ipak, važno je znati da sa svakim novim igranjem otključavate dodatne predmete, čija upotreba olakšava naredne partije, te upoznajete neprijatelje što vam omogućava da ih lakše savladate. Zahvaljujući nasumičnoj upotrebi neprijatelja, rasporeda prostorija na mapi i dostupnih predmeta, igra teško da može da postane dosadna.


McMillen i Himsl pripremili su i nekoliko skrivenih dodataka, čije otkrivanje će vas posebno obradovati. Uspeli su da stvore zaista zabavnu igru na temelju veoma jednostavne i prastare mehanike. Njena najveća vrednost je u gotovo neograničenoj mogućnosti ponovnog igranja, a svaki povratak ispod mamine kuće otvara sve više sadržaja i čini ovaj naslov zabavnijim. Da ne bude sve savršeno, postarali su se propusti tehničke prirode. Primetna su znatna usporavanja, kada god se na ekranu pojavi više od tri pokretna objekta, a neki korisnici imaju problem sa statistikom, što dovodi do gubitka otključanih predmeta ili titula.



Autor teksta, Nikola 'Walker' Bulj, jedan je od tri osnivača i urednika Igrorama bloga.

Saradnik je mesečnika "Svet kompjutera" od aprila 2008. godine do danas. U toku 2010. godine bio je jedan od urednika mesečnika "Gameplay", za koji je povremeno pisao i ranije. Učestvuje u radu nekoliko internet prezentacija i projekata, a godinu dana je pisao i za TV emisiju "Play Games".

Sve recenzije istog autora

Ako vam se ovaj članak dopada, podelite ga sa prijateljima: Twitter Facebook

Broj komentara: 8:

  1. Dizajn tamnica je kopiran iz Zelde (Link to the Past, Minish Cap etc...) i zato mi se pre svega i dopada igra :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Čak je ova slika sa prodavnicom, što je tek sad primetih, ista kao kod Zelde :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma princip random tamnica je stariji od Zelde ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Moja fasciniranost ovom igrom postaje nezdrava. Najgore od svega, nema kraja, te počinjem da mislim da mi se život završio čim sam je instalirao.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne, nisam mislio na random tamnice to je još u ASCII MUD-ovima bilo. Mislio sam na grafički dizajn, izgled i koncepciju (čak je i ona minimapa ista), health je takođe prikazan srcima (a može se izgubiti po pola istog) i još neke sitnice (postavljanje bombi i uništavanje kamenja sa njima recimo)...

    OdgovoriIzbriši
  6. Da se ne lažemo čak su i neki bossovi prekopirani, tj. šeme njihovog kretanja.

    OdgovoriIzbriši
  7. Morace da padne neki trejd za ovo, garant ce biti ludaka koji ce mi za kapu ili tri vrlo rado uzeti igru

    OdgovoriIzbriši

Pravi PC igrači uvek ostave komentar!